Κύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Διάχυτη η ικανοποίηση του Δημάρχου Ξάνθης στον απολογισμό του προγράμματος ΤΕΒΑ 2014-2020

Μανώλης Τσέπελης: Διεκδικήσαμε το αυτονόητο για τους δημότες μας και βρεθήκαμε στις πέντε πρώτες θέσεις, για ένα πρόγραμμα που έμοιαζε… “καταδικασμένο”

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και των βασικών συνεργατών,στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε για τον απολογισμό του προγράμματος ΤΕΒΑ 2014-2020, το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιουνίου 2023.

Ο Δήμαρχος εξήρε την απήχηση αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα του προγράμματος, επισημαίνοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί ολοκληρώνουμε με επιτυχία ένα πρόγραμμα που έμοιαζε… “καταδικασμένο”». Όπως συμπλήρωσε: «Ήμασταν τελευταίοι σε απορροφητικότητα και ασυνεπείς στο χρονοδιάγραμμα, ενώ παραλάβαμε κι ένα πρόστιμο 300 χιλιάδων ευρώ το οποίο καταφέραμε να μειώσουμε σε 120 χιλιάδες…Όμως σε λίγο χρονικό διάστημα καταφέραμε και αλλάξαμε την εικόνα. Έτσι, ενώ η σύμπραξή μας ήταν τελευταία σε απορροφητικότητα, βρεθήκαμε να λαμβάνουμε με την υπερδέσμευση, ποσό μεγαλύτερο από τον αρχικό της προϋπολογισμό, βρεθήκαμε στις πέντε πρώτες θέσεις υλοποίησης του Προγράμματος και βεβαίως στοχεύουμε, με τη νέα χρηματοδοτική περίοδο να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό του».

Ο κ. Τσέπελης ανέδειξε την επιμονή που απαιτήθηκε, καθώς, όπως είπε, «τα τρία τελευταία χρόνια εξυπηρετήθηκαν μηνιαίως κατά μέσο όρο περισσότεροι από 3.500 δικαιούχοι και 7000 μέλη των οικογενειών  τους.

Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και τους εξωτερικούς συνεργάτεςγια την αποτελεσματικότητα που, όπως τόνισε, επέδειξαν,τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας αλλά και τον αρμόδιο μέχρι πρότινος Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη «για την αγαστή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημαντική συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και ιδιαίτερα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμωνος, ιδιαίτερα μέσω της δομής συσσιτίου που διαθέτει, απ’ όπου ενισχύεται το Τραπέζι της Αγάπης με νωπά προϊόντα (που δεν μπορούν να αναδιανεμηθούν άμεσα) και να παρέχει γεύματα σε μοναχικούς και ευάλωτους κοινωνικά ανθρώπους.

Μεγάλη ανταπόκριση παιδιών και ενηλίκων στις Συνοδευτικές Δράσεις

Ο ίδιος έδωσε έμφαση και στις Δράσεις Συνοδευτικών για παιδιά και ενήλικες που υλοποιήθηκαν και αποτελούν, όπως είπε «μια πολύ σημαντική παράμετρο του Προγράμματος, που αφορά στην επανένταξη των ωφελούμενων μέσα στην κοινωνία»προσθέτοντας πως «Η μεγαλύτερη μου περηφάνια είναι ότι κυρίως,τα παιδιά με τις δράσεις στον τομέα του αθλητισμού κάνουν το όνειρό τους χωρίς οι γονείς να χρειαστεί να επωμιστούν κανένα οικονομικό βάρος».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέδειξε την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη διοίκηση κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, δίνοντας με λίγες λέξεις τη φιλοσοφία που τη διέπει σε ό,τι αφορά, ιδιαίτερα, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: «Σεβασμός στην προσωπικότητα και τις αξίες των συνδημοτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι:

1.         Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων

(Παιδιά, Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας)

2.         Διατροφικές συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής διατροφής)

3.         Πολιτιστικές παιδαγωγικές δράσεις (Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Καλλιτεχνικά εργαστήρια., Μαθήματα μουσικής, μουσικών οργάνων, χορού, Θεατρικές Παραστάσεις)

4.         Συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού (Εργαστήρια για την διαχείριση οικογενειακού προϋπολογισμού, αντιμετώπιση καταστάσεων υπερχρέωσης και τη σύνταξη βιογραφικών)

5.         Δραστηριότητες άθλησης (κολύμβηση, μπάσκετ, ενόργανη, pilatesκ.λ.π)

6.         Δραστηριότητες ειδικών επιστημών (ενημέρωση θεμάτων υγείας, προβλημάτων αντίληψης παιδιών

Παρών ο δήμος Ξάνθης και στη νέα χρηματοδοτική περίοδο του προγράμματος

Στη μεγάλη ανταπόκριση των ωφελούμενωνστις άυλες συνοδευτικές δράσεις αναφέρθηκε και η υπεύθυνη της Πράξης Κατερίνα Μαυρομάτη, τονίζοντας ότι στοίχημα και αγώνας δρόμου για το δήμο Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρου της Κοινωνικής Σύμπραξης ήταν, παρά τα πολλά διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα να προχωρήσουν και να αξιοποιηθούν οι πόροι για τις συνοδευτικές ενέργειες και παράλληλα, να εδραιωθεί η διαδικασία των διανομών με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς του ωφελούμενους, πράγμα που επετεύχθη μέσω της μεθοδολογίας του drivethroughπου εφαρμόστηκε στις διανομές.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η υπηρεσία γίνεται αποδέκτης ευσήμων για την επιτυχή συμμετοχή μικρών και μεγάλων στις συνοδευτικές δράσεις και ενημέρωσε ότι σε διαδικασία διαγωνισμού βρίσκεται και η τελική φάση για τις παράλληλες δράσεις.

Όπως ενημέρωσε συνολικά από το 2016 διατέθηκαν στους δικαιούχους πάνω από 12 εκ. ευρώ, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους δήμους του νομού 16 νέες διανομές (συν δύο από την προηγούμενη Πράξη). «Το βλέμμα επιπλέον είναι στο νέο ΤΕΒΑ της περιόδου 2021-2027 που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο δήμος Ξάνθης έχει ήδη δηλώσει ενδιαφέρον ως επικεφαλής της Κ.Σ. να συμμετέχει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε η κα Μαυρομάτη.

Εντυπωσιακά ποσοστά απορρόφησης

Στα εντυπωσιακά ποσοστά απορρόφησης αναφέρθηκε με τη σειρά του ο εξωτερικός συνεργάτης για την οικονομική διαχείριση του προγράμματος, Στέλιος Μαρνάς, τονίζοντας: «το μεγάλο κέρδος είναι η απορρόφηση που έχουμε επιτύχει στις διανομές και φτάνει το 90%». Όπως περιέγραψε με τις τακτικές επαναλήψεις των διανομών έχει διαμορφωθεί η συνθήκη της συνεχούς ανταπόκρισης των ωφελουμένων.

Εξέφρασε δε, και ο ίδιος την προσδοκία να εισακουστούν οι προτάσεις βελτίωσης, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κενά και να επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με όφελος για τους δημότες.

Σχετικά Άρθρα