ΕλλάδαΤελευταία Νέα

Απεγκλωβισμός Ελλήνων στο Σουδάν:  Απογειώθηκαν τα αεροσκάφη C-130 και C-27

Τα αεροσκάφη κατευθύνονται στην Αίγυπτο καθώς στο Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Τα αεροσκάφη κατευθύνονται στην Αίγυπτο καθώς στο Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών.

Η Ιταλία άρχισε σήμερα μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.

«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας θα μεταβούν στην Αίγυπτο για την απομάκρυνση των Ελλήνων εγκλωβισμένων, ενώ ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών» τόνισε οι υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στο Σουδάν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.

Το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν.  Καλέσαμε επίσης τους έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Στις 16 Απριλίου με νέα ανακοίνωση το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη βοήθεια στους εκεί ευρισκόμενους πολίτες. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο μητροπολίτη Ινδίας, τον κ. Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας. Καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν.

Συγχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας αλλά και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, με παρουσία στελεχών του υπουργείου Άμυνας. 

Το ΥΠΕΞ γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για την ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ευρωπαΐων υπηκόων. Το θέμα θα το θέσω αύριο το πρωί στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Έχω επίσης προβεί σε μια σειρά επικοινωνιών με ανώτατους ξένους αξιωματούχους για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των ελλήνων πολιτών. 
Αναφέρομαι στις επικοινωνίες μου με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, στις 18 και 24 Απριλίου. Στις τρεις επικοινωνίες μου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι, υφυπουργό της Γαλλίας, κ. Ζαχαροπούλου και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τσούνη.

Προ ολίγου, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών.

Επαναλαμβάνω, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. 

Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

Θα ήθελα επίσης σαν καταληκτική παρατήρηση να πω ότι στον κατάλογο των ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό, περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα