Ροδόπη Τελευταία Νέα

Καλύτερη η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος

Πάνω από 200 πυροσβέστες, εναέρια μέσα, εθελοντές, Στρατός και Τοπική Αυτοδιοίκηση στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες στο Παπίκιο Όρος. O Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, Ν. Τσαλικίδης και o Δήμαρχος Ιασμου  Οντέρ  Μουμίν μεταφέρουν που καίει από την 22η Οκτωβρίου είναι βελτιωμένη μετέφεραν μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87.5fm από την Κομοτηνή.

Έχουν καεί περίπου 12.000 στρέμματα, με τη μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, ενώ κάποια βρίσκονται και σε βουλγαρικό και σύμφωνα με τους αρμοδίους στη βουλγαρική πλευρά η μάχη είναι πιο δύσκολη, λόγω οικισμών και πευκοδάσους. Σύμφωνα με πηγές του «Χ» όντως η κατάσταση τουλάχιστον χθες και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ήταν καλύτερη στο ελληνικό έδαφος, ελπίζοντας ότι η φωτιά γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο.


Ο Β. Παπαγεωργίου από την Πέμπτη στη Ροδόπη
Ο Βασίλης Παπαγεωργίου γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από την Πέμπτη 03/11 στη Ροδόπη και μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για την κατάσταση που επικρατούσε τουλάχιστον τις πρώτες μεσημβρινές ώρες χθες στο Παπίκιο Όρος.

Ο κος Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι η εικόνα της πυρκαγιάς είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με την Πέμπτη. Στο Παπίκιο επίσης βρίσκεται και ο υποστράτηγος Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Χρήστος Λαμπρής.

Αναλυτικά ο γενικός γραμματέας δήλωσε τα εξής: «Είμαστε στο δυτικό κομμάτι (του Παπικίου) με τους επικεφαλής των πεζοπόρων. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά λόγω του δύσβατου της περιοχής, των μεγάλων κλίσεων και των κινδύνων που έχει για τις δυνάμεις είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σημασία έχει ότι σήμερα η εικόνα είναι αρκετά βελτιωμένη. Αυτή τη στιγμή γίνονται ρίψεις και ενέργειες από τα πεζοπόρα τμήματα στο δυτικό κομμάτι, ώστε να ελεγχθούν και να ασφαλιστούν όλες οι εστίες. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο μέτωπα το δυτικό και το ανατολικό. Στο ανατολικό γίνονται ενέργειες από τα πεζοπόρα τμήματα, καθώς είναι πολύ δύσκολη περιοχή, εκεί προσπάθησαν αρχικά να μας υποστηρίξουν τα εναέρια μέσα, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Είμαστε αισιόδοξοι.

Αυτή την ώρα επιχειρούν τρία canadair και θα έρθει και ένα 4ο. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν από την Κεντρική Μακεδονία Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία. Υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα, τα οποία έχουν καλύψει όλη την περίμετρο».

Για την απουσία πυροσβεστικών ελικοπτέρων
Ο κος Παπαγεωργίου απάντησε στο μείζον θέμα έλλειψης πυροσβεστικών ελικοπτέρων, λόγω λήξης των συμβάσεων, που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στις δύσβατες πλαγιές και σε μεγαλύτερο βάθος.

«Τα ελικόπτερα ήταν μισθωμένα μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου 31 Οκτωβρίου. Δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις. Από εκεί και πέρα όλα τα εναέρια μέσα έρχονται από μια καταπόνηση του εξαμήνου της αντιπυρικής περιόδου, καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες συντηρήσεις, βλάβες και δεν είναι όλα διαθέσιμα άμεσα. Αυτή τη στιγμή τα τρία Canadair κάνουν έργο, η μορφολογία όμως δεν βοηθάει για να κάνουν σε όλα τα σημεία ρίψεις. Έχει επιλεχθεί σε ποια σημεία θα ρίξουν και θα βοηθήσουν τα πεζοπόρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν κινδυνεύουν οικισμοί και πως «περισσότερο η ανησυχία μας είναι να μην αναπτυχθεί η πυρκαγιά στις αναδασώσεις». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τραυματισμό ενός εθελοντή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης όπου έπεσε δένδρο σε όχημα και με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει τις δυσκολίες και τις «ιδιαιτερότητες» της περιοχής. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή και η συγκεκριμένη μορφολογία, δεν είναι εύκολο, με έλλειψη οδικού δικτύου και μεγάλες κλίσεις. Πέφτουν δένδρα και χθες αποφύγαμε τα χειρότερα καθώς έπεσαν δένδρα πάνω σε αυτοκίνητο, αλλά ευτυχώς γλίτωσαν. Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει επικοινωνία με τη Βουλγαρία, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί και στην βουλγαρική πλευρά τόνισε ότι «υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Βουλγαρία. Η περιοχή είναι πολύ απόκρημνη, ειδικά στην οριογραμμή. Δεν υπάρχει πρόσβαση. Θα τους ενισχύσουμε με ρίψεις από εναέρια μέσα, όταν έχουμε καλύτερη εικόνα σε εμάς».


