Κύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Ο Δήμος Ξάνθης τιμά τους Φιλέλληνες στη μνήμη του σπουδαίου Λόρδου Μπάιρον στο Νότινγκαμ

Ο Δήμος Ξάνθης, συμμετείχε ενεργά στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση. Ωστόσο, φέτος, θεώρησε χρέος του να τιμήσει και τους Φιλέλληνες, οι οποίοι προσέφεραν απλόχερα την ζωή τους στο βωμό της απελευθέρωσης του Γένους.

Το Φιλελληνικό κίνημα γιγαντώθηκε εκείνη την περίοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις του Αγώνα, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πολύ θετικού και αλληλέγγυου κλίματος στην τότε Διεθνή Κοινότητα. Πάνω από 1200 Φιλέλληνες, από κάθε γωνιά του γνωστού τότε κόσμου, συμμετείχαν έμπρακτα στην Ελληνική Επανάσταση. Ανάμεσά τους όμως, ξεχωρίζει η σπουδαία μορφή του Λόρδου Βύρωνα!

Ο Ρομαντικός Άγγλος ποιητής, ο οποίος ήρθε στην Πατρίδα μας και πρόσφερε τα πάντα για τον Εθνικό Αγώνα, ακόμη και την ίδια του την ζωή, πεθαίνοντας στο Μεσολόγγι, στις 19 Απριλίου του 1824. Χαρακτηριστικές ήταν οι τελευταίες του λέξεις από το νεκροκρέβατό του λίγο πριν ξεψυχήσει: «Έδωσα τα πάντα για την Ελλάδα. Την περιουσία μου, τον χρόνο μου…Τώρα της δίνω και την ζωή μου».

Ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ειρήνη Χαριτωνίδου, θέλοντας να τιμήσει αυτήν την εξέχουσα μορφή και παράλληλα όλους τους Φιλέλληνες που προσέφεραν και θυσιάστηκαν εν τέλει υπέρ της Πατρίδας μας, κατέθεσε στεφάνι, στο Μνημείο των Φιλελλήνων της πόλης μας (πλησίον του Μονοπατιού της ζωής), αλλά παράλληλα και με κατάθεση στεφάνου και απόδοση τιμών υψηλού συμβολισμού, στον τάφο του Λόρδου Βύρωνα στο Παρεκκλήσι της Μαρίας Μαγδαληνής, στο Hucknall, του Νότινγκαμ της Αγγλίας.

Για τον λόγο αυτό δύο συμπολίτες μας, ο ΓιώργοςΜπατζακίδης και τον Κωνσταντίνο Μαυρομάτη, με δικά τους έξοδα βρέθηκαν στην αγγλική πόλη για αυτόν τον σημαντικό σκοπό.

Κατά την επίσκεψήτους, μάλισταστην Έπαυλη – Μουσείο του Λόρδου Βύρωνα(Οίκος των Byron),οι εκπρόσωποι του Δήμου μας ξεναγήθηκαν με πολύ θέρμη και αγάπη από τον ευγενή Διευθυντή του Μουσείου NewsteadAbbey,SirJohnAnnabla, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

Σχετικά Άρθρα