Κοινωνία Τελευταία Νέα

Με προβλήματα η παθολογική του Νοσοκομείου Ξάνθης- Ιδιώτες καλύπτουν τις εφημερίες

Με δύο ειδικευόμενους και δύο ιδιώτες γιατρούς λειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς εδώ και μήνες τελεί υπό κατάρρευση. Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου δεν έχει μόνιμο παθολόγο. Μάλιστα η κατάσταση είναι εις γνώση της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, η οποία μαζί φυσικά με το Υπουργείο Υγείας τηρούν σιγή ιχθύος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης λειτουργεί χωρίς παθολόγους. Τα τελευταία χρόνια η υποστελέχωση και η υπερπροσπάθεια των γιατρών να ανταπεξέλθουν στα εξαντλητικά ωράρια τους ώθησαν σε παραίτηση. Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με δύο ειδικευόμενους οι οποίοι τελούν σε παραίτηση ως το τέλος Νοεμβρίου. Όπως πληροφορούμαστε, τις εφημερίες καλούνται να καλύψουν δυο ιδιώτες Παθολόγοι, γιατροί από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και γιατροί από νοσοκομεία κοντινών περιοχών (π.χ. της Καβάλας).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική με το σκηνικό να αποτελείται από συνεχείς μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ξάνθης που με τη σειρά τους επιφέρουν άλλα προβλήματα.

Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες μετακινήθηκαν με «εντέλλεσθε» δυο ιατροί από το ΚΥ Αβδήρων στο Νοσοκομείο Ξάνθης, και μια γιατρός στο ΚΥ Σαμοθράκης, ενώ ήδη το ΚΥ Αβδήρων κάλυπτε με 9 εφημερίες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι εγκληματικές αυτές επιλογές οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση την δημόσια υγεία, αφού το αποτέλεσμα είναι το Κέντρο Υγείας να αδυνατεί πλέον να καλύψει με δυο ιατρούς τις εφημερίες του Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί να λείψει ο μοναδικός γιατρός, όπως σε περίπτωση διακομιδής, για τουλάχιστον μιάμιση ώρα το Κέντρο Υγείας θα στερείται παντελώς ιατρικής κάλυψης.

Επιπλέον, με κοινό δελτίο τύπου οι ιατρικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου , βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία της περιφέρειας.

Αναλυτικά το κοινό δελτίο τύπου των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης:

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου , βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία της περιφέρειας.

1. Υπενθυμίζουμε , ότι μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναβαθμιστεί το ιατρικό μισθολόγιο.

2. Η Ελλάδα έδιωξε χιλιάδες ιατρούς στο εξωτερικό και οδηγείται ολοταχώς σε ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .

3. Προτείνουμε για πολλοστή φορά στο Υπουργείο Υγείας, να δώσει επιπλέον κίνητρα ( φοροαπαλλαγές , στέγαση , μοριοδότηση , κλπ) έστω και την ύστατη στιγμή, για να γίνουν ελκυστικά τα Νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, της 4 ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να συναντηθεί άμεσα με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. Στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να απουσιάζει η ιατρική κοινότητα.

ΣTHN ΥΓΕΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΈΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης

ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου

Πηγή: xronos.gr –www.documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα