Ελλάδα Τελευταία Νέα

Εκλογές Μαϊου και Μεταθέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλα τα σενάρια

Του Ηλία Προύφα- kranosgr.com

Ο Κύβος Ερρίφθη, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνουν μέσα στο μήνα Μάϊο.

Αποκλείοντας κάθε σενάριο προσφυγής στην κάλπη εν μέσω του θέρους και διαψεύδοντας τις συζητήσεις που τον ήθελαν να σκέφτεται εκλογές τον Ιούλιο, αποκάλυψε χθες βράδυ ότι, οι κάλπες θα στηθούν το Μάιο, με την 21η να είναι η πιθανότερη ημερομηνία.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις μεταθέσεις των στελεχών;

Ο μήνας Μάιος είναι παραδοσιακά ο μήνας όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδόν όλα τα συμβούλια μεταθέσεων Αξιωματικών – Υπαξιωματικών, όλων των προελεύσεων (Κατώτεροι Αξιωματικοί, Αξιωματικοί εκ ΣΜΥ, Υπαξιωματικοί προέλευσης ΕΜΘ – ΕΠΟΠ – ΣΜΥ κλπ). Αυτό φαίνεται ότι φέτος θα αλλάξει ριζικά, τουλάχιστον ως προς τις ανακοινώσεις – κοινοποιήσεις των μεταθέσεων.

Με δεδομένο και επίσημα πλέον, ότι οι κάλπες θα στηθούν το Μάιο, μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να προηγηθεί η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών. Από την ημέρα εκείνη και μέχρι την ορκωμοσία νέας Βουλής και Κυβέρνησης, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβολή στο δημόσιο τομέα. Ούτε καν απόσπαση ή διάθεση δεν επιτρέπεται.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η κοινοποίηση των μεταθέσεων Εξωτερικού και Κύπρου, Συνταγματαρχών και ίσως Αντισυνταγματαρχών Διοικητών μονάδων, οι κοινοποιήσεις των οποίων γινόταν πριν το Πάσχα. Όλα τα άλλα συμβούλια θα ”παγώσουν”.

Τι μπορεί να γίνει

Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει, όπως σχολιάζεται, κατά την προεκλογική περίοδο, είναι μόνο η συγκρότηση των συμβουλίων μεταθέσεων, η λήψη των αποφάσεων και μέχρι εκεί… Οι κοινοποιήσεις να πραγματοποιηθούν με την νέα κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει δύσκολο, διότι όπως συζητιέται, θα μπορούσε εύκολα η διαδικασία, η οποία παρόλο που γίνεται σύμφωνα με τη μοριοδότηση, να προσβληθεί δικαστικά, από μετατιθέμενους, εάν τα συμβούλια έχουν ημερομηνία εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Λίγες μεταθέσεις

Το επικρατέστερο σενάριο, με δεδομένο ότι, θα στηθούν και δεύτερες εκλογές και η κυβέρνηση θα αναλάβει περίπου τον Ιούλιο, να υπάρξουν λόγω χρονικών περιορισμών, λίγες μεταβολές, κυρίως από αυτούς που το έχουν ζητήσει ή από στελέχη που έχουν πολλά χρόνια στις ίδιες φρουρές, αλλά και πάλι θα είναι ελάχιστες.

Η φετινή προεκλογική και διπλή εκλογική χρονιά, δεν προσφέρετε από όλες τις απόψεις για μεταθέσεις…

Σχετικά Άρθρα