Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

23 χρόνια χωρίς τον Φιλίππα Αμοιρίδη τον Δήμαρχο Ξάνθης των μεγάλων έργων. Γράφει ο Πάνος Αμβροσιάδης

Ήταν πριν 23 χρόνια ακριβώς (5 Δεκεμβρίου 1999) όταν άφησε την τελευταία του πνοή ο αείμνηστος Φιλιππας Αμοιρίδης. Ο Δήμαρχος Ξάνθης των μεγάλων έργων, που αναμορφώσαν και προσέδωσαν σύγχρονη όψη στην πόλη της Ξάνθης.

Ο Αείμνηστος Δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης εμπνέει τα νέα παιδιά ενώ ταυτόχρονα είναι ο αγαπημένος της τρίτης ηλικίας!

Η μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του, το δέσιμο με τους δημότες του και η αναμφισβήτητα εξαιρετική του παρουσία στην πρώτη του θητεία, δικαίως τον κατέταξαν στους εκλεγμένους Δημάρχους με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά από την πρώτη Κυριακή (72%)!

Διαβάζοντας και παρακολουθώντας τη διαδρομή του στα πρώτα βήματα της πρώτης και της δεύτερης του θητείας, μας δίνει την εντύπωση μιας ασταμάτητης μηχανής, ενός μοντέλου Δημάρχου που αλλάζει τα δεδομένα και πρεσβεύει το νέο!

Στη διάρκεια της θητείας του υλοποίησε ένα πολιτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε έργα υποδομής, έργα ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, ανέδειξε την ακτινοβολία των πολιτιστικών θεσμών με την αναμόρφωση του Καρναβαλιού και την καθιέρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης και των γιορτών νεολαίας, δίνοντας νέα διάσταση και κοινωνική βάση στους θεσμούς. Ο παραδοσιακός οικισμός ήταν αυτός που ανέλαβε να αναπλάσει και να αναδείξει, με ιδιαίτερη σπουδή, με την αξιοποίηση των εντυπωσιακών αρχοντικών, αρκετά από τα οποία αποκατέστησε ο Δήμος, όπως στο αρχοντικό του γιατρού Ασημίδη της πλατείας Ματσίνη , πρώην Αυστροουγγρικό προξενείο, το αρχοντικό που γεννήθηκε και έζησε μέχρι 7 ετών ο Μάνος Χατζηδάκης κτλ..

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη χάρις και στον Φίλιππο Αμοιρίδη.

Η εικόνα του Δήμου Ξάνθης βελτιώνεται συνεχώς, οι δημότες το εκτιμούν και το χαίρονται.Ο Δήμος Ξάνθης παίρνει την θέση που του αξίζει στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκείνο που μέσα σε όλα τα θετικά του συγκεκριμένου Δημάρχου ξεχωρίζει και πραγματικά προκαλεί θαυμασμό είναι η σχέση του με τους ανθρώπους του Δήμου του!

Εμπνέει, καθοδηγεί, σέβεται αλλά και ακούει τα παιδιά κάθε ηλικίας. Μαζί τους σχεδιάζει, συνεργάζεται και συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό όχι μόνο την βελτίωση της εικόνας του Δήμου αλλά και την δημιουργία πνεύματος συλλογικότητας και εθελοντισμού!

Ταυτόχρονα είναι ο αγαπημένος Δήμαρχος της τρίτης ηλικίας!

Στάση ζωής για τον ίδιο, ο οποίος συνεχίζει με την ίδια διάθεση, τον ίδιο ζήλο και χωρίς να αλλοιωθεί ή επηρεαστεί ο χαρακτήρας του από το μέγεθος της νίκης και τη δύναμη της εξουσίας…

Δρα πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και με μοναδικό σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών του αλλά και την επιστροφή της ευημερίας και της χαράς.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητας του Δημάρχου μέσα από μαρτυρίες των δημοτών αποτελούν η ανθρωπιά και το συναίσθημα!

Ο Αείμνηστος Δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης εργαζόταν με σεβασμό στον Άνθρωπο και στο Περιβάλλον για να δημιουργήσει μια σύγχρονη, οικιστικά ελκυστική, ανθρώπινη και ευημερούσα πόλη, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δημοτών της και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, προσφέροντας τους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης μας εμπνέει και σήμερα με την πλούσια παρακαταθήκη που μας άφησε.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Αμβροσιάδης (*)

(*) Ο Παναγιώτης Αμβροσιάδης είναι δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα