Του Θανάση Μουσόπουλου
Τον θυμάμαι τον Τριαντάφυλλο από το γυμνάσιο, ένα χρόνο μικρότερος από μένα. Και από τότε τον έχω στο μυαλό και στην καρδιά. Γεννημένος το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες και με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα. Θυμάμαι τις κάρτες που στις γιορτές της Χριστιανοσύνης έφερνε ο ταχυδρόμος στο σπίτι, και μετά στέλναμε την επιταγή με τα χρήματα. Περιμέναμε αυτόν τον φάκελο…
Τα γράφω αυτά γιατί τούτες τις μέρες στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης οργάνωσε έκθεση έργων του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, 20-25 Μαρτίου 2023 (ανοιχτή από 10 πμ έως 10 μμ).
Στα έργα του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη αναγνωρίζεις την ευαισθησία και την καλλιτεχνική βούληση του καλλιτέχνη. Ο ίδιος στην ηλεκτρονική «έκθεση» των έργων του στο διαδίκτυο σημειώνει:
«Ήθελα τα μοτίβα μου και οι συνδυασμοί των χρωμάτων να μη φέρνουν σε αμηχανία τους ανθρώπους που θα έβλεπαν τα έργα μου, αλλά να τους γεμίζουν με αισθήματα γλυκιάς νοσταλγίας. Ήθελα τα έργα μου να απευθύνονται, αν αυτό ήταν δυνατό, σε όλον τον κόσμο».
Πραγματικά, ο επισκέπτης και η επισκέπτρια της Έκθεσης στην Ξάνθη, βλέπει σκηνές από την παλιά Ξάνθη, αλλά και θέματα όπως: Τσουνάμι, τραγική ικεσία – Η θαλπωρή στη λαβωμένη ειρήνη – Το ερωτικό συναπάντημα – Ο δρόμος της ζωής δεν εμποδίζει το αντάμωμα – Ο ξυλοκόπος – Η καλαθού οδεύοντας στην παλιά Ξάνθης – Ο άστεγος της Ρώμης.
Ο ίδιος ο Τριαντάφυλλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Χρύσα Κιατίπη στο «Εμπρός», ομολογεί:
«Όλα τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν στην γη δεν με αφήνουν ανεπηρέαστο. Έχω ζωγραφίσει το τσουνάμι, κατά το οποίο είχε γίνει η μεγάλη καταστροφή και το ονομάζω τραγική ικεσία και το έχω εδώ. Τώρα με αυτόν τον πόλεμο έχω δει παιδάκια να σκοτώνονται και να γίνεται ολέθρια καταστροφή από την μία στιγμή στην άλλη. Αυτό δεν με άφησε αμέτοχο. Ζωγράφισα αυτό το παιδάκι να κρατά με πολύ μεγάλη θαλπωρή την λαβωμένη ειρήνη. Παρατηρούμε πως το περιστεράκι έχει και λίγο αίμα, όπως επίσης και λίγο δάκρυ στα μάτια. Ενδεχομένως το δάκρυ δεν το βγάζουν τα πουλιά, παρόλα αυτά εγώ ήθελα να το αποτυπώσω στον πίνακά μου. Ως επί το πλείστον πίσω από κάθε πίνακα ‘’κρύβεται’’ και μία ιστορία. Επιθυμία μου είναι να κάνω θέματα για τα παιδιά τα οποία επισκέπτονται την έκθεσή μου, να γνωρίσουν επαγγέλματα τα οποία ή είναι προς εξαφάνιση ή έχουν εξαφανιστεί».
Τριαντάφυλλε, ως συμπολίτης σου και συνοδοιπόρος στον πολιτισμό νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για όσα έκανες για τον Άνθρωπο όχι μόνο σε τούτη την Πατρίδα αλλά σ’ όλο τον Κόσμο. Να ’σαι καλά, δυνατός και δημιουργικός…
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023