Κοινωνία Τελευταία Νέα

Χαράλαμπος Αθανασόπουλος: Ας γνωριστούμε καλλίτερα…

Μεγάλωσα στην Διομήδεια, όπου εγκατασταθήκαμε το 1957. Μέχρι και την Ε’ Δημοτικού παραμείναμε εκεί. Στη συνέχεια φύγαμε, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου. Επανήλθαμε το 1969. Τελείωσα το Γυμνάσιο Ξάνθης, στο τότε πρακτικό τμήμα (θετικής κατεύθυνσης).
Επακολούθησαν οι σπουδές. Τελικά, το 1978 έπιασα δουλειά στην ΣΕΠΕΚ ΑΕ (Συνεταιριστική Εταιρεία Παραγωγής & Εμπορίας Κρέατος), στο διοικητικό τομέα.
Ανέπτυξα συνδικαλιστική δράση, ως Πρόεδρος Σωματείου, στο χώρο εργασίας μου καθώς και στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Στην αρχή, ως μέλος της διοίκησης, στη συνέχεια ως οργανωτικός γραμματέας, ως ταμίας και τέλος ως μέλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Συμμετείχα στην ομάδα εργασίας του Ε.Κ.Ξ., που συνέταξε κείμενο σχετικά με την ανάπτυξη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περίπου το 1993. Το κείμενο αυτό αποτέλεσε τη βάση του προγράμματος για τον πρώτο αιρετό Νομάρχη της Ξάνθης, τον αείμνηστο Παναγιώτη Σαλτούρο.
Αποτελέσματα του κειμένου, είναι, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, ώστε να υπάρξει η προϋπόθεση έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή. Η επιτάχυνση των εργασιών της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ», ώστε να βγει η περιοχή από την απομόνωση. Επίσης, ο δρόμος Ν. Κεσσάνης – Αβδήρων – Αβάτου, που έγινε για την συντόμευση της πρόσβασης στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης. Δυστυχώς, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Παράλληλα με την συνδικαλιστική μου δράση, υπήρξα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Μάλιστα στο τέλος, με απόφαση της μεγαλομετόχου της εταιρείας, της Α.Τ.Ε.. Φαντάζομαι πως, ο λόγος ήταν πως μιλούσα πάντα με επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της, όταν και όποτε βρισκόμουν σε συσκέψεις σε κεντρικό επίπεδο στη Αθήνα. Όχι μόνο προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και των παραγωγών της περιοχής. Μην ξεχνάμε πως, πέρα των άλλων, απορροφούσε περίπου 2.000.000 κιλά κριθάρι και 4.000.000 κιλά καλαμπόκι ετησίως.
Ανάπτυξα και πολιτική δραστηριότητα, ως Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Διομήδειας του ΠΑΣΟΚ στην αρχή. Στη συνέχεια των Δημοτικών Οργανώσεων Βιστωνίδος και Αβδήρων καθώς και ως μέλος της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Μέσα από την πολιτική δράση της Οργάνωσης, με συνέδρια και διαμόρφωση προτάσεων, προσπαθήσαμε πάντα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ήταν και είναι το ζητούμενο.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τα πολιτιστικά, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Διομήδειας. Ο Σύλλογος, είναι ένα ενεργό κύτταρο της μικρής κοινωνίας του χωριού μου. Αριθμεί περί τα ογδόντα ενεργά μέλη. Είναι πλήρως μηχανογραφημένος και οι καταστατικές διαδικασίες τηρούνται κατά γράμμα, ώστε η συνολική λειτουργία του να είναι απρόσκοπτη.
Αποφάσισα, με την δικής βοήθεια και ψήφο, όλη την προαναφερόμενη εμπειρία να τη θέσω στη διάθεση του Συνδυασμού «ΤΩΡΑ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του Αθανάσιου (Σάκη) Κριτσίνη. Όπως ήδη έχω πει, αφήσαμε πίσω τις όποιες διαφορές μας.
Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Για το καλό του τόπου, «δώσαμε τα χέρια». Είναι, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.
Ο ευλογημένος τόπος μας, θέλει όραμα, φαντασία αλλά και πολιτική βούληση για να βγει από το τέλμα.
Δεν θεωρώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους «εχθρούς». Είναι συντοπίτες μας, αλλά με διαφορετικές – σεβαστές απόψεις σε ότι αφορά τα τοπικά.
Την επομένη των εκλογών, θα είμαστε και πάλι στα ίδια καφενεία…
Όμως, ας μη ξεχνάμε ποτέ, πως οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος που γεννά η πολιτική τους…
Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Χαράλαμπος Αθανασόπουλος

Σχετικά Άρθρα