fbpx
Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Αυτές είναι οι πολιτικές μας για τους Νέους

Από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα η υιοθέτηση πολιτικών για τους νέους. Αρχικά ο στόχος ήταν η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αργότερα, η πανδημία και οι ενεργειακές ανατιμήσεις έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα της Στέγασης, θέμα το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ολιστικά υιοθετώντας μια πολιτική που θα προσφέρει λύσεις. Ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας μας παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τις πολιτικές της Κυβέρνησης για τους νέους μας. Αυτές Περιλαμβάνουν:

1. Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης με προτεραιότητα τους νέους

Η νέα Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης -το πρόγραμμα #σπίτιμου, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δ.Ε.Θ., μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή. Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στους νέους, τα νέα ζευγάρια, με στόχο να νοικιάσουν ή  να αποκτήσουν σπίτι με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Περιλαμβάνει εννέα συγκεκριμένες δράσεις, που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται άμεσα και οι οποίες αφορούν:

• Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ (αύξηση 50%) και από τα 1.000 ευρώ στα 2.000 ευρώ (αύξηση 100%) σε όσους συγκατοικούν. Αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές και θα δοθεί αναδρομικά από αυτό το φθινόπωρο για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

• Την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων που θα φτάνουν τις 150.000 ευρώ και θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Με τα σημερινά δεδομένα θα έχουν επιτόκιο 1%  και το ύψος της δόσης θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενοίκιο. Θα αφορά στην αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και οι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών. Για ζευγάρια (25-39 ετών) με τρία και πλέον παιδιά το δάνειο θα είναι άτοκο.

• Το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», για τη μίσθωση άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μετά την 31.12.2022. Πρόκειται για την παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε 2.500 νέους 25-39 ετών, δικαιούχους του Eλάχιστου Eγγυημένου Eισοδήματος, με προτεραιότητα στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

• Την αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών. Θα γίνει χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους για άμεση διάθεσή τους. Αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών. 

• Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους». Απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως και 29 ετών και περιλαμβάνει το «Εξοικονομώ για Νέους» και το «Ανακαινίζω για Νέους». Το πρώτο  αφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για τους δικαιούχους φτάνει τις 25.000 ευρώ, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από το 50 έως και το 90%, ανάλογα με το εισόδημα. Το δεύτερο αφορά σε παρεμβάσεις ανακαίνισης. Ο προϋπολογισμός φτάνει έως και τις 10.000 ευρώ  με επιδότηση 30% για όλους.

• Τη δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης. Θα γίνουν μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οι νέες εστίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 8.150 άτομα.

• Την κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους. Αφορά στην ανακαίνιση 70 διαμερισμάτων στον Δήμο Αθηναίων και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης στα οποία θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

• Την κοινωνική αντιπαροχή, μέσω της αξιοποίησης ακινήτων της ΔΥΠΑ. Παραχωρούνται κατόπιν διαγωνισμού ακίνητα της ΔΥΠΑ και συνολικά του Δημοσίου, σε τεχνικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Τα μισά από τα διαμερίσματα θα διατίθενται για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλά ενοίκια σε νέους έως 39 ετών βάσει οικονομικών κριτηρίων, με ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Η δράση στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών στις οποίες θα στεγαστούν 5.000 ωφελούμενοι.

• Την κοινωνική αντιπαροχή, μέσω της αξιοποίησης ακινήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται να γίνει ανακαίνιση 40 ακινήτων και διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους έως 39 ετών, με εφαρμογή ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο (που θα είναι χαμηλό έως μηδενικό), είτε το μοντέλο “rent to own”.

2. Προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για Νέους

• Θεσπίστηκε το «πρώτο ένσημο», με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων από 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία με 3.600 ευρώ σε 6 μήνες.

• Πρόγραμμα απόκτησης 7μηνης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για 300 νέους ανέργους, σε επιχειρήσεις στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

• Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10 χιλιάδες νέους ανέργους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

• Επιδοτείται για το 2022, το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο των μαθητευομένων των ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που απασχολούνται στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, στους ΟΤΑ, σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς, σε σωματεία. Η αποζημίωση του μαθητευόμενου ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

• Αμείβεται (μέσω επιδότησης) για πρώτη φορά η πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων στα Ι.Ε.Κ..

• Χορηγήθηκε στεγαστικό επίδομα και στους σπουδαστές των ΙΕΚ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

• Θεσπίστηκαν ειδικά φορολογικά κίνητρα μειωμένου φόρου εισοδήματος για 7 χρόνια για την αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων Ελλήνων από το εξωτερικό. Ήδη 1.000 νέοι έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα.

• Επέκταση του προκηρυγμένου προγράμματος για τους ανέργους κατά 40.000 θέσεις καθώς οι 80.000 αρχικές θέσεις εξαντλήθηκαν λόγω μεγάλης ζήτησης. Από το νέο έτος θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση  εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

• Επτά προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για ενίσχυση της απασχόλησης, με συνολικό προϋπολογισμό 516 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν συνολικά 56.220 δικαιούχους, θα «τρέξουν» έως το Δεκέμβριο. Τέσσερα εκ των οποίων αφορούν νέους:

►Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.000 νέων 18-29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η πλατφόρμα  υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αυτό άνοιξε. Βασικός στόχος είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση μέσω επιδότησης με 14.800 ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης.

►Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 ελεύθερων επαγγελματιών 30-45 ετών στις λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες  και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.  Προβλέπεται η χρηματοδότηση με 14.800 ευρώ για την καθεμία από τις 3.000 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον η δράση αφορά 220 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

►Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ. Η διάρκεια του είναι 7 μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ για το διάστημα αυτό ο νόμιμος κατώτατος μισθός, η αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που αντιστοιχεί σε αυτόν καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές.

►Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων – επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών). Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα λάβουν επιχορήγηση που ανέρχεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για να προσλάβουν και να απασχολήσουν για 6 μήνες τους ανέργους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήψη της επιχορήγησης.

3. Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά (Ν.4826/21, ΦΕΚ 160/τ Α/07-09-21)

Αφορά αποκλειστικά στην επικουρική ασφάλιση και καλύπτει τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και εθελοντικά τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών. Καλύπτει τέσσερις βασικούς στόχους:

Πρώτον, να δώσει ψηλότερες συντάξεις στους ασφαλισμένους του νέου συστήματος.

Δεύτερον, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τρίτον, να μειώσει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στον δημογραφικό κίνδυνο και να ενισχύσει τη σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συνολικά.

Τέταρτον, να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
 

Επιπρόσθετα, υπάρχουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα:

Σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώσουν δεκαπενταετία ασφάλισης επιστρέφονται οι εισφορές τους σε πραγματικούς όρους.

Σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου με χαμηλές εισφορές, παρέχεται σύνταξη που να αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στις εισφορές δεκαπενταετίας ανειδίκευτου εργάτη.

Έτσι, αντί ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο σήμερα τοποθετούνται οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων και κατευθύνονται στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, υιοθετείται  η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα. Οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι συντάξεις τους. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων. Το αποθεματικό αυτό θα το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις.

Με το νέο σύστημα, οι νέοι θα έχουν σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από 43% έως και 68%. Για παράδειγμα, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης, διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα η επικουρική σύνταξή του μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ (+68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα) εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ, που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.
 

4. Μέτρα για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης & Βίας

Το σχολείο και το ευρύτερο σχολικό περιβάλλον μπορούν να έχουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Τον ρόλο αυτό το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τον έχει ενισχύσει έμπρακτα την τελευταία τριετία και συνεχίζει να τον ενδυναμώνει με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις. Παρακάτω παρατίθενται τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί την τελευταία 3ετία.

Βραχυπρόθεσμα Μέτρα

Έχουν γίνει  3.200 προσλήψεις  ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Επίσης υποστηρικτικοί φορείς, όπως είναι τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συνεργασίας (ΚΕΔΑΣΥ) παρεμβαίνουν άμεσα, με επιτόπια παρουσία, στα σχολεία προς υποστήριξη σε κάθε εμφανιζόμενο περιστατικό, με σκοπό πρωτίστως την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Κονδύλια για την κάλυψη αναγκών
Για στελέχωση υποστηρικτικών δομών (π.χ. ΚΕΔΑΣΥ)ΣΥΡΙΖΑ (2018-2019)ΝΔ (2022-2023)Αύξηση
  13.134.073,69€33.067.200,00€152%

►Θεσμοθετήθηκε ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής. Πρόκειται για εκπαιδευτικό που είναι το πρώτο σημείο αναφοράς μαθητών για περιστατικά που μπορεί να τους απασχολούν, ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε παιδαγωγικά ζητήματα σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως είναι η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα. Παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο θεσμός έχει υλοποιηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

►Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ. Πρόκειται για νέο πρόγραμμα που αφορά την πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που έχουν ως τελικό στόχο: α) την ανάπτυξη στοχευμένου υλικού για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, β)  τη συστηματική ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας επί σχετικών θεμάτων και καλών πρακτικών μέσω ειδικού ψηφιακού κόμβου για την ενδοσχολική βία και εκφοβισμό και γ) την εκπόνηση ειδικών πρωτοκόλλων πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, διαχείρισης και αντιμετώπισης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Γίνεται πιλοτική εφαρμογή της διαμεσολάβησης (ειρηνική επίλυση διαφορών) στις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης, με την προοπτική διάχυσης σε όλη τη χώρα.

Εκπόνηση πολλών προγραμμάτων σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, όπως με το Εργαστήριο Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, όπου γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία.

Υποστήριξη μαθητών με αναπηρίες και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση «τα παιδιά με αναπηρία υπολογίζεται από ερευνητές ότι διατρέχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία σε σχέση με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης.» Το ΥΠΑΙΘ έχει αυξήσει σημαντικά τις προσλήψεις για την υποστήριξη μαθητών με αναπηρίες.

Προσλήψεις για εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών με Ειδικές Ανάγκες και Αναπηρίες
 ΣΥΡΙΖΑ (2018-2019)                       ΝΔ (2022-2023)**Αύξηση
Εκπαιδευτικοί 7.553 14.762 (Α’ φάση)95%
Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό 928 1.294 (Α’ φάση)39%
Σχολικοί Νοσηλευτές1.1272.007 (Α’ φάση)78%

** Τα στοιχεία είναι από την Α’ φάση προσλήψεων, με τον συνολικό αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί εντός του ημερολογιακού έτους
 

Μακροπρόθεσμα Μέτρα

Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Μάθημα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης. Η εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα για πρώτη φορά στην ιστορία του εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί κομβικό πυλώνα στην εφαρμογή της πολιτικής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών για την πρόληψη της δια ζώσης και της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσής τους. Βασικός στόχος των προγραμμάτων είναι η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας, όπως για παράδειγμα να μάθουν να διαχωρίζουν το ασφαλές από το μη ασφαλές άγγιγμα και πως υπάρχουν «μυστικά» που δεν τα «κρατάμε», αλλά τα αναφέρουμε σε ενήλικες που εμπιστευόμαστε. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

«Ασφαλές Άγγιγμα» του φορέα «ΕΛΙΖΑ- Εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού» (Δημοτικό).

«Ο Κανόνας των Εσωρούχων» διαμορφωμένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (Δημοτικό).

«Convey» διαμορφωμένο από το «Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση τη σεξουαλικοποίηση των νέων στο ψηφιακό περιβάλλον (Γυμνάσιο).

Περαιτέρω, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων συμπεριλαμβάνονται θεματικές που στοχεύουν στη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της σχολικής βίας και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού, όπου οι μαθητές εκτίθενται σε έννοιες όπως ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα, ισότητα των φύλων, κοινωνική ευθύνη και εθελοντισμός.

Έχουν επιμορφωθεί πάνω από 85.000 εκπαιδευτικοί σε αντίστοιχα θέματα, στο πλαίσιο επιμορφώσεων για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Η επιμόρφωση είναι προαιρετική και την έχει παρακολουθήσει σχεδόν το 100% του συνόλου των εν λόγω εκπαιδευτικών.

Τα νέα 166 Προγράμματα Σπουδών και τα νέα σχολικά εγχειρίδια που θα τα συνοδεύουν, καλλιεργούν το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων, π.χ. μέσα από τα κείμενα στα μαθήματα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Η διάσταση αυτή διαπνέει όλα τα νέα προγράμματα σπουδών.
 

5. Εκπαίδευση

• Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια. Δημιουργία Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

• Με τις διατάξεις του νέου νόμου Ν. 4957/2022:

Εκσυγχρονίζονται τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια.

Θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, που αποτελούν «γέφυρα» μεταξύ του Πανεπιστημίου και της βιομηχανίας, της έρευνας και της παραγωγικής διαδικασίας. Εκπονούνται στο πλαίσιο τριμερούς σύμβασης ανάμεσα σε (α) υποψήφιους διδάκτορες, (β) Πανεπιστήμια και (γ) επιχειρήσεις.

