fbpx
Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

(video) – Μανώλης Τσέπελης: Απορροφήσαμε 45 εκατομμύρια από προγράμματα και ίδιους πόρους και συνεχίζουμε… Ήταν δεσμεύσεις μας που έγιναν πράξη

Σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε εξελίσσονται , είτε ξεκινούν και σχεδιάζονται, αναφέρθηκε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά : «Απορροφήσαμε 45 εκ από προγράμματα και ίδιους πόρους και συνεχίζουμε».

Καύσωνας-Αντιπυρική ζώνη-Εθελοντές

Με έμφαση σημείωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες .

Ο ίδιος , οι συνεργάτες του, υπάλληλων των υπηρεσιών του δήμου και ιδιώτες συμβεβλημένοι με το δήμο  βρίσκονται επί ποδός με συνεχείς περιπολίες στα περιαστικά άλση του δήμου, τα οχήματα σε ετοιμότητα και βυτία γεμάτα με νερό. Υπενθύμισε τις ζώνες πυροπροστασίας στην Παλιά Πόλη και στο Σαμακώβ, ένα έργο που τελούσε σε εκκρεμότητα για 30 χρόνια παρά το γεγονός ότι είναι πρώτης προτεραιότητας ακριβώς λόγω της γειτνίασης του παραδοσιακού οικισμού με το άλσος. Το έργο αφορά, συνολικά, σε 2.500 κατοικίες, αλλά επί της ουσίας θωρακίζει ολόκληρο τον Δήμο από μια πιθανή εξάπλωση πυρκαγιάς.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τη χρηματοδότηση από την εταιρεία SUNLIGHT GROUP, η δημοτική αρχή κατάφερε την ολοκλήρωση ενός έργου που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των συνδημοτών μας και υποστηρίζει ουσιαστικά, τον πολιτικό σχεδιασμό, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάλεσε τους εθελοντές και όλους τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια ενημερώνοντας για οποιοδήποτε συμβάν υποπέσει στην αντίληψη τους.

Η Σταυρούπολη

Αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των υποδομών της  Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης  με τη βατότητα τμημάτων οδών δίπλα σε υδατερέματα στους οικισμούς Δαφνώνα, Γέρακα, Νεοχώρι, και Μέγα Εύμοιρο της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης, με στόχο τη δημιουργία λειτουργικών και ασφαλών υποδομών. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνολικού ύψους 843.000,00€ και η χρονική διάρκεια εκτέλεσης όλων των απαραίτητων εργασιών μέχρι και την υλοποίηση του προβλέπεται να είναι 36 μήνες.

Οι γέφυρες σε Δαφνώνα -Γέρακα -Νεοχώρι

Μετά από 12 χρόνια τόνισε, ολοκληρώνουμε τις γέφυρες σε Δαφνώνα -Γέρακα -Νεοχώρι , ενώ   αναφέρθηκε και στη μελέτη για το Γέρακα με 2 εισόδους, με κόμβους, φωτισμό, έργα πυροπροστασίας και ασφαλή προσβασιμότητα 400 χιλιάδες ευρώ «Οδική Ασφάλεια»

Επίσης αναφέρθηκε στις αποκατάστασεις τμημάτων οδοποιίας στους οικισμούς Δαφνώνα, Νεοχωρίου και Μεγάλου Ευμοίρου της ΔΕ Σταυρούπολης. ‘12 χρόνια περίμεναν οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας αυτό το σημαντικό συγκοινωνιακό έργο, το οποίο ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, εξασφαλίζοντας, ύστερα από συστηματική συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, τη χρηματοδότησή του’, τόνισε.

Το έργο, το οποίο ξεκινά άμεσα, περιλαμβάνει: -την κατασκευή τεσσάρων γεφυρών -μία στον Δαφνώνα και τρεις στο Νεοχώρι -την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης, παραπλεύρως του ποταμού για την αποκατάσταση των πρανών οδοποιίας, στο Μ. Εύμοιρο.

