fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Στο “αέρα” 1.047 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ | Τι γίνει με τις συμβάσεις τους που λήγουν;

Την αγωνία τους για τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους αλλά και για το μέλλον του θεσμού των Κινητών ΟΜάδων Υγείας του ΕΟΔΥΥ εκφράζουν με επιστολή τους οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Ομάδες.
Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Κυβέρνηση επικαλείται την ενεργό συμμετοχή των Κινητών Ομάδων στο σύστημα Υγείας (και συγκεκριμένα στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θέλει να πραγματοποιήσει), μέχρι τώρα δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο τι θα γίνει με τους εργαζομένους στις ΚΟΜΥ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν παντού παρούσες και στην πρώτη γραμμή την περίοδο που όλη η χώρα ήταν σε lockdown ενώ την εποχή αυτή είναι πάλι στην πρώτη γραμμή (κάνοντας ελέγχους / rapid tests αλλά και αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη Θεσσαλία).

Στην επιστολή του το Σωματείο των Εργαζομένων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Μπορεί η κυβέρνηση να διαφημίζει ανασυγκρότηση της ΠΦΥ με τη να συμβολή των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, αλλά αυτή θα γίνει χωρίς… εργαζόμενους. Στις 30 Νοεμβριου λήγουν οι συμβάσεις 1.047 συμβασιούχων εργαζομένων στον ΕΟΔΥ που είχαν προσληφθεί με την πανδημία και στελεχώνουν σήμερα τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), το Κέντρο Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ. – τηλ. Γραμμή 1135), την Κεντρική Υπηρεσία και λοιπά γραφεία του Οργανισμού.

Μπορεί η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο σχέδιό της για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να ανέφερε τις ΚΟΜΥ οι οποίες με βάση τα πλάνα της θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σύστημα, όμως όλο το εγχείρημα είναι στον αέρα.

Και αυτό διότι οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν τις ΚΟΜΥ, σε έναν μήνα από σήμερα θα πάψουν να εργάζονται στον ΕΟΔΥ, αφού 30 Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις τους και ουδείς γνωρίζει αν και για πόσο θα ανανεωθούν.

Όπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ: «Υπάρχει απόλυτη εργασιακή αβεβαιότητα η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το μέλλον μας από το Υπουργείο Υγείας (το οποίο είναι και αρμόδιο) και συγκεκριμένα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είναι αρμόδια για τον ΕΟΔΥ, παρά τις συνεντεύξεις και τις εξαγγελίες, οι οποίες μας συμπεριλαμβάνουν στο σχέδιο για την ΠΦΥ αλλά και τη γενικότερη αξιοποίηση μας.

Οι συμβάσεις εργασίας μας λήγουν σε ένα μήνα (30/11/2023) και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη τοποθέτηση από τους ιθύνοντες αναφορικά με το εργασιακό μας μέλλον».

Το Σωματείο των Εργαζομένων εξηγεί: «Οι ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τρεισήμισι χρόνια τώρα εργασίας και προσφοράς στον πολίτη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (Covid-Γριπώδης συνδρομή) σε όλη την επικράτεια της χώρας, εργάστηκαν επί 24 Ώρου βάσεως στα σύνορα τις χώρας ,με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοιού, στην διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ακόμη και σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν τη παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού αλλά ενός γενικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία».

Σχετικά Άρθρα