fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη

100 χρόνια επίσημης παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη

101 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

108 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία

3 επέτειοι που συνδέονται μεταξύ τους

1915: Στα ταραγμένα χρόνια του Α Παγκοσμίου Πολέμου οι Νεότουρκοι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης των Αρμενικών πληθυσμών που ζούσαν στις ανατολικές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1922: Το σχέδιο συνεχίζεται με την εξόντωση και των υπολοίπων Χριστιανικών πληθυσμών της Αυτοκρατορίας, Ελλήνων και Ασσυρίων και ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο του 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή και την καταστροφή της Σμύρνης.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, χιλιάδες Αρμένιοι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους, μαζί με τους Έλληνες πρόσφυγες περνούν από τα Μικρασιατικά παράλια ή από την Αν.Θράκη στην Ελλάδα και δημιουργούν τη νέα προσφυγική ελληνοαρμενική κοινότητα.

Στην Ξάνθη και τις γύρω περιοχές το 1922 καταφθάνουν περίπου 3000 Αρμένιοι από την Κιουτάχεια, το ΕσκήΣεχήρ, το Ικόνιο, τα Μάλγαρα, το Ερζερούμ,την Προύσα, την Νικομήδεια, την Σεβάστεια, την Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και προστίθενται στους 100 περίπου Αρμένιους που ζούσαν στην Ξάνθη σύμφωνα με την απογραφή του Ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης το 1906.

Εδώ στη φιλόξενη αυτή χώρα ξεκινούν με κόπο και αποφασιστικότητα μια νέα ζωή και παρά τις προσωπικές δυσκολίες για επιβίωση συγχρόνως φροντίζουν να δημιουργήσουν μια εκκλησία για τις θρησκευτικές τους λατρευτικές ανάγκες και ένα σχολείο.

Έτσι το 1923 παίρνει επίσημη υπόσταση η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης και στις 5 Ιανουαρίου του 1923, παραμονή των Αρμενικών Χριστουγέννων, τελείται η πρώτη λειτουργία σε ένα χώρο στις καπναποθήκες που παραχώρησε ο καπνέμπορος ΤακβόρΤακβοριάν για τον σκοπό αυτό.

Διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της αλησμόνητης πατρίδας, δεν αφήνουν να ξεχαστεί το χθες, οι παραδόσεις και η ιστορία τους. Με υπομονή και επιμονή προσπαθούν να μεταδώσουν την αρμενική κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Με την εργατικότητα και την διάθεση για πρόοδο και

δημιουργία έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία και συμβάλλουν στην πρόοδο και ανάπτυξη της πόλης.

Η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη αυτών των χιλιάδων Αρμενίων που έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη μας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο της ελπίδας, της δημιουργίας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, διοργανώνουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων από τις 24 έως τις 26 Μαρτίου που είναι και η ημερομηνία που η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης δημιουργήθηκε και πήρε υπόσταση επίσημα με την σφραγίδα της, σύμβολο πλέον της εκατονταετούς παρουσίας και δράσης της στην Ξάνθη.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 8.30μ.μ.θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια φωτογραφικού και αρχειακού υλικού  με τίτλο ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΝΕΑ ΖΩΗ στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης- Οικία Μάνου Χατζιδάκι. Η βραδιά θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή αρμενική μουσική από τον ΑγκόπΓαζαριάν. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Δευτέρα 27 Μαρτίου.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου και ώρα 7.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθηστο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς των αρχών του τόπου μας και δύο εισηγήσεις με θέματα:

«Η εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα το 1922» από την κ.ΓκιούλαΚασαπιάν , φιλόλογο και

«Ξάνθη: Η άλλη πατρίδα» από την κ.Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή της χορωδίας της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και με μουσικό σχήμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της ΑσμίκΜπεκλαριάν και την συμμετοχή των καλλιτεχνών  ΡιπσιμέΤανιελιάν, ΑγκόπΓαζαριάν,Μιχάλη Χατζόπουλο, Τάσο Αβραμίδη και Γαβριήλ Καπάνταη με παραδοσιακούς ήχους και τραγούδια.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 10.30π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στην Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία της Παναγίας στην Ξάνθη.

Σας περιμένουμε όλους!!!

Σχετικά Άρθρα