Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Το θέατρο Ανατολικά Του Νέστου υλοποιεί το πρόγραμμα ’Ταξίδι στη λογοτεχνία με τα φτερά του θεάτρου’’

Ξάνθη 18-11-22

anatolikatounestou.gr

Το θέατρο Ανατολικά Του Νέστου υλοποιεί το πρόγραμμα ’Ταξίδι στη λογοτεχνία με τα φτερά του θεάτρου’’, που απευθύνεται σε παιδιά και νέους ‘ και τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά  σε επαφή με τη λογοτεχνία μέσω της θεατρικής πράξης, να γνωρίσουν και να οικειοποιηθούν με βιωματικό  τρόπο  το λόγο σημαντικών συγγραφέων.

Ο Τρομάρας του Γεώργιου Βιζυηνού, ζωντανεύει επί σκηνής από τους ηθοποιούς του θεάτρου Ανατολικά Του Νέστου σε μία ζωντανή, διαδραστική παράσταση που ενεργοποιεί τα παιδιά-θεατές και τους εμπλέκει βιωματικά στη θεατρική πράξη.

Ο Τρομάρας που δημοσιεύτηκε στη ‘’Διάπλαση των Παίδων’’ το 1884, αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που τρομάζει με το παραμικρό. Στη μικρή κοινωνία δεν ήταν πια ο Θανάσης αλλά ο Τρομάρας. Ο φόβος από την αντιμετώπιση των άλλων τον είχε ακινητοποιήσει μέχρι που η δύναμη του νου τον έβγαλε από το αδιέξοδο και τον έκανε ήρωα με ευτυχές τέλος.

Τα παιδιά συμμετέχοντας στην παράσταση, με αυτοσχεδιασμούς και θεατρικά παιχνίδια βιώνουν μία ιδιαίτερη αισθητική εμπειρία, γίνονται κοινωνοί ενός καλλιτεχνικού γεγονότος, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν άμεσα και βιω­ματικά το λόγο του Βιζυηνού μέσω της θεατρικής επικοινωνίας,  εισπράττοντας μία θετική αίσθηση για τον συγγραφέα και το έργο του.

Oι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή 26/27 Νοεμβρίου στο Γυμνάσιο Σμίνθης και 3 /4 Δεκεμβρίου στο Γυμνάσιο Γλαύκης στις 17:00, με τη συνεργασία του Δήμου Μύκης.

Ηθοποιοί-εμψυχωτές της δράσης: Πολυξένη Καρακατσάνη, Ευγενία Πανταζόγλου, Βασίλης Λειβαδίτης, Δημήτρης Δεδεμάδης.

Μουσική σύνθεση: Ευγενία Πανταζόγλου

Κοστούμια: Αναστασία Σαλαμπάση.

Σχετικά Άρθρα