fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

“Καθαρά Δευτέρα” στην Σταυρούπολη Ξάνθης (το πρόγραμμα)

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

Η περιοχή Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα να υποδεχτεί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Σταυρούπολης «Ορφέα», «Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης» και τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών» διοργανώνει στη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί

Πλατεία Σταυρούπολης ώρα: 11.00

Από το πρωί και καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και έθιμα αποκριάς και θα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Αποκριάτικο Έθιμο της «Καμήλας»

Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Αποκριγιώματα Κρήτης

Έχει πλέον καθιερωθεί την Καθαρά Δευτέρα παράλληλα με το τοπικό έθιμο της «Καμήλας», στη Σταυρούπολη να παρουσιάζονται συγγενή έθιμα της ημέρας από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όλοι θυμόμαστε τα έθιμα: λαϊκό ποντιακό δρώμενο«Μωμόγεροι», «Ο Αράπης» Νικήσιανης, «Κορδελάδες» της Λέρου. Τα «Αποκριγιώματα» αποτελούν έναν θεσμό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και της κουλτούρας της Κρήτης. Η λέξη «Αποκριγιώματα» σημαίνει φυσικά το σταμάτημα της κατανάλωσης κρέατος και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής με την Καθαρά Δευτέρα. Πλήθος εθίμων εκείνες τις ημέρες απ’ άκρη σ’ άκρη. Ένα από αυτά είναι και ο αρκουδίστικος χορός της Γέργερης. Οι αρκουδιάρηδεςβγαίνουν στους δρόμους δημιουργώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών και χορεύοντας το δικό τους ξέφρενο ρυθμό. Οι χορευτές είναι τραγόμορφοι κουδουνοφόροι δεμένοι μεταξύ τους με σχοινιά και ο επικεφαλής της ομάδας προσπαθεί μάταια να τους οδηγήσει. Μαντινάδες με θέμα τις απόκριες, λαογραφικά των απόκρεων, παρατηρήματα, παροιμίες, ιστορίες, χοροί και τραγούδια από τον ΠολιτιστικόΣύλλογο«Ιδαία γη».

Οικισμός Κομνηνών, ώρα: 13:00

Ποντιακό γλέντι

Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην  τοπική παράδοση.Στο τραγούδι ο Γιάννης Παρηγορίδης, στη λύρα ο Γιώργος Αμπεσλίδης και στο αγγείο ο Γιάννης Καμπάς.

Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών» στους παρευρισκόμενους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Εικαστική έκθεση με «Κεντητές Δημιουργίες» της Ανθής Κουρτίδου

Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, στην έδρα του πολιτιστικού συλλόγου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα έργα και τις δημιουργίες της γνωστής Ξανθιώτισσας Ανθής Κουρτίδου. Έργα με βελόνα και κλώστη που απεικονίζουν τις ομορφιές του τόπου μας.

Σχετικά Άρθρα