Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Με ομοφωνία πέρασαν τα θέματα Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, δημαρχεύοντος του Μανώλη Φανουράκη

Αν και αρχικά η αναγκαία πλειοψηφία του Σώματος δε φαίνονταν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί, τελικά, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συνεδρίου τη Δευτέρα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κανονικά, καθώς, καλύφθηκε το επιθυμητό «21» που απαιτούνταν.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε, δημαρχεύοντος Μανώλη Φανουράκη, καθώς ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης απουσίαζε λόγω του ταξιδιού του στην Αθήνα για ζητήματα που αφορούσαν στον Δήμο.

Απών, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος Πρότυπο» Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο επικεφαλής Σάββας Μελισσόπουλος και τα μέλη του συνδυασμού (εκτός του Τοπ Σινάν) «Ξάνθη Για Όλους», ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για την Ξάνθη» Γιώργος Χατζηθεοδώρου, αλλά και ο επικεφαλής Πασχάλης Λύρατζης και ο συνδυασμός «Νέα Ξάνθη».

Στην έναρξη της συνεδρίασης και κατά τη διάρκεια των Ανακοινώσεων, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ηλίας Ασκαρίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των ΘΛΕ-Καρναβάλι Ξάνθης κι ευχήθηκε «καλή επιτυχία και του χρόνου».

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Σταματιάδης επανάφερε το θέμα των αποζημιώσεων των καπνοπαραγωγών της Ξάνθης, δίνοντας τα στοιχεία που του ζητήθηκαν από τον πρόεδρο Γιάννη Μπούτο, στην προηγούμενη συνεδρίαση, σχετικά με την «εικόνα της καλλιέργειας», ιδιαίτερα στον Δήμο Ξάνθη, ώστε να εισαχθεί ως θέμα προς συζήτηση. Ο κ. Σταματιάδης επισήμανε ότι στον Δήμο μας με την καλλιέργεια του καπνού απασχολούνται 500 συνδημότες μας σε 200 στρέμματα γης, ενώ συνολικά, σε περιφερειακό επίπεδο, ο αριθμός των καπνοκαλλιεργητών είναι 1400, οι οποίοι καλλιεργούν περί τα 1700 στρέμματα καπνού.

Εκτός ημερησίας διατάξεως αποφασίστηκε από το Σώμα η μετάθεση της ημέρας της εβδομαδιαίας Λαϊκής Αγοράς, το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, καθώς συμπίπτει, με τη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 25ης Μαρτίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν τη μετάθεσή της για μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, οι δημοτικοί σύμβουλοι άκουσαν την ενημέρωση την οποία είχε αιτηθεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό, της οποίας επίκειται η παραχώρηση σε ιδιώτη.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που κλήθηκε να ενημερώσει το Σώμα, επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση της τιμής των διοδίων – κόστος το οποίο θα μετακυλήσει στους χρήστες και άρα στις τοπικές κοινωνίες. Ανέφερε ότι στη σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπεται συνέχιση των απαλλαγών σε ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι άνεργοι, αλλά μόνον «εξαιρέσεις», το κόστος των οποίων όπως είπε, θα επιβαρύνει το δημόσιο, και υπογράμμισε ότι ήδη η εταιρεία έχει αιτηθεί να μειωθεί το αντίτιμο του 1 δις ευρώ, κατά 450 εκατομμύρια ευρώ, με το αιτιολογικό της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και το 70% του ετήσιου τζίρου, κατά τον πρώτο χρόνο (με το ίδιο επιχείρημα…).

Τέλος, υπογράμμισε ότι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δημόσιες υποδομές πρέπει να παραμένουν δημόσιες και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να συνυπογράψει το αίτημα των εργαζομένων: «Η διαχείριση των δημόσιων υποδομών να παραμείνει στο Δημόσιο».

Σε παρεμβάσεις τους, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η «αλλαγή» αυτή επηρεάζει τους εργαζόμενους με τον εκπρόσωπο να σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ήδη, την επισφάλεια, ο κ. Σταματιάδης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και να συνεχίσουν να ισχύουν οι απαλλαγές, ως έχουν.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Φανουράκης, αφού σχολίασε ότι αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από τα μνημόνια η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, συμπλήρωσε ότι είναι ενδιαφέρον ότι την ευθύνη της διαχείρισης θα έχει ένας φορέας, καθώς, όπως τόνισε, «είδαμε πού καταλήξαμε με τις συναρμοδιότητες» και υπογράμμισε ότι ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες και ως Δήμος Ξάνθης, αλλά και ως ΠΕΔ ώστε να μην αυξηθεί το κόστος των διοδίων, διότι αυτό θα μετακυλήσει στους δημότες.

Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση, για την άρση απαλλοτρίωσης ακινήτου στην πόλη της Ξάνθης, το οποίο «πέρασε» ομόφωνα.

Με ομοφωνία εγκρίθηκαν και τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τους δημοτικούς συμβούλους. Συγκεκριμένα:

Η Δημιουργία Δικτύου Πόλεων με την επωνυμία «Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού & της Διασποράς Φυλετικού Μίσους» με διακριτικό τίτλο «Πύλη Δημοκρατίας», η Χορήγηση έγκρισης εισόδου – εξόδου, για αντιπροσωπευτικό όχημα “μικρό επιβατηγό”, στην εγκατάσταση “οικία”, σε δημοτική οδό του αγροκτήματος Ν. Μορσίνης Δήμου Ξάνθης, η Έγκριση παραχώρησης χρήσης τμήματος κοινόχρηστου χώρου στο Αθλητικό Σωματείο «Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης», η Χορήγηση βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας, για συμμετοχή πωλητών σε βραχυχρόνιες αγορές, σύμφωνα με τον Ν.4849/2021 και η Έκφραση σύμφωνης γνώμης και έγκριση παράτασης μίσθωσης καταστήματος.

Σχετικά Άρθρα