Μαίρη Δαληκριάδου
Σήμερα 2 Απριλίου 2023 , στον Εχίνο Ξάνθης πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο πεσόντων ηρώων για να τιμηθούν οι Έλληνες Στρατιώτες που έπεσαν υπέρ Πατρίδος.
Τι έγινε στην Μάχη των Οχυρών 6-10 Απριλίου 1941
Τον Απρίλιο του 1941 βορειοανατολικά της Ξάνθης, στο χωριό Εχίνος, όταν μια χούφτα Έλληνες Στρατιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, καθώς και Έλληνες Μουσουλμάνοι –Πομάκοι που υπηρετούσαν στον Ελληνικό Στρατό, κράτησαν καθηλωμένη για τρεις ολόκληρες ημέρες μια βαριά εξοπλισμένη Μεραρχία των Ναζί. Η στρατιωτική Δύναμη του Οχυρού ήταν ένα ειδικό Τάγμα Πεζικού τριών Λόχων, με Διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Δρακούση Χρήστο. Στο Οχυρό Υπηρετούσαν 20 Αξιωματικοί και 645 Στρατιώτες, συνολικά 665 άνδρες. Το Οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940.
Οι γερμανικές δυνάμεις ήταν πλήρως εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με τα πιο τέλεια για την εποχή όπλα. Κι, όμως, η θέληση των Ελλήνων Στρατιωτών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ήταν τέτοια που δεν κατάφεραν να τους νικήσουν, έτσι ακόμη και σήμερα μιλούν όλοι με θαυμασμό για τους υπερασπιστές των Οχυρών και να εμπνέονται από τον αγώνα τους, κάτι που ήταν διάχυτο στον φετινό εορτασμό που διοργάνωσε άψογα το Δ’ Σώμα Στρατού.
Άγνωστη πτυχή
-Ένας από τους υπερασπιστές του Οχυρού, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν και ο Στρατιώτης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ από το ΡΕΘΥΜΝΟ της ΚΡΗΤΗΣ. Είχε στρατευτεί το 1939 και είχε υπηρετήσει στην Ξάνθη. Η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον βρήκε στα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα. Όταν κατέρρευσε το μέτωπο αντί να παραδωθεί κατευθύνθηκε προς το Άγιον Όρος και από εκεί, ύστερα από πολλές περιπέτειες κατάφερε να καταπλεύσει στην Κρήτη, φορώντας ακόμα τη Στρατιωτική του στολή! Έλαβε μέρος στην Μάχη της Κρήτης πολεμώντας τους Γερμανούς για δεύτερη φορά.