Αφιερώματα Τελευταία Νέα

Αφιέρωμα στα παραδοσιακά τραγούδια των Πομάκων στην ΕΡΤ3 (video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ 3 ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2023, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ». ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΠΘ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δείτε το επεισόδιο εδώ

Οι Πομάκοι αποτελούν μια ιδιαίτερη πολιτιστική ομάδα στον βαλκανικό χώρο και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Ροδόπης. Η γλωσσική, θρησκευτική και μουσική τους, μεταξύ τους ακόμη και η ετερότητά τους, έχουν απασχολήσει τους επιστήμονες και έχουν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των συμφερόντων κάθε εμπλεκόμενου ατόμου.

Συγκεκριμένα, το μουσικό τους ρεπερτόριο μοιάζει πολύ με αυτό της Θράκης και τα αφηγηματικά και πολύστιχα κείμενα μιλούν για μια κοινή βαλκανική πορεία, καθώς και το όραμα κάθε Βαλκανίου να μιλήσει πρώτα για τον συνάνθρωπο, πέρα από δόγματα και στερεότυπα που στοχεύουν στο στίγμα και τη μη αποδοχή του «άλλου».

Οι σημερινοί Πομάκοι σε όλα τα χωριά της ορεινής Ξάνθης, Έλληνες Μουσουλμάνοι, παραμένουν στα χωριά τους, ή απομακρύνονται και πάντα επιστρέφουν στη γενέτειρά τους.

Οι μουσικές προσεγγίσεις-ηχογραφήσεις που κάναμε εκφράζουν όλα εκείνα τα στοιχεία ταυτότητας και στοιχεία μιας μικρής βαλκανικής κουλτούρας.

Σχετικά Άρθρα