Συνέντευξη τύπου-απολογισμός έργου του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ
Πάνω από 20 εκατομ. το έργο του… Θα «αξιολογηθεί» από τους Ξανθιώτες;
Σε ένα πρώτο απολογισμό έργου στα πλαίσια μίας συνέντευξης τύπου, προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κος Ιπποκράτης Καμαρίδης αναφερόμενος στα βασικότερα έργα που προκηρύχθηκαν και ολοκληρώθηκαν επί θητείας του, το ύψος των οποίων περνά κατά πολύ τα 20.000.000 ευρώ.
Έργα που αλλάζουν ριζικά το τεχνικό, ηλεκτρονικό και διοικητικό προφίλ της εταιρείας, έργα που αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξοικονόμηση ενέργειας (και άρα κόστους του ύδατος), έργα που συμβάλουν στην διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και πάνω απ’ όλα έργα που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να ελέγξουν ποιότητα, ποσότητα, δαπάνες του νερού από πλευράς καταναλωτών κλπ.
«ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ–ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ»
Πιο αναλυτικά στην έναρξη της συνέντευξής του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα παρουσιάζουμε την δουλειά τεσσάρων χρόνων. Χρόνων που ο Ξανθιώτης ήθελε από εμάς να καλυτερεύσουμε κομμάτια της καθημερινής του ζωής. Ακούγεται έξω ότι «η ΔΕΥΑΞ έκανε έργα, ο Δήμος δεν έκανε ή ο ένας έκανε το ‘’Α’’ και ο άλλος το ‘’Β’’». Θέλω λοιπόν από την αρχή να θέσω τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση. Ο Δήμος είναι ενιαίος. Όποιο έργο έχει κάνει η ΔΕΥΑΞ είναι έργο του Δήμου, γιατί όλα τα έργα και όλες οι κινήσεις που έγιναν εδώ, έγιναν κατόπιν συνεννόησης και κατόπιν ενίσχυσης και υποστήριξης του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη. Η συνεργασία μας υπήρξε άριστη. Ζητούσαμε τις συμβουλές του λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του στον χώρο και αυτή η συνεργασία – με την δική του καθοδήγηση – έφερε τα αποτελέσματα τα οποία σήμερα παρουσιάζουμε. Θεωρώ ότι για τα τέσσερα χρόνια που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΥΑΞ, έχουμε κάνει παραπάνω πράγματα από ο,τι θα μπορούσαμε, διότι έχουμε να υπολογίσουμε και τα 2-2,5 χρόνια του «φρένου» που λέγονταν «covid», το οποίο ταλαιπώρησε όλο τον κόσμο και κατ΄επέκταση και εμάς. Διότι για να πάρεις μια υπογραφή από έναν υπάλληλο ενός υπουργείου, έπρεπε να τρέχεις 2-3 μήνες. Άρα η καθυστέρηση ήταν αντικειμενική. Καταφέραμε όμως και τελειώσαμε τα έργα που είχαμε βάλει σαν στόχο»
«ΑΛΛΑΞΑΜΕ 17 ΧΛΜ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ–ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ»
Ο κος Καμαρίδης αναφέρθηκε σε έργα που δεν είναι ορατά καθόσον πρόκειται για υπόγεια δίκτυα, με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει για την έγκαιρη ειδοποίηση των συνεργείων της ΔΕΥΑΞ, αλλά και για την μικρότερη ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων. Πιο αναλυτικά ο ίδιος ανέφερε:
«Μας ρωτούν ‘’τι κάνατε τέσσερα χρόνια στην διαχείριση, στην διεύθυνση και στην καθοδήγηση της ΔΕΥΑ;’’ Εγώ σαν ο σύμβουλος που ανέλαβε – μετά από πρόταση του Δημάρχου – την διοίκηση της ΔΕΥΑ, απαντώ ως εξής:
Πρώτον, ασχοληθήκαμε με την καθημερινότητα και αλλάξαμε 17 χλμ υπόγειων αγωγών της πόλης της Ξάνθης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ λιγότερες βλάβες από εδώ και έπειτα, πολύ λιγότερη ταλαιπωρία του Ξανθιώτη και πάνω από όλα εξοικονομούμε ώρες εργασίας από τα συνεργεία μας για να ασχοληθούν με ο,τιδήποτε άλλο και με νέα έργα για την καθημερινότητα. Εάν βλέπατε την αντικατάσταση των αγωγών, θα καταλαβαίνατε γιατί ήταν αναγκαία, διότι το υλικό που προϋπήρχε, ήταν τουλάχιστον 30 ετών. Σήμερα, με αυτό το έργο, έχουμε την αντικατάσταση με το πλέον κατάλληλο υλικό και επί των αγωγών έχουν τοποθετηθεί και οι αισθητήρες που μας δίνουν ανά πάσα στιγμή την ανάλυση όλων των στοιχείων που χρειαζόμαστε για να ελέγχουμε την ποιότητα του νερού».
