fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. – Προς κ. ΥΕΘΑ: Καταργήστε τους Ειδικούς Λογαριασμούς Πρόνοιας ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ

Με τη μισθοδοσία Αυγούστου 2023, οι στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, αντίκρυσαν μειωμένα τα εισοδήματά τους, εξαιτίας της αναδρομικής εισφοράς στους νεοσύστατους Ειδικούς Λογαριασμούς Πρόνοιας, από τον Απρίλιο 2023. Πρόκειται για εισφορές που παρακρατούνται, προκειμένου τρία χρόνια μετά (!!!) να καλύψουν έξοδα, τα οποία ήδη καλύπτονται από μεγάλες τρέχουσες εισφορές, όπως τα έξοδα κηδείας! Η αγανάκτηση και η οργή των στρατιωτικών είναι μεγάλη και απαιτείται η κατάργηση των εν λόγω ειδικών λογαριασμών.

Κύριε Υπουργέ.

Με τα άρθρα 3 έως 14 του ν. 5018/2023, συστάθηκαν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Πρόνοιας του Στρατού Ξηράς (ΕΛΠΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΛΠΠΑ), προκειμένου να παράσχουν στα στελέχη και τις οικογένειες τους, του ΣΞ και της ΠΑ, βοηθήματα για δαπάνες που ήδη παράσχουν από άλλους υφιστάμενους λογαριασμούς, με αναδρομική εισφορά 0,3 % επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου.

Εξαρχής εκπρόσωποι των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), Πιερίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.) και Βορείου Τομέα Αθηνών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.Τ.Α.) είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο υπόψη νομοθέτημα, πλην όμως δεν εισακούστηκαν από την Ομοσπονδία (Π.Ο.Ε.Σ.), η οποία σιωπηρά το υιοθέτησε ως ευεργέτημα για τα στελέχη και δεν αντιτάχθηκε κατά τη συζήτηση στην οικεία επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Ωστόσο, με την εφαρμογή της αναδρομικής παρακράτησης της ως άνω εισφοράς και της εφεξής μηνιαίας, υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τα στελέχη του ΣΞ και της ΠΑ, τα οποία μετέφεραν στην ένωσή μας παράπονα, με την παράκληση να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την κατάργηση των αυτών λογαριασμών και την επαναφορά της υποχρέωσης του δημοσίου να συνδράμει στην υγειονομική και νομική κάλυψη των στελεχών, στα έξοδα της κηδείας τους κλπ. Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν, μετά μάλιστα τον τραγικό θάνατο πολλών συναδέλφων μας εν ώρα καθήκοντος, ότι: «Αυτό πρώτη φορά συμβαίνει, να προπληρώνουμε για την κηδεία μας! Ήμαρτον!».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε μία ανεξήγητη κίνηση, η οποία από πολλούς εξηγήθηκε ως μέτρο εξυπηρέτησης προεκλογικών συμφερόντων, άποψη την οποία δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ενστερνιστούμε, αντί να ξεκινήσει η παρακράτηση της εν λόγω εισφοράς από τη μισθοδοσία Απριλίου 2023, ξεκίνησε αναδρομικά με αυτή του Αυγούστου 2023, επιφέροντας σημαντική μείωση στο εισόδημα των στρατιωτικών! Και μάλιστα, για μία εισφορά, η οποία φέρεται ότι θα «αποφέρει (;) καρπούς» μετά την 01.01.2027, σε όσες και όσους στρατιωτικούς τη χρειαστούν!

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι, η οργή και αγανάκτηση των συναδέλφων μας ξεχείλισε, σε μία περίοδο όπου υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου με τη δήθεν αύξηση του εισοδήματός τους από 01.01.2024, χωρίς αναδρομική ισχύ και χωρίς να υιοθετηθεί ούτε μία πρόταση από αυτές που υποβλήθηκαν και θα έδιναν μία πραγματική ανάσα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της διαχρονικής απώλειας των εισοδημάτων τους, σας καλούμε να καταργήσετε το σύνολο των Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας των ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ, τροποποιώντας παράλληλα όποιο νομοθέτημα κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου με τις ήδη υπάρχουσες μεγάλες εισφορές να καλυφθούν οι σκοποί ίδρυσης των αυτών ΕΛΠ.

Κλείνοντας, οφείλουμε να θέσουμε την εύλογη επιφύλαξη των στρατιωτικών, ως προς τη διαχείριση, το μέλλον και τη βιωσιμότητα των ΕΛΠ, κρίνοντας αυτή του Ειδικού Λογαριασμού Οικονομικής Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ), ο οποίος προσφάτως αποφάσισε τη μη χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος στους αιτούντες δικαιούχους για λόγους βιωσιμότητας του Λογαριασμού. Αλήθεια, τι συμβαίνει τελικά με τον ΕΛΟΑΣ;

Σχετικά Άρθρα