Κύριο ΘέμαΜειονότηταΤελευταία Νέα

Χρόνια πολλά για το Ραμαζάν Μπαϊράμ στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ξάνθη γιορτάζουν σήμερα 21 Απριλίου το Ραμαζάν Μπαϊράμ. Ο ένας μήνας του Ραμαζανιού που ξεκίνησε στις 21/03 είναι ιερές μέρες και νύχτες για τους πιστούς μουσουλμάνους και είναι μήνας ελεημοσύνης και αλληλεγγύης. Είναι σαφώς μια μεγάλη εορτή για τους Ξανθιώτες μουσουλμάνους. Το Ραμαζάνι ή αλλιώς Ραμαζάν Μπαϊράμ (ως επίσημη ονομασία) έχει διάρκεια ενός μήνα και θυμίζει τηρουμένων των αναλογίων την χριστιανική Μεγάλη Τεσσαρακοστή. 

Σε όλο το χρονικό διάστημα του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του ηλίου, από κάθε είδους τροφή, ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Αναλυτικά για την γιορτή

Το Ιντ αλ-φιτρ ή Εΐντ αλ-φιτρ (στα Αραβικά عيدالفطر, ʻĪdu al-Fiṭr), που λέγεται συχνά και Ιντ, είναι μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας. Το ιντ είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει «τον εορτασμό», ενώ φιτρ σημαίνει «το τέλος της νηστείας» (και μπορεί επίσης να σημάνει «τη φύση», από τη λέξη «fitrah») και συμβολίζει έτσι το τέλος της περιόδου νηστείας.

Η Ιντ αλ-φιτρ αρχίζει την ημέρα μετά το τέλος του Ραμαντάν. Οι Μουσουλμάνοι δίνουν χρήματα στους φτωχούς και φορούν τα καλύτερα ενδύματά τους. Διαρκεί τρεις ημέρες και καλείται «μικρότερο Ιντ» (Αραβικά: العيدالصغير Al -Al-sagheer Al -Al-eid) έναντι του Eid ul-Adha που διαρκεί τέσσερις ημέρες και καλείται «μεγάλο Ιντ» (Αραβικά: العيدالكبير Al -Al-kabeer Al -Al-eid).

Την ημέρα του εορτασμού, μια μουσουλμανική οικογένεια ξυπνάει πολύ νωρίς, κάνει την πρώτη καθημερινή προσευχή, και απαιτείται για να φάει λίγο, συμβολίζοντας το τέλος του Ραμαζανιού. Παρευρίσκονται έπειτα στις προσευχές που λαβαίνουν χώρα στα τεμένη, σε ανοιχτούς χώρους και σε στάδια. Η προσευχή είναι γενικά σύντομη και ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba). Οι προσκυνητές χαιρετούν και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον με πνεύμα ειρήνης και αγάπης μετά από την προσευχή. Στη συνέχεια, οι εορτασμοί και η ευθυμία εκδηλώνονται συνήθως με τις επισκέψεις στα σπίτια των συγγενών και των φίλων για την ανταλλαγή ευχών.

Το Ιντ αλ-φιτρ είναι μια χαρούμενη εορτή με σημαντική θρησκευτική σημασία, γιορτάζοντας την επίτευξη της ενισχυμένης ευσέβειας. Είναι ημέρα της συγχώρεσης, της ηθικής νίκης, της ειρήνης της κοινότητας, της υποτροφίας, της αδελφοσύνης και της ενότητας. Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν όχι μόνο το τέλος της νηστείας αλλά δοξάζουν τον Αλλάχ για τη βοήθεια και δύναμη που θεωρούν ότι τους έδωσε μέσω του προηγούμενου μήνα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους

Η συντακτική ομάδα της XanthiNews.gr

Μαίρη Δαληκριάδου

Σταύρος Καρυπίδης

Σχετικά Άρθρα