«ΥΠΕΡΣΥΧΡΟΝΗ ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΥΨΟΣ ΣΤΟ ΣΑΜΑΚΩΒ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ αναφέρθηκε σε ένα έργο που φαινομενικά ήταν ακατόρθωτο, αλλά παρόλες τις δυσκολίες υλοποιήθηκε και στην ουσία δίνει νέα χαρακτηριστικά και δεδομένα στην υδροδότηση της πόλης, καθόσον πρόκειται για ένα νέο υδραγωγείο σε υψηλότερο σημείο από το υπάρχον παλαιωμένο:
«Η Ξάνθη είχε ανάγκη από μια μεγάλη δεξαμενή διότι έπρεπε να αντικατασταθεί το παλιό υδραγωγείο στην περιοχή του Σαμακώβ. Καταφέραμε – μετά από πολλές ταλαιπωρίες – και πήραμε τις άδειες και ολοκληρώσαμε σήμερα (όπως ολοκληρώθηκε και το προηγούμενο έργο) την παράδοση μιας υπερσύγχρονης νέας δεξαμενής σε μεγαλύτερο ύψος από την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργήσουμε και τις αντλίες που χρειάζονταν ώστε να προωθήσουν το νερό. Διότι λόγω του ύψους και της θέσεως που επιλέξαμε, το νερό αυτό θα κατεβαίνει με την φυσική βαρύτητα, άρα θα εξοικονομήσουμε και στο σκέλος της ενέργειας, που είναι το βασικό πρόβλημα στην ΔΕΥΑ σήμερα».
«ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ‘’ΕΞΥΠΝΑ ΡΟΛΟΓΙΑ’’ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ»
Ένα από τα σημαντικά έργα που υλοποίησε κατά την διάρκεια της θητείας του ο κος Καμαρίδης στην ΔΕΥΑΞ ως πρόεδρος, ήταν η τοποθέτηση των «έξυπνων ρολογιών», τα οποία βρίσκονται στην διαδικασία τοποθέτησης. Ότι πιο σύγχρονο και λειτουργικό μέσο που θα ενημερώνει ανά πάσα στιγμή ΔΕΥΑΞ και καταναλωτές για όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες που θα πρέπει να υπάρχουν και στις δύο κατευθύνσεις :
«Ένα ακόμη έργο, είναι η αλλαγή των υδρομέτρων και η αντικατάστασή τους με τα «έξυπνα ρολόγια». Είμαστε η πρώτη ΔΕΥΑ η οποία πήρε το έργο της αντικατάστασης με τα «έξυπνα ρολόγια» αλλά πριν το εφαρμόσουμε, κάναμε ένα πιλοτικό έργο που απέδειξε ότι πράγματι αυτό το σύστημα λειτουργεί και ότι πράγματι θα μας αποδώσει τα μέγιστα. Κατά αρχάς θα υπάρχει αυτόματη μετάδοση των στοιχείων από τα ρολόγια στο σύστημα τιμολόγησης και επίσης θα ειδοποιείται ο κάθε Ξανθιώτης, εάν και εφόσον η κατανάλωσή του υπερβαίνει τον μέσο όρο των προηγούμενων έξι μηνών. Διότι αυτό θα σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή και θα πρέπει να επιδιορθώνεται για να μην χάνουμε και πολύτιμη ποσότητα νερού (κάτι που ως επι τω πλείστον γίνονταν μέχρι τώρα). Επίσης, από αυτά τα ρολόγια περνά ένα πλήρες σύστημα ποιοτικού ελέγχου του νερού, οπότε δεν θα υπάρχουν ενδιάμεσοι, δεν θα υπάρχουν καταμετρητές και τα στοιχεία θα έρχονται αυτόματα και θα είναι τα πλέον αντικειμενικά και δεν θα μπορεί κανείς – πλέον – να αμφισβητήσει».
«ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑ – ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ»
Όμως το έργο της ΔΕΥΑΞ και του κου Καμαρίδη δεν σταματάει εδώ, σύμφωνα με τον κο Καμαρίδη:
«Το επόμενο έργο που είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμάς, αλλά είναι κάτι που δεν φαίνεται, αφορά στην αντικατάσταση όλων των αντλητικών συστημάτων που έχει σήμερα η ΔΕΥΑ, στην αποχέτευση και στην ύδρευση. Αντικαθίστανται λοιπόν όλες οι αντλίες με τις πιο σύγχρονες που υπάρχουν σήμερα και αυτό σημαίνει οικονομία κατά 40% της ενέργειας που ξοδεύαμε μέχρι τώρα και ανέβαζε το κόστος του νερού και της παροχής υπηρεσιών» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το επόμενο έργο στο οποίο στάθηκε, υπογράμμισε τα εξής:
«Ένα επίσης εξαιρετικά σημαντικό έργο είναι η επεξεργασία της λυματολάσπης. Ήμασταν πολύ τυχεροί που καταφέραμε και περάσαμε, δημοπρατήσαμε (βρέθηκε ο ανάδοχος) και πρόκειται να ξεκινήσουμε το έργο του ξηραντηρίου της λάσπης. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υπολείμματα από τον βιολογικό μας καθαρισμό θα ξεραίνονται, θα τα επεξεργαζόμαστε, το νερό θα φεύγει προς τους αγρούς και το υπόλοιπο αντί να πληρώνουμε (όπως πρώτα) για να το πάμε στην χωματερή, θα είναι ένα υλικό που θα εμπορευτούμε. Από τώρα σας λέω ότι υπάρχουν διάφορες τσιμεντοβιομηχανίες που χρειάζονται το υλικό αυτό και το πληρώνουν. Άρα, πρώτον βοηθούμε οικολογικά την πόλη μας και δεύτερον αποφεύγουμε ένα έξοδο αρκετά μεγάλο αντικαθιστώντας το με έσοδα για την εταιρεία που θα πουλά το υπόλειμμα αυτό. Είναι ένα έργο το οποίο σε επίπεδο προστασίας περιβάλλοντος είναι το «νούμερο 1».
«ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ 21.403.995 ΕΥΡΩ – ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΟΜΕΑ»
Έργα που ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται επί θητεία του κου Καμαρίδη, υπολογίζονται στα 21,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ιδιαίτερα το έργο του ανατολικού ορεινού τομέα δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η περιοχή και που εξαιτίας του φερόταν και ως υποβαθμισμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο:
«Τα έργα αυτά είναι ενταγμένα σε προγράμματα είτε ευρωπαϊκά είτε κρατικά. Το τεχνικό μας έργο κοστολογείται 21.403.995 ευρώ», αναφέρθηκε σε ένα ακόμη έργο για το οποίο δήλωσε «περήφανος». Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος επισήμανε ότι «το έργο αυτό είναι ο αγωγός που κατεβάζει νερό από της Πηγές της Καλλιθέας, στο Λυκοδρόμιο, στο Μέγα Εύμοιρο, στον Γέρακα και στο Πίλημα. Αυτή είναι λύση ενός προβλήματος που υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Λύνουμε λοιπόν το πρόβλημα της ύδρευσης του ανατολικού ορεινού τομέα αλλά με κάποιες ιδιαίτερες προσπάθειες του Δημάρχου και δικές μου, καταφέραμε να «παντρέψουμε» δυο ανάγκες. Αντί να έχουμε έναν χώρο ανοιχτό 1.5 μέτρο (που είναι ο αγωγός) καταφέραμε, λάβαμε τις άδειες και βρήκαμε τον τρόπο ώστε σήμερα να μπορείτε να περπατήσετε στην περιοχή και να συναντήσετε έναν δασικό δρόμο 5,5 μέτρων (φάρδος) ο οποίος σε κάθε 500 μέτρα θα έχει και έναν πυροσβεστικό κρουνό. Αυτό σημαίνει πρώτον ότι τα οχήματα της ΔΕΥΑ έχουν άμεση πρόσβαση σε οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί στον αγωγό μέσα στο δάσος και το δεύτερο (και κυριότερο) ότι αποτελεί και ένα είδος αντιπυρικής προστασίας γιατί το κάθε πυροσβεστικό όχημα μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βρίσκεται εκεί που ενδεχομένως θα έχουμε μια φωτιά. Ο Θεός να μας φυλά, αλλά «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
«ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ – ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΔΑΦΝΩΝΑ – ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΖΕΥΓΟΣ»
Επίσης ο κος Καμαρίδης αναφέρθηκε στο χρονίζον πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής Σταυρούπολης (Δαφνώνα-Κομνηνά), σύμφωνα με τις δηλώσεις του οποίου:
