Αφιερώματα Τελευταία Νέα

Η Εορτή του Ένδοξου Πυροβολικού μας- Η Αγία Βαρβάρα προστάτις και αρωγός

«Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το πυροβολικόν» είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές – Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα από Γενικό Επιτελείο Στρατού για την προστάτιδά του.  Την Προστάτιδα του Όπλου του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, τιμούν σήμερα (04/12), οι Ένοπλες Δυνάμεις και σύσσωμος ο Ελληνισμός.

Από τη δημιουργία του Ελληνικού Στρατού και από τότε που υπάρχει το Πυροβολικό στην σύγχρονη Ελλάδα, όλοι οι Πυροβολητές εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος και καταφυγής τους. «Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το πυροβολικόν» είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές και στολίζει όλα τα στρατόπεδα του Πυροβολικού.

Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ τιμούν τις χρυσές σελίδες δόξας που έγραψε το Πυροβολικό στους Αγώνες του Έθνους καθώς και την σημερινή προσφορά των στελεχών του Όπλου, άνδρες, γυναίκες, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί σε κάθε μονάδα, σχηματισμό και ακριτικό φυλάκιο, οι οποίοι με τις ικανότητές τους αναδεικνύουν το Πυροβολικό ως ένα από τα ισχυρότερα μέσα της Ελληνικής αποτροπής.

Το Newsbomb.gr δίνει το «παρών» στη μεγάλη γιορτή και δοξολογία που πραγματοποιείται στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο, παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς τιμούν με την παρουσία τους τη μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του ένδοξου Όπλου του Πυροβολικού.

Το έμβλημα του Όπλου του Πυροβολικού φέρεται επί ασπιδίον, το οποίο απεικονίζει δύο διασταυρωμένα πυροβόλα με ένα κατευθυνόμενο βλήμα σε κατακόρυφη θέση, έτοιμο προς εκτόξευση. Τα παλαιού τύπου πυροβόλα συμβολίζουν τη μακρόχρονη παράδοση του πυροβολικού μάχης και ο πύραυλος, το αντιαεροπορικό πυροβολικό και τα σύγχρονα πυραυλικά μέσα. Η όλη απεικόνιση είναι μαύρου και κίτρινου χρώματος.

Στην περίπτωση του εμβλήματος του Πυροβολικού, το μαύρο φόντο συμβολίζει το χρώμα της πυρίτιδας, ενώ το κίτρινο, το χρώμα του Στρατού, στον οποίο ανήκει το Όπλο του Πυροβολικού. Στην κορυφή του ασπιδίον αναγράφεται το αρχαιοελληνικό ρητό: «Ισχύς διά της γνώσεως». Το ρητό αυτό συμβολίζει τον τεχνικό χαρακτήρα του Όπλου του Πυροβολικού και δίδει το μήνυμα, ότι η απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων από έναν αξιωματικό (ή οποιοδήποτε στέλεχος του Όπλου) αποτελεί το μεγαλύτερο συντελεστή ισχύος για τον ίδιο και κατ’ επέκταση για το Όπλο, στο οποίο υπηρετεί.

Ο τιμωρός κεραυνός και η προστάτιδα του Πυροβολικού, Αγία Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς και το Πυροβολικό πολλών χωρών ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίστηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.

Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να τη μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάστηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίστηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, «ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου «Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

πηγή: newsbomb.gr

Από τη δημιουργία του Ελληνικού Στρατού και από τότε που υπάρχει το Πυροβολικό στην σύγχρονη Ελλάδα, όλοι οι Πυροβολητές εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος και καταφυγής τους. «Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το πυροβολικόν» είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές και στολίζει όλα τα στρατόπεδα του Πυροβολικού.

Με την ευκαιρία αυτή, στο αφιέρωμα αυτό το ΓΕΣ παρουσιάζει:

Σχετικά Άρθρα