Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ο Εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου στον ΙΝ του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης (φωτογραφίες από τον Πανηγυρικό Εσπερινό)

Με πνευματική κατάνυξη εορτάσθηκε η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του Θαυματουργού εις τον πανηγυρίζονα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης

Πιο αναλυτικά

Σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 παραμονή της Εορτής στις 17:00 η ώρα εψάλλει ο Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος με την παρουσία του προϊστάμενου του ιερού ναού πατέρα Άνθιμου Κωσταράκη και πλήθος πιστών.

Αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 στις 7:00 η ώρα θα τελεστεί ο όρθρος της εορτής και πανηγυρική θεία λειτουργία. Κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα τεθεί σε προσκυνήση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου που φυλάσσεται μονίμως στον ιερό ναό. (Το βράδυ της Τετάρτης στις 20:00 η ώρα θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία της εορτής του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου)

Λίγα λόγια για τον Άγιο Νεκτάριο

20 Απρίλου1961 μπαίνει στην οικογένεια των Αγίων με την Αγιοκατάταξη του ο Άγιος Νεκτάριος πολύ σύντομα ο εορτασμός του εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο έτσι και στην Ξάνθη και έπρεπε κάπου να τιμάται την μνήμη του, πολύ πιθανόν οι κάτοικοι της πόλης τότε δημιουργούν το παλαιό εικόνισμα που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο ναό του Αγίου Ελευθερίου και καθιερώνεται ο εορτασμός στην ενορία ενώ διατηρείται μια παλιά συνήθεια μέχρι και σήμερα η παράκληση κάθε Τετάρτη όλο το έτος προς τον Άγιο Νεκτάριο.

Στις μνήμες των γηραιότερων είναι χαραγμένη η ιστορία της εορτής όπου λεωφορεία γεμάτα από κόσμο κυρίως από τον κάμπο της Ξάνθης έφταναν στην Ξάνθη και κατέβαζαν ανθρώπους που έρχονταν μόνο για αυτήν την εορτή για να προσκυνήσουν τον Άγιο Νεκτάριο.

Σχετικά Άρθρα