Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Επίδομα θέρμανσης: Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων – Ποιοί θα πάρουν διπλάσιο ποσό

Τρεις θα είναι οι κατηγορίες δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, και το νέο στοιχείο είναι ότι όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση, θα εξεταστούν με τα περσινά και όχι τα φετινά εισοδηματικά κριτήρια.

Εξαρχής στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν –και παραμένει– να ενθαρρύνει όσους έκαψαν πέρσι φυσικό αέριο και, πολύ περισσότερο, ρεύμα, να κάψουν φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους. Ο διπλασιασμός του αυξημένου επιδόματος χαρακτηρίζεται ως ισχυρό κίνητρο από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να μπουν και ασφαλιστικές δικλίδες.

 Εν αναμονή της σχετικής υπουργικής απόφασης και εκτός απροόπτου, οι φετινές 3 κατηγορίες δικαιούχων έχουν ως εξής: 

-Οι παλιοί δικαιούχοι που πήραν πέρσι το επίδομα και είχαν κάψει πετρέλαιο, αν και φέτος κάψουν πετρέλαιο θα πάρουν το αυξημένο επίδομα.

-Οι παλιοί δικαιούχοι που πήραν πέρσι το επίδομα και έκαψαν φυσικό αέριο, αν φέτος κάψουν πετρέλαιο θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα.

-Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τις δύο κατηγορίες των παλιών δικαιούχων θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος. 

-Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά, θα ενταχθούν με τα περσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Επί της ουσίας, με αυτήν την κίνηση το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε όσους έκαψαν πέρσι ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Και αυτοί θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να κάψουν πετρέλαιο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξή τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).

Τον Δεκέμβριο θα δοθεί το επίδομα

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρσι), και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες), που ισχύει σε κάθε περιοχή. Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, όταν και ξεκίνησε το νέο σύστημα. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ, ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Μία ακόμα διαφορά από πέρσι στη διαδικασία της επιδότησης είναι ότι δεν θα δοθεί προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση το πετρέλαιο θέρμανσης, του οποίου η διανομή ξεκίνησε, χθες, με αλμυρή τιμή και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης της οριζόντιας επιδότησης των 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Avin Χαραλαμπίδης σας προμηθεύει με πετρέλαιο θέρμανσης, εξασφαλίζοντας ποιότητα και ποσότητα στις καλύτερες τιμές. 25410-67933  6947323681

Σχετικά Άρθρα