Κόμματα Τελευταία Νέα

Ο Ζεϊμπέκ ρωτάει για την μείωση των σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα:  «Μειωμένα κατά 50% τα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον ν. 4455/2017 (άρθρο 12) καθιέρωσε για πρώτη φορά το θεσμό των Σχολικών Γευμάτων για τα σχολεία όλης της χώρας, με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) του Υπουργείου Εργασίας να αναλαμβάνει την υλοποίηση του Προγράμματος.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων εξασφαλίζει την ποιοτική σίτιση παιδιών αδύναμων νοικοκυριών και προωθεί τη μεσογειακή υγιεινή διατροφή, για αυτό και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα, καθώς στηρίζει ουσιαστικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Την φετινή σχολική χρονιά η διανομή των σχολικών γευμάτων ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Εκτός από την καθυστέρηση στην διανομή, ωστόσο, παρατηρήθηκε, ιδίως στον νομό Ξάνθης, σημαντική μείωση των δικαιούχων σχολικών μονάδων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος (2017-2018), εντάχθηκαν 34 σχολικές μονάδες, την επόμενη σχολική χρονιά 2018-2019, ήτοι το τελευταίο έτος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκαν 35 σχολικές μονάδες. Η εικόνα αλλάζει άρδην τα τελευταία τρία έτη, με την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν 22 για το σχ. έτος 2020-2021, 20 για το σχ. έτος 2021-2022, ενώ την φετινή σχολική χρονιά εντάχθηκαν μόλις 15 σχολικές μονάδες από τον Νομό Ξάνθης.

Η σημαντική αυτή μείωση των δικαιούχων σχολικών μονάδων είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις αυξανόμενες ανάγκες των μαθητών, λαμβανομένου υπόψη και του τεράστιου κύματος ακρίβειας, με τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για νέα επισιτιστική κρίσης. Υπό αυτήν την έννοια τα σχολικά γεύματα αποτελούν μέσο καταπολέμησης της  παιδικής φτώχειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Prolepsis, το κύμα αιτήσεων από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ήταν πρωτοφανές, ενώ προκύπτει ότι σε αυτά τα σχολεία ένας στους τέσσερις μαθητές δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ πρωινό. Τρόμο, μάλιστα, προκαλούν τα στοιχεία του 2021 της Εurostat για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα, η οποία φτάνει σε επίπεδα αντίστοιχα με την περίοδο της κρίσης το 2011,  χωρίς να συνυπολογίζονται και οι επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών.

Επειδή, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων έχει σοβαρό κοινωνικό αποτύπωμα και ευεργετικά αποτελέσματα στον μαθητικό πληθυσμό

Επειδή, ο αριθμός των σχολείων του νομού Ξάνθης που είναι δικαιούχοι στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογος των αυξημένων αναγκών σίτισης των μαθητών, ιδίως σε περίοδο ανατιμήσεων.

 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί

  1. Για ποιο λόγο μειώθηκαν στο 50% οι σχολικές μονάδες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε σχέση με το πρώτο έτος εφαρμογής τους, δεδομένου ότι οι ανάγκες σίτισης των αδύναμων μαθητών δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο;
  1. Προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των σχολείων – δικαιούχων του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στον Νομό Ξάνθης;
  2. Με ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες προτίθενται να αναχαιτίσουν την παιδική φτώχεια, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας του εντεινόμενου κύματος ακρίβειας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Φωτίου Θεανώ

Σχετικά Άρθρα