‘Αυτές είναι μερικές από την εκκρεμότητες που διαχειριστήκαμε και ήταν από την αρχή στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Ήταν δεσμεύσεις μας που έγιναν πράξη’, κατέληξε. Για πρώτη φορά , είπε, έγινε συστηματική έρευνα για το κρίσιμο θέμα του εντοπισμού θερμών νερών, κατάλληλων για ενεργειακή ή και ιαματική χρήση στη Σταυρούπολη.

Κιμμέρια

 Μετά από 10 χρόνια και με τα εμπόδια που καταφέραμε να περάσουμε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών στα υλικά, επιτέλους, τόνισε , μπαίνει ανάδοχος για την πεζογέφυρα στα Κιμμέρια.

Σε ότι αφορά την Αγροτική Οδοποιία γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις σε τμήμα 14,5 χλμ της αγροτικής οδού, μεταξύ του οικισμού Κιμμερίων και της τοποθεσίας του Μπαϊράμ Τσεσμέ και εκτείνονται σε δύο ζώνες: -Βόρεια, μέχρι τον οικισμό Έρανο και -Βορειανατολικά, στους οικισμούς Λιβάδι, Ανθηρό, Πόρτα, με κατάληξη τον οικισμό Πριόνι.

Επίσης ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους που έχουν προβλήματα σε Κιμμέρια, Χρύσα, Δροσερό, Μορσίνη, ύψους 1.800.000  ευρώ.

Εύμοιρο

Με στοχευμένες παρεμβάσεις θα αναδειχθεί, επισήμανε, το Άλσος του Ευμοίρου. Εκεί αναμένεται να κατασκευαστεί  Τοίχος Αναρρίχησης για πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο χώρος στο Εύμοιρο είναι μοναδικός, είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει μέσα στη φύση, σε απόσταση δύο λεπτών από την Ξάνθη, όλους τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες, επεκτείνοντας προς τον χώρο αυτό και δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ενώνοντας την Ξάνθη, μέσω της Σάρδεων και την Εθελοντή Αιμοδότη, με το Εύμοιρο και για τους ποδηλάτες μας.

Κολυμβητήριο

Μετά από 50 χρόνια έχουμε ένα νόμιμο, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους Κολυμβητήριο, σημείωσε, ευχαριστώντας τους Συλλόγους που συγκέντρωσαν περισσότερους από 1.500 πολίτες, μικρούς και μεγάλους στην πισίνα, προσθέτοντας ότι δημοπρατείται και το μικρό κολυμβητήριο στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών, κατεδαφίζοντας τις υπάρχουσες κατασκευές και δίνοντας τον ελεύθερο πλέον χώρο, στον εργολάβο.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται περισσότεροι πολίτες αλλά και να έχουμε εναλλακτικές λύσεις για τις περιόδους ελέγχων και συντηρήσεων των εγκαταστάσεων, τόνισε ο Μανώλης Τσέπελης.

Παλιννοστούντες

Υπενθύμισε το νέο ρυμοτομικό σχέδιο για τον συνοικισμό των Παλιννοστούντων μετά από 20 και πλέον χρόνια που επιτέλους κατάφερε ο Δήμος να ολοκληρώσει.

Οι οικισμός χτίστηκε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο –εξ’ αδιαιρέτου–, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να βγάλουν τίτλο κυριότητας στο όνομά τους και άρα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε πώληση ή μεταβίβαση. Με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο αίρεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα. «Είμαι ικανοποιημένος γιατί καταφέραμε να διορθώσουμε μια αδικία που αφορά 260 οικογένειες του δήμου μας», τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Ιστορικό Δημαρχείο

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάπλασης το 2008, δημοπρατήθηκε το 2013 έπρεπε να τελειώσει τον Μάρτιο του 2015 και τελικά, παραδόθηκε το 2022, επεσήμανε για το παλιό δημαρχείο , το οποίο σύντομα εξοπλίζεται και θα φιλοξενήσει υπηρεσίες ενημέρωσης για το σύνολο των αξιοθέατων της Ξάνθης αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο που άφησαν παρακαταθήκη οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου.

