ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΝΟΛΗ ΒΑΡΒΟΥΝΗ

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στην έδρα της στη Θεσσαλονίκη, εόρτασε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας δια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Λαογραφίας κ. Μανόλης Γερ. Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα: «Το ελληνορθόδοξο ήθος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821».

Στην ομιλία του αυτή, ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε στις ελληνορθόδοξες προϋποθέσεις του αγώνα, αλλά και στις ανάλογες και αντίστοιχες εκδηλώσεις των αγωνιστών του 1821, καθώς και τις προτεραιότητες και τα προτάγματα του αγώνα, που δεν συμπίπτουν πάντοτε με τις επιλογές όσων αναφέρονται σε αυτόν.

Παρέστησαν ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος και προλόγισε την εκδήλωση, μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της ΕΜΣ κ. Βασιλείου Πάππα, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και των άλλων αρχών της πόλης, Καθηγητές Πανεπιστημίου και πλήθος ακροατών.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε η ανακήρυξη του ομιλητή ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Έγινε αναφορά στο έργο και την προσφορά του στην μελέτη του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, και ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάστηκαν τα βασικά βιογραφικά στοιχεία του και του επιδόθηκαν από τον Πρόεδρο της Εταιρείας κ. Βασίλειο Πάππα η σχετική πλακέτα με το μετάλλιο, καθώς και ειδικό τιμητικό δίπλωμα σε πάπυρο.

Πρόκειται για μια τιμή που φανερώνει την αναγνώριση του έργου του τιμώμενου Καθηγητή, και αποτελεί ταυτοχρόνως τιμή και για την Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο οποίο επί δεκαετίες διακονεί την επιστήμη της Λαογραφίας.

Σχετικά Άρθρα