Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Τι είπε ο Άγγελος Συρίγος για τον δικό μας Θανάση Μουσόπουλο;

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

[Ο διευθυντής του ΙΘΤΠ κ. Ανδρέας Ματζάκος διάβασε τον χαιρετισμό του κ. Άγγελου Συρίγου – υφυπουργού Παιδείας]

Ο Θανάσης Μουσόπουλος είναι εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια, χάρη στο έργο του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, μια εμβληματική παρουσία στον πολιτισμό της Ξάνθης.

Κατέκτησε δικαιωματικά θέση ανάμεσα στους διανοούμενους της νεότερης εποχής μας. Συνεχίζει την πλούσια παράδοση των Στέφανου Ιωαννίδη και Κατίνας Βέικου- Σεραμέτη. Άλλωστε ο ίδιος με γενναιοδωρία φρόντισε και φροντίζει για την ανάδειξη και διάδοση του έργου των μεγάλων Θρακών δημιουργών.

Το δικό του έργο πλούσιο και με μεγάλο θεματικό εύρος. Η παρουσία του στα γράμματα της Θράκης επιβάλλεται από την ίδια τη δύναμη του έργου του. Χωρίς υπερβολή ο Θανάσης Μουσόπουλος αποτελεί κύριο πρεσβευτή της διανοητικής παραγωγής της Ξάνθης. Με τον αυθεντικό λόγο της ποίησής του, τα φιλολογικά και ιστορικά μελετήματά του, τη μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας και τα άρθρα του, έχει δημιουργήσει μια πνευματική παρακαταθήκη, πολύτιμη για να διευρύνουμε και να ανανεώσουμε τα πνευματικά θεμέλια του τόπου μας.

Συγχαρητήρια στο Σύλλογο φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει την σημερινή εκδήλωση τιμής στον Ξανθιώτη δημιουργό. Ο έπαινος της πόλης της Ξάνθης και των πολιτών της στο δάσκαλο, ποιητή, λογοτέχνη, φιλόλογο, αρθρογράφο είναι η ελάχιστη χειρονομία αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του.

Αγαπητέ μου Θανάση έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε που πρωτοδιασκέλισα την πόρτα του φιλόξενου σπιτιού σου. Σε ευχαριστώ πολύ που με έχεις τιμήσει με τη φιλία σου. Μαζί με τη Δήμητρα αποτελείτε μία αρχετυπική μορφή διανοουμένων μίας ελληνικής πόλεως.

Σε ευχαριστούμε που τόσα χρόνια στάθηκες ανιδιοτελώς δίπλα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Σου εύχομαι να μακροημερεύσεις και να συνεχίσεις με τον ίδιο ζήλο το συγγραφικό και διδακτικό του έργο. Σε καιρούς πολιτιστικά και πνευματικά χαλεπούς η παρουσία σου είναι εξόχως σημαντική.

Σχετικά Άρθρα