Ταρτάν ΑΣΠΙΔΑΣ:

Ο  Δήμος Ξάνθης- είπε- χρειάστηκε… 20 χρόνια για την αντικατάσταση του τάπητα:’ Μας λοιδορήσανε γιατί διακόψαμε την εκτέλεση του έργου όταν διαπιστώσαμε ότι η ολοκλήρωσή του με αυτές τις προδιαγραφές θα χρειάζονταν αντικατάσταση σε πέντε χρόνια.

Αποφάσισα ότι το ταρτάν πρέπει να γίνει με όρους που θα ενισχύει την ασφάλεια των αθλούμενων και των αθλητών, δίνοντας  μια διάρκεια χρήσης του έργου για διάστημα μεγαλύτερο από 30 χρόνια. Οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και τον Σεπτέμβριο θα δοθεί σε χρήση.

ΔΕΥΑΞ – 14,5 εκατομμύρια ευρώ και 6 εκατομμύρια ευρώ -20,5 από το «Α. Τρίτσης»

Ο Δήμαρχος, εστίασε στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»  για δύο έργα της ΔΕΥΑΞ που αφορούν σε έργα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ξάνθης, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος των διαρροών και της κατανάλωσης στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης με την καταμέτρηση δεδομένων, η αντικατάσταση δικτύων, η κατασκευή εξωτερικού δικτύου σε οικισμούς του Δήμου, η ενεργειακή αναβάθμιση γεωτρήσεων και αντλιοστασίων, την αντικατάσταση της δεξαμενής  στην Παλιά Πόλη, στην τοποθέτηση έξυπνων  υδρομέτρων, στον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, στην αντικατάσταση 27 χιλιομέτρων αγωγών νερού στην πόλη, στη μεταφορά νερού (Πρόγραμμα Τρίτση) σε Εύμοιρο και Πίλημμα , στη γεώτρηση στον Γέρακα και την τοποθέτηση κρουνών για την αναγκαία πυροπροστασία στις περιοχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του έργου της επεξεργασία λυματολάσπης, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα έργο πολύ σημαντικό, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επίλυση ενός από τα πιο πολύπλοκα προβλήματα της διαχείρισης και διάθεσης της βιολογικής λάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. (Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για έργα σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων, οπότε η δημοτική αρχή είναι έτοιμη για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή μιας μικρής Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στη Σταυρούπολη).

Παιδικές χαρές

Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, 16 παιδικές χαρές είναι πλέον στη διάθεση των μικρών δημοτών, ανακουφίζοντας τους γονείς στις δραστηριότητές τους και στην παροχή ερεθισμάτων στα παιδιά τους.  

Υπόγειο πάρκινγκ

Ολοκληρώνεται , τόνισε, η μελέτη για την αποκατάσταση της λειτουργίας του κλειστού διώροφου υπόγειου δημοτικού πάρκινγκ οδού Κ. Μπένη του Δ. Ξάνθης.

 Η καθυστέρηση –σημείωσε- οφειλόταν στην τροποποίηση του νόμου, όμως πλέον ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες. Εκτίμησε ότι θα δοθεί προς χρήση σε ένα 4μηνο περίπου και θα λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.

ΣΒΑΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης –ΣΒΑΑ- με χώρο παρέμβασης την περιοχή 12 Αποστόλων και σύνδεση με τη βιομηχανική κληρονομιά της Ξάνθης.

Τρεις Χώροι Στάθμευσης θα κατασκευαστούν  στους 12 Αποστόλους, ενώ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης θα αποκατασταθεί το κτιριακό της πτέρυγας του Π που έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο ίδρυμα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σχέδιο του δήμου για πλήρη αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς.

ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ

Σε 14 στρέμματα επί της  Εθελοντή Αιμοδότη στην Εκτενεπόλ θα κατασκευαστούν  8 ανοιχτά γήπεδα τένις, 2 κλειστά, χώροι στάθμευσης και ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος για διοργάνωση εκθέσεων φορέων.

