Μια πρωτότυπη και ευφάνταστη έκθεση , που θα ‘ξεδιπλωθεί’ ενώπιον των επισκεπτών σ’ ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στην Ξάνθη του χθες και του σήμερα, λειτουργώντας συνάμα και σαν ασφαλή πυξίδα για το μέλλον, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό που θα τιμήσει με την παρουσία του τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, στη φιλόξενη Δημοτική Πινακοθήκη ‘Χ.Παυλίδης’.
Ο τίτλος της έκθεσης ‘Στα Χρόνια της Γλυκιάς Αθωότητας’ , αλλά και η σύλληψη της ιδέας από την Τάνια Καπετανοπούλου για την υλοποίηση της, έχουν ως αφετηρία τη νοσταλγία και όπως η ίδια υπογραμμίζει , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, επιλέχθηκε συνειδητά να λειτουργεί διαδραστικά :’ δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη ν’ αναπαράγει μνήμες και θύμισες με νοσταλγία μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνονται’.
Ακούστε την Τάνια Καπετανοπούλου και την παρέμβαση του Ηλία Ασκαρίδη:
Τρεις ενότητες, δεμένες δεξιοτεχνικά μεταξύ τους, εμπλουτισμένες με φωτογραφικό υλικό από μια Ξάνθη αλλοτινών εποχών, παλαιά αντικείμενα που θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη ν’ αντιλαμβάνεται την καθημερινότητα των περιόδων στις οποίες θα επιστρέφει μέσω των εικόνων και παράλληλα να τις προσεγγίζει και μέσω της γεύσης, το σκηνικό που σαν ταινία θα προβάλλεται μπροστά του! ‘Στα Χρόνια της Γλυκιάς Αθωότητας’ θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να ξαναζήσουν το παρελθόν όχι μόνο με όχημα τη φαντασία. Θα το ‘νιώσουν ‘, όπως ζουν στο παρόν αντιλαμβανόμενοι τον κόσμο γύρω τους, με ενεργοποιημένες όλες τις αισθήσεις και με τα συναισθήματα να τους πλημμυρίζουν!
Μια χρονοπύλη που οδηγεί στην ιστορία της πόλης!
Ακόμη και οι μικρές λεπτομέρειες –από τα φλιτζανάκια του παραδοσιακού καφέ, τα αρωματικά φυτά κ.α- δεν θ’ αφήνουν περιθώριο στον επισκέπτη να δραπετεύσει από αυτό το ταξίδι…
Οι στίχοι της Τάνιας Καπετανοπούλου ‘συνοδεύουν’ το φωτογραφικό υλικό , συστήνοντας την πόλη στον επισκέπτη, αλλά και την πρωτεργάτρια τούτης της ιδέας, την Τάνια:
‘’Θέλω να νιώσω, να αγγίξω και να θυμηθώ την πόλη που αγαπώ/ Μέσα στο χρόνο το ρολόι αυτό στέκει χωρίς φόβο/ να μετρώ ό,τι πολύτιμο ζω…’’
Στόχος είναι η έκθεση να θεσμοθετηθεί και να εξελιχθεί καθώς , όπως εκτιμά, η ιστορία της Ξάνθης σε κάθε ιστορική περίοδο, προσφέρεται.
Επιδίωξη της Τάνιας Καπετανοπούλου είναι να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό-πολιτιστικό κίνημα ενεργών πολιτών στην πόλη, ένα ανάχωμα στην αδράνεια και την εύκολη κριτική, ένα κίνημα αφύπνισης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Επιμένει ότι ο οδικός χάρτης που οδήγησε την ίδια στην υλοποίηση της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης, είναι απόλυτα αποτελεσματικός:’ αρχικά η σκέψη, η σκέψη μετατρέπεται σε λόγο, ο λόγος σε συναίσθημα και το συναίσθημα σε πράξη…’
Συγκινείται όταν μιλά για τη νεολαία. Τη νεολαία που , όπως και τα δικά της παιδιά, σκέπτεται να φύγει από την Ξάνθη για να κυνηγήσει το όνειρο της και δηλώνει με σιγουριά ότι αν δοθούν κίνητρα να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης τους, να μάθουν για τους κύκλους ανάπτυξης που οι άνθρωποι αυτής της πόλης δημιούργησαν από το μηδέν, την αγαπήσουν, θα μείνουν και θα επενδύσουν τις εξαιρετικές δεξιότητες τους και τη δημιουργικότητα τους εδώ. Αυτή η έκθεση –θα πει- είναι κάτι που η ίδια ως παρακαταθήκη επιθυμεί να αφήσει στη νέα γενιά με στόχο να παραδειγματιστεί μαθαίνοντας…
Για την Τάνια Καπετανοπούλου η διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας ως την υλοποίηση μπορεί να ήταν επίπονη, όμως είχε δίπλα της εμπνευσμένους συνεργάτες, πολύτιμους βοηθούς, τον Θεόδωρο Γιαννόπουλο, τον πρόεδρο του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης κ. Αργύρη Μπίστα και την Ελπίδα Ευφραιμίδου της δημοτικής Πινακοθήκης. Μια ιδέα που πίστεψαν και στήριξαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ηλίας Ασκαρίδης.
Στον εξωτερικό χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με σύστημα Braille για άτομα με προβλήματα οράσεως όπου θα είναι προσβάσιμος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Υπεύθυνοι έκθεσης: Θεόδωρος Γιαννόπουλος – Τάνια Καπετανοπούλου. Με την στήριξη των ενεργών πολιτών της πόλης μας.
Ο Ηλίας Ασκαρίδης
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης , ο οποίος σημείωσε ότι όλα είναι πια έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή της πόλης, καλώντας όλες και όλους στην έναρξη που θα γίνει από το δήμαρχο Ξάνθης, αύριο Σάββατο, στις 20:30 , στην πλατεία Μητροπόλεως και στη συναυλία με το Στέλιο Ρόκκο που θ’ ακολουθήσει.
Κάθε μέρα εκδηλώνεται ενδιαφέρον από επισκέπτες από όλη τη χώρα, αλλά και από χώρες της Ε.Ε και των Βαλκανίων επισήμανε, προσθέτοντας ότι η πόλη τους καλωσορίζει με το στολισμό των δρόμων που οδηγούν στην Παλιά Πόλη, αλλά και στις εισόδους.
Υπογράμμισε ότι η έκθεση ‘Στα Χρόνια της Γλυκιάς Αθωότητας’ είναι μια πρωτότυπη έκθεση που θα μαγέψει το κοινό , εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη στη δημιουργό της Τάνια Καπετανοπούλου , ενώ κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί εκτός από τη δημοτική πινακοθήκη και το ανακαινισμένο Παλαιό Δημαρχείο όπου και εκεί θα φιλοξενούνται εξαιρετικές εκθέσεις.
Ευχαρίστησε από καρδιάς τους συλλόγους, τους υπαλλήλους του Δήμου και του Κέντρου Πολιτισμού και διευκρίνισε ότι η διοργάνωση ενός από τους μεγαλύτερους θεσμούς της πόλης, των Γιορτών Παλιάς Πόλης, θεσμού συνδεδεμένου με την τοπική οικονομία, κάθε άλλο παρά έλλειψη σεβασμού απέναντι στην τραγωδία που βιώνουν συμπατριώτες μας στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι. Και ο Δήμος και οι σύλλογοι συναισθάνονται το μέγεθος της καταστροφής και ήδη βοήθησαν στέλνοντας βοήθεια στους πυρόπληκτους και θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό τους. Όμως η αγορά μας έχει ανάγκη μετά από τα χρόνια της απόλυτης αδράνειας εξαιτίας της πανδημίας, να πάρει μια βαθιά ανάσα. Η επισκεψιμότητα στο Δήμο Ξάνθης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς, υπενθύμισε.
Παρεμβαίνοντας δε η κ. Καπετανοπούλου πρότεινε μέρος των εσόδων να διατεθεί για τους πυρόπληκτους.