«Θα σας πω μόνον πως από τότε που έγινε, έχουν ανέβει κατά 15% οι τιμές των κατοικιών των Ξανθιωτών και αυτό μπορείτε να το δείτε και μέσα από τους κτηματομεσίτες. Είναι γιατί επιτέλους οι άνθρωποι πίνουν νερό και δεν λένε «το νερό νεράκι». Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ αναφέρθηκε και στο έργο του Δαφνώνα, τονίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή που μιλάμε, υπάρχει το γεωτρύπανο σε μια μεγάλη και δύσκολη γεώτρηση, για να μπορέσουμε όχι να δώσουμε νερό στην περιοχή αλλά να συμπληρώσουμε αυτό που χρειάζεται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για να μην υπάρχουν προβλήματα έλλειψης νερού. Στην ίδια κατεύθυνση– και πάντα στην ορεινή περιοχή – είναι και η εγκατάσταση του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους στα Κομνηνά, ώστε να μπορεί να παίρνει άμεσα ρεύμα η κάθε αντλία. Διότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε εκεί ήταν οι συχνές διακοπές ρεύματος άρα και παροχής ύδατος».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΙ ΔΕΥΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»
«Τέλος, θα μιλήσω για την ψηφιακή μας αναβάθμιση. Σήμερα είμαστε στις πρώτες έξι ΔΕΥΑ που έχουν μια πλήρη ψηφιακή υποστήριξη, η οποία ξεκινά από τα e-rantevou, τον τρόπο που πληρώνουν οι δημότες μέσα από ένα app και την απευθείας σύνδεση έξυπνων υδρομέτρων στο σύστημα που εκδίδει τους λογαριασμούς στην ΔΕΥΑ και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες, στις οποίες πολύ σύντομα (είναι υπόθεση εβδομάδων) θα έχουμε και την δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ενεργοποιεί ή να σταματά την παροχή νερού χωρίς να περιμένει στις ουρές στα ταμεία, μέσα από τον υπολογιστή του και μέσα από συγκεκριμένο app που μπορεί να κατεβάσει δωρεάν. Απλοποιούμε λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο, όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται για να μπορέσουμε να είμαστε και ικανοποιητικά επαρκείς για την επιχείρηση αλλά και παράλληλα να έχουμε ένα «πρόσωπο» προς τους συνδημότες μας, χωρίς προβλήματα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μικρότερα έργα της καθημερινότητας, έχουμε παντού. Μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκα στα έργα που η προηγούμενη διοίκηση άρχισε, τα οποία τελειώσαμε (βρίσκονται στο Πετροχώρι) αλλά είναι έργα που άλλος μελέτησε και άλλος δημοπράτησε. Εγώ θέλω να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».
«ΑΝ Ο ΞΑΝΘΙΩΤΗΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ, ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ – ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ 80-85% ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ»
Κλείνοντας ο κος Καμαρίδης σημείωσε με έμφαση ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών σε ότι αφορά το κομμάτι της ΔΕΥΑΞ, είναι εάν θα συνεχιστεί το σημαντικό έργο που άρχισε επί θητείας του, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Πιστεύω λοιπόν ότι όλη αυτή η δημιουργία είναι κάτι που με κάνει υπερήφανο, τόσο έμενα όσο και τον Δήμαρχο υπό την καθοδήγηση του οποίου δουλέψαμε. Σας προκαλώ να βρείτε μια άλλη εποχή, που μέσα σε μία τετραετία (μια θητεία) έγιναν όλα αυτά στην Ξάνθη, παρόλα τα χρόνια του κορωνοϊού. Όλα αυτά δεν είναι λόγια του «αέρα». Είναι έργα που έχουν γίνει και τα οποία με κάνουν περήφανο. Εάν λοιπόν ο Ξανθιώτης θεωρήσει ότι έκανα σωστά το καθήκον μου, αυτό για το οποίο με έστειλε εδώ, ας αποφασίσει να μας ανανεώσει την δυνατότητα να βρισκόμαστε ξανά στην ίδια θέση και κάτω από την διοίκηση του Μανώλη Τσέπελη, να προχωρήσουμε. Τέλος θα ήθελα να πω ότι σημαντικότερο μου όνειρο είναι να καταφέρω να φέρω τα νερά του Παραδείσου και να καλύψουμε το 80%-85% των αναγκών ύδρευσης της Ξάνθης από αυτά. Πως θα γίνει αυτό; Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση και είμαστε αισιόδοξοι, διότι όταν αυτό το ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ίδιος δεσμεύθηκε (στις προεκλογικές του δεσμεύσεις) και είναι καταγεγραμμένο σε όλα τα βίντεο, ότι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει να κάνει για την Ξάνθη, είναι αυτός ο αγωγός που θα μας λύσει μια για πάντα τα προβλήματα – όχι τόσο της ποιότητας αλλά – της ποσότητας της ύδρευσης της πόλης μας».