Χωματερή

Η  χωματερή της Ξάνθης έχει ήδη κλείσει με τις ενέργειες που εξασφαλίσαμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, εκτίμησε ο Μανώλης Τσέπελης, γνωστοποιώντας ότι ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει   σε εφεδρικό  Χώρο Υγειονομικής Ταφής μόνο Υπολειμμάτων

Καθαριότητα

Για μια ακόμη φορά επεσήμανε ότι υπάρχει  σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού  στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν και υπάλληλοι που νοσούν από σοβαρές ασθένειες, τους οποίους είναι υποχρέωση του να προστατέψει και θα το πράξει για τους ανθρώπους αυτούς που υπηρετούν με προσήλωση τόσα χρόνια την καθαριότητα, με όποιο κόστος. Οι άνθρωποί μας είναι πάνω απ όλα, τόνισε.

Παρόλα αυτά , πρόσθεσε, με το μηχανολογικό εξοπλισμό που ήδη εφοδιάστηκε η υπηρεσία στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού.

Ελεγχόμενη Στάθμευση

Για ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο θα διαχειρίζεται την στάθμευση τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και την ελεγχόμενη κίνηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έκανε λόγο ο δήμαρχος. Θα γίνεται ορθολογικότερος έλεγχος της διέλευσης των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα πλήρως επεκτάσιμο με οφέλη για τους πολίτες όπως τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς οι οδηγοί που αναζητούν χώρο στάθμευσης θα περιορίζουν την κυκλοφορία τους προς αναζήτηση θέσης, έχοντας ζωντανή πληροφόρηση για τη διαθεσιμότητα θέσεων σε κάθε δρόμο, την ευκολότερη ανεύρεση θέσεων στάθμευσης τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ακόμη επίβλεψη και έλεγχο των θέσεων στάθμευσης που προστατεύονται λόγω ειδικής χρήσης (ράμπες ΑΜΕΑ, είσοδοι πεζοδρόμων κλπ)

Ευκολότερη και ταχύτερη πληρωμή του χρόνου στάθμευσης η οποία θα γίνεται με το κινητό τηλέφωνο σε συνδυασμό με πληρωμές σε συνεργαζόμενα σημεία. Ενημέρωση των πολιτών για τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο κέντρο της πόλης.

Ευκολότερη εύρεση στάθμευσης των μονίμων κατοίκων της παλιάς πόλης. Οργανωμένη είσοδος των οχημάτων τροφοδοσίας στην παλιά πόλη. Τα δε οφέλη για τις επιχειρήσεις, είπε θα είναι: Ύπαρξη ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στις περιοχές που θα υλοποιηθεί το έργο διευκολύνοντας την λειτουργία του εμπορικού κέντρου του Δήμου Ξάνθης (χρήση της ίδιας θέσης από περισσότερα ΙΧ) και δυνατότητα για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα. Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας, αφού ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει ευκολότερα θέση για να σταθμεύσει το όχημά του και να πραγματοποιήσει τις αγορές του. Δυνητικό έσοδο για τα συνεργαζόμενα σημεία πώλησης χρόνου στάθμευσης. 4ο Λύκειο Μετά από 15 χρόνια παίρνουμε τις άδειες και ξεκινάμε τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση , σημείωσε.

Η 49η επέτειος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Με αφορμή δε τη σημερινή μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο , ο Δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε: ‘σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα, μια μαύρη μέρα που απαιτεί τη διατήρηση της μνήμης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Η σκέψη μας σε όλους όσους υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους την πατρίδα, οι οποίοι και μας δείχνουν το δρόμο. Ευχόμαστε ποτέ να μη ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, αλλά αν απαιτηθεί πρώτος εγώ θα ανταποκριθώ.

 Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί ούτε ένα κομματάκι από την πατρίδα μας. 

radio899.gr

Σχετικά Άρθρα