Εισάγεται στα πανεπιστήμια το «Ελληνικό Erasmus». Πρόκειται για τον θεσμό της εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών -ή μη- προγραμμάτων σπουδών ελληνικών Πανεπιστημίων για 1 ακαδημαϊκό εξάμηνο (π.χ. ένας φοιτητής της Νομικής να μπορεί να παρακολουθήσει ένα εξάμηνο στην Πληροφορική). Στόχος είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν και άλλα γνωστικά αντικείμενα, εφόσον το επιθυμούν, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Προβλέπεται καθορισμός ενός ανώτατου ορίου μετακινούμενων ανά πρόγραμμα σπουδών και ανά εξάμηνο.

Καθίσταται πιο αξιοκρατικός και διαφανής ο τρόπος εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημίων.

• Ψηφιακές ταυτότητες για φοιτητές πανεπιστημίων.

• Λειτουργία ψηφιακής υπηρεσίας eDiplomas.gr στο ΕΚΠΑ, για τη λήψη βεβαίωσης κτήσης τίτλου σπουδών από τους αποφοίτους του Ιδρύματος.

• Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ. Θεσπίστηκαν οι πρώτες αγγλόφωνες ιατρικές σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, ενώ συνήφθησαν πολλές διμερείς συμπράξεις Πανεπιστημίων μας με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα). Λειτούργησαν τα πρώτα αγγλόφωνα προγράμματα κλασικών σπουδών στο ΕΚΠΑ και Ιατρικής στο ΑΠΘ.

• Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας εκπαιδευτικής, επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της εταιρείας ONEX στο Νεώριο της Σύρου. Η συνεργασία των δύο μερών επισφραγίζεται με την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Κατάρτισης (ΕΣΚ). Αντικείμενο της ΕΣΚ είναι η άμεση λειτουργία ειδικοτήτων που θα συμβάλλουν στην κατάρτιση εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού εκτέλεσης επισκευαστικών εργασιών πλοίων, τα οποία ζητούνται μετ’  επιτάσεως από την αγορά εργασίας.   

• Καθιερώθηκε το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης. Ιδρύθηκαν για πρώτη φορά Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ. Ο αριθμός των νέων ηλικίας 18-20 ετών που εγγράφηκαν στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020. Επενδύονται πάνω από €1 δις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στις δεξιότητες των νέων, τα επαγγελματικά πρότυπα και τις ΕΠΑΣ μαθητείας. Εκσυγχρονίζουμε τα 336 προγράμματα σπουδών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και 130 οδηγούς για την κατάρτιση.

• Ιδρύθηκαν 16 νέες καινοτόμες δομές ΕΕΚ, τα πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. σε 6 Περιφέρειες της χώρας και ήδη λειτουργούν 5 Θεματικά Ι.Ε.Κ. στους τομείς STEAM (επιστήμη-τεχνολογία-μηχανική-τέχνες-μαθηματικά), συνολικά με πάνω από 4.500 σπουδαστές.

• Ξεκινούν τα μαθήματα των καταρτιζόμενων για πρώτη φορά μέσα στα Πανεπιστήμια, στα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
 

6. Κοινωνική Πολιτική

Θεσμοθέτηση πιλοτικού προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης σε διαμερίσματα των ατόμων (15 ετών και άνω), που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, πριντην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης.
 

7. Πολιτισμός

Ίδρυση κόμβου νεανικής πολιτισμικής δραστηριότητας στο ιστορικό ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ. Σκοπός η οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων, παραστάσεων, μουσικής, βιβλίου και κάθε μορφής σύγχρονης τέχνης και δημιουργικότητας, ώστε να καταστεί προσβάσιμη στο νεανικό κοινό η αξιοποίηση δομών ανοιχτών σε ανεξάρτητες δημιουργικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις.
 

8. Ψηφιακή Διακυβέρνηση

• Ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150€ για νέους 18-25 ετών και πακέτο δεδομένων 50GB για νέους 15-17 ετών. Πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι έχουν κάνει χρήση των Freedom Pass και οι αιτήσεις για την απόκτησή τους από 20/07/2021 και μετά, ξεπέρασαν τις 506 χιλιάδες.

• Λειτουργία της πλατφόρμας mobilefees.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής των νέων, ηλικίας 15-29 ετών, από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Σχετικά Άρθρα