Οικολογία Τελευταία Νέα

Χάρης Δούκας: Ναρκοθετείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα από τον ΔΕΔΔΗΕ

Είναι γνωστό πως ο μεγάλος ασθενής του ενεργειακού συστήματος της χώρας είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες λοιπόν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανήρτησε στον διαδικτυακό της ιστότοπο τη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου της περιόδου 2022-2026, που της υπέβαλε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Κανονικά, ένα σχέδιο ανάπτυξης που ξεκινάει το 2022, θα έπρεπε να είχε έρθει σε διαβούλευση αρχές του 2021, και όχι αρχές του 2023.

Αν μελετήσει κανείς το σχέδιο, ανακαλύπτει πως τα χρήματα που προβλέπονται να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων είναι λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν μόνο οι επιδοτήσεις στις ενεργειακές εταιρίες για το ρεύμα, σε ένα χρόνο, έχουν ξεπεράσει τα 8 δισεκ. ευρώ

Ενώ ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι ο διπλασιασμός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030, σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δέχεται νέες αιτήσεις για ΑΠΕ λόγω κορεσμού του δικτύου και ταυτόχρονα προϋπολογίζει ένα αδιανόητο χαμηλό ποσό για την ανάπτυξή του.

Όσο και να προσπαθεί να τα κρύψει η Κυβέρνηση, θα βρίσκουμε τα νούμερα και θα αναδεικνύουμε το μεγάλο κενό της πολιτικής της.

Προκύπτει όμως και ένα σημαντικό ερώτημα: Τί ρόλο επιτελεί το fund που εισήγαγε η Κυβέρνηση ως μεγάλο ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ; Απλώς εισπράττει;

Έτσι ασκεί διοίκηση και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του; Ή εδώ βρίσκει και τα κάνει;

Ο Χάρης Δούκας είναι ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

loading...

Σχετικά Άρθρα