«Από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχουν ξεσπάσει» υποστηρίζει ο Ν. Τσαλικίδης
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης χαρακτήρισε τη φωτιά «από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή μας». Αυτό το διαπίστωσε και με την επιτόπια επίσκεψή του στο πεδίο και συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο το ανάγλυφο της περιοχής μας και υπάρχει η έλλειψη πρόσβασης. Τα πεζοπόρα τμήματα δυσκολεύονται στο να κατέβουν τις χαράδρες, οπότε η εναέρια κάλυψη είναι πολλές φορές σωτήρια. Δηλαδή η ανάσχεση που γίνεται μέσω των εναερίων μέσων βοηθάει πολύ τα πεζοπόρα. Για να αντιμετωπιστεί η φωτιά πρέπει να υπάρξουν πεζοπόρα τμήματα να γίνουν οι ζώνες για να περιοριστεί και να περιχαρακωθεί η φωτιά σε σημεία που δεν κινδυνεύουν πευκοδάση και οικισμοί. Δρύες, οξιές και πολλά φύλλα υπάρχουν για αυτό βλέπουμε και τόσο καπνό».

Χαρακτήρισε εύλογη την αγανάκτηση του κόσμου που βλέπουν το Παπίκιο να καίγεται από την 22η Οκτωβρίου. Υποστήριξε επίσης πως «έχουμε εδώ τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον Χρήστο Λαμπρή, ο οποίος ανέφερε ότι είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχουν αντιμετωπίσει σε όλη την Ελλάδα, λόγω της δύσκολης πρόσβασης».

Σύμφωνα με το ίδιο τουλάχιστον μέχρι και χθες το μεσημέρι επιχειρούν πάνω από 300 πυροσβέστες με βάρδιες και έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που ανέδειξε ο «Χ» για το εάν υπάρχει επικοινωνία με την Βουλγαρία, από την στιγμή που εκτάσεις καίγονται και σε βουλγαρικό έδαφος, απάντησε ότι «είμαστε σε επικοινωνία με την Βουλγαρία και είχα επικοινωνία με τον νομάρχη του Κίρτζαλι που έκανε έκκληση ώστε να βοηθηθεί, γιατί είναι δύσβατο το σημείο της περιοχής στην άλλη πλευρά και είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση γιατί υπάρχει πευκοδάσος και οικισμοί. Θα γίνουν και εκεί ρίψεις και θα βοηθηθεί και η Βουλγαρία».

Επιπροσθέτως πληροφόρησε ότι με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με το αίτημα που κατατέθηκε θα παραχθούν χάρτες πρώτης εκτίμησης αλλά και προϊόντα υψηλής ανάλυσης στα οποία θα απεικονίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η πληγείσα περιοχή.

Στον επίλογό του σχολίασε το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας υποστηρίζουν ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι μετά την κατάσβεση της φωτιάς θα μπουν ανεμογεννήτριες στα σημεία που έχουν καεί, ο Νίκος Τσαλικίδης είπε ότι «είναι τόσο απότομα τα σημεία που δεν μπορεί να κατασκευαστεί τίποτα. Τα εδάφη είναι πολύ απότομα και καταλήγουν σε πολύ πυκνή βλάστηση».


Καθησυχαστικός ο δήμαρχος Οντ. Μουμίν
Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν ενημέρωσε ότι επίγεια επιχειρούν «συνολικά (με εναλλαγές σε βάρδιες) περίπου 200 πυροσβέστες μέλη 10 πεζοπόρων τμημάτων, 29 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 50 εθελοντές. Εναερίως το τελευταίο τριήμερο επιχείρησαν εννέα αεροπλάνα τύπου Canadair CL-415, δύο αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ, δύο ελικόπτερα Σινούκ του στρατού και ένα ελικόπτερο BK της Πυροσβεστικής. Συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο Δήμος Ιάσμου, ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δήμος Ξάνθης, το Δασαρχείο και οι εθελοντικές οργανώσεις».

Εκτίμησε ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 12.000 στρέμματα επί ελληνικού εδάφους και 3.000 στρέμματα επί βουλγαρικού εδάφους, ενώ και ο ίδιος μετέφερε την εικόνα ότι «η σημερινή εικόνα του μετώπου επί του ελληνικού εδάφους είναι βελτιωμένη. Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές».

Σχετικά Άρθρα