Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στα Κομνηνά: Αναβίωση του εθίμου “Ας κάφτομε το Χριστοκούρ” (foto+ video)

Μαίρη Δαληκριάδου

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γιορτή στα Κομνηνά Ξάνθης από τον πολιτιστικό σύλλογο Κομνηνών σε μια συνδιοργάνωση με το κέντρο πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Συμμετείχε και ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Σταυρούπολης Ορφέας.

Παρά το τσουχτερό κρύο οι κάτοικοι των Κομνηνών αλλά και των γύρω περιοχών τίμησαν το κάλεσμα του Συλλόγου Κομνηνών και του Δήμου Ξάνθης και στις 6:30 το απόγευμα  παραβρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η εκδήλωση περιλάμβανε ποντιακά κάλαντα υπό τους ήχους ποντιακής λύρας, αναβίωση του  εθίμου από τον Πόντο που αφορά στο κάψιμο του Χριστοκούρ,  παραδοσιακό γλέντι με λύρα και νταούλι, πολλά εκλεκτά εδέσματα,  φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τις γυναίκες  του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών, δώρα για τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη. Παρουσιάστηκαν χριστουγεννιάτικά μαγικά, facepaiting και βεγγαλικά.

Το κάψιμο του Χριστοκούρ: Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές έβαζαν στο τζάκι ένα κούτσουρο, το λεγόμενο «Χριστοκούρ’», το οποίο ήταν από μηλιά ή αχλαδιά ή από κάποιο άλλο δέντρο που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή. Με αυτό, λοιπόν, το κούτσουρο άναβαν την φωτιά μόλις χτυπούσε η καμπάνα και την κρατούσαν αναμμένη για τις τρεις μέρες των Χριστουγέννων, τα «Χριστουήμερα». Από αυτό το κούτσουρο κρατούσαν φωτιά και για τις δώδεκα ημέρες των εορτασμών, το λεγόμενο Δωδεκαήμερο, αντικαθιστώντας το με άλλο πριν σβήσει. Για να τους φέρει γούρι, πίστευαν πως πρέπει να καίγεται όρθιο.
Μανώλης Τσέπελης : Στόχος της δημοτικής αρχής είναι  σε κάθε μικρό οικισμό του Δήμου να πραγματοποιούνται  τέτοιες  όμορφες εκδηλώσεις για να ενωθούν οι οικογένειες και να γιορτάσουν όλοι μαζί!

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομνηνών κ. Γεύση Τουλουμίδου σε μία σύντομη τοποθέτησή  της ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές, τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού  για τη στήριξη καθώς και όλους όσοι βοήθησαν για να  πραγματοποιηθεί η όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή.  Ενημέρωσε επίσης για  το έθιμο του Πόντου  «Το κάψιμο του Χριστοκούρ»  και σημείωσε  τέλος πως τα Χριστούγεννα είναι πάνω απ’ όλα αγάπη, αισιοδοξία και μαγεία.

Ηλίας Ασκαρίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου  Ξάνθης: Από του χρόνου θα διοργανωθούν  πιο πολλές εκδηλώσεις στους οικισμούς της ΔΕ Σταυρούπολης

Σχετικά Άρθρα