fbpx
Κύριο ΘέμαΟικολογίαΤελευταία Νέα

Άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων απειλούν την λίμνη Βιστωνίδα (Περιβαλλοντική βόμβα στον Δήμο Αβδήρων)

Ανεξέλεγκτη «χωματερή» σε χείμαρρο έξω από την Συδινή στο Δήμο Αβδήρων έχει δημιουργήσει η συνήθεια των αγροτών να πετούν εκεί δίπλα στο σημείο υδροληψίας τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων.

Όπως αποτυπώνει ρεπορτάζ της XanthiNews.gr (Βίντεο), άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται πεταμένες ανεξέλεγκτα στην κύτη του παρακείμενου χειμάρρου ενώ η στάχτη γύρω τους δείχνει πως έχει προηγηθεί καύση.

Όλα αυτά φαίνεται να καταλήγουν στην παρακείμενη λίμνη Βιστωνίδα από όπου δε ζουν μόνο οι αλιείς αλλά και όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα της Ξάνθης, δηλαδή εστιάτορες και ξενοδόχοι. Στο πλαίσιο αυτό, η μόλυνσή της θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα για όλη την περιοχή της ΠΕ Ξάνθης.

Από την πλευρά του Δήμου Αβδήρων τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχω δει ΚΑΜΙΑ ενέργεια για την περισυλλογή και ανακύκλωση των επικίνδυνων συσκευασιών των φυτοφαρμάκων!!! (Γιατί άραγε;)

Οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Σ.Φ.Π.) απορρίπτονται συνήθως, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας όπου χρησιμοποιήθηκαν, σε όλο τον κάμπο της Ξάνθης. Όταν μαζευτούνε πολλά και “ενοχλούν οπτικά”, αν δεν τα θάψουν (???), τα καίνε. Η καύση κενών συσκευασιών (έκλυση επικίνδυνων ουσιών) και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (μόλυνση υδάτων) αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η καύση απελευθερώνει τοξικές ουσίες όπως, φουράνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες (από τα υπολείμματα φαρμάκων) και διοξίνες, φουράνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες, αιωρούμενα σωματίδια (από τα υλικά συσκευασίας).

Σχετικά Άρθρα