fbpx
ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Οι «Δημοσιογράφοι» της φακής

Ο κάθε αναγνώστης (όπως και εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο), πρέπει να γνωρίζει πως διαβάζει την άποψή του αρθρογράφου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική ή ακόμα και αντίθετη με την δική του άποψη. Στον χώρο της δημοσιογραφίας και της αρθρογραφίας, υπάρχουνε πολλές «σχολές», οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχει η δημοσιογραφία η οποία απλά μεταφέρει μία είδηση, ενώ υπάρχει η δημοσιογραφία στην οποία διαβάζουμε και την άποψη του εκάστοτε συγγραφέα.

Δεν είναι κακό να διαφωνήσουμε με αυτό που διαβάζουμε, ωστόσο οφείλουμε να σεβαστούμε την διαφορετική άποψη στα πλαίσια της δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία ζούμε, πολλές φορές δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι ,υποστηρίζουν ή βρίσκονται απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, ακόμα και δημοσιογράφος, ο οποίος θα κριθεί από τους αναγνώστες σχετικά με το πόσο καλή κριτική – σχολιασμό κάνει σε κάθε περίπτωση.

Ξεφεύγοντας λοιπόν από την υποκειμενικότητα που υπάρχει, σε κάθε θέμα που σχολιάζεται από έναν αρθρογράφο, υπάρχουνε και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν – αλλοιωθούν, παρατηρώ ορισμένα site τα οποία κάνουνε δημοσκοπήσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν έτσι ώστε να κάνουνε μία «εκτίμηση» της ψήφου των πολιτών. Επειδή όμως τα αποτελέσματα, από ότι φαίνεται, δεν ταυτίζονται με την προσωπική τους άποψη, προβαίνουν σε κινήσεις όπως για παράδειγμα την διαγραφή της δημοσκόπησης, και την επανάληψη αυτής μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα το οποίο θέλουν.

Φαίνεται σαν κάποιος να προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες, και να προσπαθεί να διαμορφώσει απόψεις, οι οποίες δεν ταυτίζονται με την πραγματικότητα, εδώ πέρα δε μιλάμε για την υποκειμενική άποψη ενός δημοσιογράφου, αλλά κάτι σαν συνειδητή προσπάθεια παραπληροφόρησης των πολιτών και καθοδήγησης τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως είπα νωρίτερα όμως, το εκάστοτε ειδησεογραφικό site κρίνεται από τους αναγνώστες του, και από το πόσο καταφέρνει, όχι μόνο να κρατήσει τη βάση του , αλλά ακόμα και να μεγαλώσει το κοινό του.

Άμα κάποιοι δημοσιογράφοι πιστεύουνε ότι αυτή είναι η στρατηγική με την οποία θα πορευτούν, και για να επιτύχουν το σκοπό τους, εις βάρος της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, είναι γελασμένοι, και μάλιστα η κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης, το πιθανότερο είναι ότι θα φανεί στο μέλλον, όπου ο καθένας είτε θα δικαιωθεί είτε θα εξευτελιστεί!

Σχετικά Άρθρα