Επιστολές Τελευταία Νέα

Ξανά στο προσκήνιο η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Πώς; Και γιατί;

Αναρωτιώταν πολύ εύστοχα προ ημερών ο αγαπητός συνάδελφος Άγγελος Στάγκος στο άρθρο του στο reporter.gr : “ Γιατί έχουν  μπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σε προεκλογικό κλίμα, αφού οι εκλογές απέχουν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του κ. Μητσοτάκη;  Όχι μάλιστα τις τελευταίες μέρες, αλλά εδώ και αρκετό καιρό, κρίνοντας από αποφάσεις, ενέργειες, ρυθμίσεις, διευθετήσεις, ελαφρύνσεις».

Έλα ντε! Και θα βάλω άλλη μια παράμετρο: Έχουν σημειωθεί γκαφατζήδικες συμπεριφορές, απρόσεκτες δηλώσεις, άστοχες ενέργειες από κυβερνητικά στελέχη, κάτι που έχω κι εγώ σημειώσει σε επανειλημμένα άρθρα μου. Και «στο καπάκι», οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις μόνον άνοδο της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνουν παρά τα όσα καλά γίνονται, αναγγέλλονται ή προγραμματίζονται. Αντίθετα. Ενώ το κυβερνητικό κόμμα συνεχίζει να προηγείται και η δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη υπερτερεί της δημοτικότητας των άλλων αρχηγών, τα νούμερα δεν νομίζω να ικανοποιούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ούτε να τους καθησυχάζουν. Χρειάζονται δράσεις και αποφάσεις

Μέσα σ΄ αυτή την κατάσταση που «δείχνει»  πολύ δύσκολο και επώδυνο  χειμώνα για τα νοικοκυριά μέσου ή χαμηλότερου εισοδήματος, έχει ξαναρχίσει να διαφαίνεται στον «άμεσο» ορίζοντα μια τάση «προώθησης» της ιδέας πρόωρων εκλογών ( κάποια δημοσιεύματα μάλιστα μιλούσαν και για ΠΟΛΥ πρόωρες, ίσως και τον Ιανουάριο). Κι αυτό τη στιγμή που πολύ πρόσφατα, ο Μητσοτάκης  επανέλαβε την πρόθεσή του να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μού έρχεται στο νου η γνωστή ,λαική φράση «Που πας ρε Καραμήτρο;» Εάν λοιπόν πράγματι ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε φάση απόφασης για πρόωρες ώστε να αιφνιδιάσει  αλλά επιμένει να λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Μάιο ( προφανώς για να μπερδέψει τους αντιπάλους) τότε θα πρέπει να περιμένουμε  σοβαρά πράγματα. Πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες, πολύ σοβαρές εξαγγελίες, ανακοινώσεις που να κάνουν «μπαμ» αλλά και αναδιάρθρωση του κυβερνητικού ιστού με άλλους ανθρώπους που θα εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Ψηφοδέλτια κύρους και εμπειρίας και απήχησης. Όχι απλώς «ανανεωτικό πνεύμα», «νέες ιδέες» και «υποσχέσεις για το μέλλον».

Προ ημερών διάβασα ότι «επιστρέφουν» στα ψηφοδέλτια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Η σοβαρότητα και εμπειρία τους  είναι αναμφισβήτητη. Μακάρι να θυμηθεί και να «ξεθάψει» κι άλλους ο κ. Μητσοτάκης. Κι όχι μόνο πρόσωπα της ευρύτατης δημοσιότητας όπως η κ. Παλιοσπύρου, η άτυχη αυτή γυναίκα που πέρασε μια τραγωδία. Ή κάποιος δημοφιλής ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας. Καλοί όλοι αυτοί.  Αλλά όχι ΜΟΝΟΝ αυτοί.

Βέβαια, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε, μόνον αυτός αποφασίζει ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι υποψήφιος. Ορθώς. Κι αν είναι ευχαριστημένος από τις επιλογές του το 2019, ας πάει σε πρόωρες στηριζόμενος μόνο σ αυτές. Κι αν πιστεύει ότι του δίνουν πόντους οι δηλώσεις περί του ότι η Ελλάδα γίνεται παγκόσμια ενεργειακή δύναμη  και  πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, πολύ φοβάμαι ότι οι πρόωρες εκλογές θα τον φέρουν πιθανότατα στην πρώτη θέση αλλά αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα κάνει, ούτε θα μπορεί να καθορίζει τη σύνθεση μιας πολυκομματικής κυβέρνησης.

Και η Ελλάδα του 2023 για να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, θέλει και χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Που με τα σημερινά δεδομένα, μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να σχηματίσει.

Σχετικά Άρθρα