Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Στις 10 ελληνικές πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα η Ξάνθη για το 2022


Στην 9η θέση συναντούμε την Ξάνθη με 21,2 μg/m³ ενώ στην 20άδα βρίσκονται η Ορεστιάδα, στην 16η θέση και η Αλεξανδρούπολη στην 20η – Η έκθεση δημοσιεύτηκε από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, οδηγώντας σε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους ετησίως ενώ το οικονομικό κόστος ισοδυναμεί με πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα 2022 που δημοσιεύτηκε από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir.
Σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει η ΕΕ η μέση ετήσια τιμή ΡΜ2.5 σωματιδίων άνθρακα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την οριακή τιμή των 25μg/m3. Στην περίπτωση των 20 ελληνικών πόλεων, διαπιστώνεται ότι το 2022, όλες πλησίασαν σημαντικά στο συγκεκριμένο όριο.


Στην έκθεση του 2022, η Ελλάδα, στην κατάταξη των πιο επιβαρυμένων χωρών παγκοσμίως , είναι στην 50η θέση (σε 131 χώρες). Είναι επίσης 7η χώρα στην Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις PM2.5 (mg/m3).
Το IQAir μέτρησε τα επίπεδα ποιότητας του αέρα σε χιλιάδες περιοχές σε όλον τον πλανήτη, με βάση τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που βλάπτουν τους πνεύμονες και είναι γνωστά ως PM2.5. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, κρίσεις άσθματος και πρόωρο θάνατο, ενώ μελέτες έχουν, επίσης, συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση σε PM2.5 με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από την Covid-19, δηλαδή τον κορωνοϊό.
H ΙQAir είναι μια ελβετική εταιρία που ασχολείται με τεχνολογίες καταγραφής ποιότητας του αέρα, με ειδίκευση στην προστασία από ατομσφαιρικούς ρύπους. Ασχολείται εντατικά με την «οπτικοποίηση δεδομένων» για τη ρύπανση, ενώ συντάσσει και ετήσιες εκθέσεις. Πρόκειται φυσικά για μια ιδιωτική εταιρία, ωστόσο αντλεί δεδομένα και από δημόσιους, κατά τόπους, σταθμούς.


Για το 2022, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα, IQAir που καταγράφει τη συγκέντρωση σωματιδίων άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η χειρότερη πανελλαδικά ποιότητα αέρα εντοπίζεται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Συγκεκριμένα, στα Βασιλικά, που βρίσκονται στην 59η χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τον ετήσιο μέσο όρο συγκέντρωσης σωματιδίων PM2.5 στα 23,9 μg/m³, ελαφρά επιδεινωμένος σε σχέση με το 2021 (23,2 μg/m³). Οι τρεις μήνες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή, σύμφωνα με τις μετρήσεις της IQAir, είναι ο Ιανουάριος, ο Μάρτιος και ο Δεκέμβριος του 2022, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε τουλάχιστον επταπλάσια (!) επίπεδα από αυτά που ο ΠΟΥ κρίνει ως αποδεκτά (5 µg/m3 ή λιγότερα).
Αμέσως μετά τα Βασιλικά, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο στην Κρήτη, με 23,6 μg/m³ για το 2022, η πόλη της Ελλάδας με τη δραματικότερη επιδείνωση στην ποιότητα του αέρα, αφού το 2021 η συγκέντρωση ήταν στα 20,8 μg/m³.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, με ετήσια συγκέντρωση τα 22,9 μg/m³ (από 22,1 το 2021) -ευρισκόμενο στην 68η θέση πανευρωπαϊκά-, μαζί με τα Ιωάννινα (69η θέση στην Ευρώπη), όπου τα επίπεδα ρύπανσης μένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2021.
Την πρώτη πεντάδα κλείνει η Καρδία, και πάλι στη Θεσσαλονίκη, με μέσο όρο 22,6 μg/m³, έναντι 22,1 μg/m³ το 2021. Η Καρδία είναι στην 71η χειρότερη θέση στην Ευρώπη.
Στην 8η χειρότερη θέση στη χώρα μας βρίσκεται η περιοχή της Περαίας (21,3 μg/m³) και στην 11η η Θέρμη (20,4 μg/m³).
Στην 9η θέση συναντούμε την Ξάνθη (21,2 μg/m³) και την 10άδα κλείνει το Αγρίνιο (21,0 μg/m³).
Στον αντίποδα, η πιο… καθαρή περιοχή στην Ελλάδα είναι η πόλη της Κέρκυρας, η μοναδική σε όλη τη χώρα που πληροί τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ! Σημειώνει, μάλιστα, και αισθητή βελτίωση στον συγκεκριμένο δείκτη σε σχέση με το 2021 (3,1 μg/m³), με συγκέντρωση μόλις 2,3 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.
huffingtonpost.gr

Σχετικά Άρθρα