ΕκδηλώσειςΤελευταία Νέα

Θεατρική παράσταση «Οι Κόρες» της Γλυκερίας Μπασδέκη στην ΦΕΞ

Θεατρική παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

17η περίοδος – Ξάνθη 2022 «Οι Κόρες» της Γλυκερίας Μπασδέκη


Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσο

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Άρχισε η διάθεση των προσκλήσεων – κρατήσεις θέσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

[21.00]  ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΦΕΞ –Πλάτωνος 27

Πληροφορίες για την παράσταση

Όλο το έργο διαδραματίζεται μέσα σε μια μέρα, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, στην ανάμνηση μιας Αθήνας. Παίζουν το πιο αγαπημένο τους παιχνίδι στον κόσμο. Παίζουν το παιχνίδι, ΜΗΤΕΡΑ. Νανά και Νούλα, Νούλα και Νανά. Δυο κορίτσια κλεισμένα στο ιλουστρασιόν χαρτόκουτο της Ιστορίας αμφισβητούν και αναζητούν τη χαμένη σχέση τους με τη μητέρα, τις ρίζες, την ενηλικίωση, τον έρωτα, την αυτοδιάθεση, την κοινωνία, τη θέση τους σε μια κάποια Πατρίδα. Μέσα από το παιχνίδι είτε θα καταφέρουν να βρουν τη δική τους Έξοδο, είτε θα συνεχίσουν να ζουν την Κληρονομιά που τους δόθηκε.

*Τα κείµενα της παράστασης:

Κεντρικό κείμενο της παράστασης αποτελεί το θεατρικό έργο Οι Κόρες της Γλυκερίας Μπασδέκη. Περιλαμβάνεται το άρθρο της ίδιας με τίτλο μανούλες*, απόσπασμα από το έργο Πεθαίνω σαν Χώρα του Δημήτρη Δημητριάδη, καθώς και κείμενα γραμμένα από τις ηθοποιούς.

Πληροφορίες για την ομάδα

Η Πειραµατική Οµάδα θεάτρου «Από τον Πέµπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι» δηµιουργήθηκε το 2013 από τον Γιάννη Διδασκάλου (σκηνοθέτη της οµάδας). Είναι µέλος της µη κερδοσκοπικής εταιρείας THESS CULTURE και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο Studio 29A. Πήρε το όνοµά της από µία σηµείωση του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στο ποίηµα “Ερωτικός Λόγος”, το οποίο χαρακτήρισε “από τον πέµπτο στίχο κιόλας φάλτσο”. Η οµάδα µας εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από νέους ανθρώπους που έχουν ακαδηµαϊκές θεατρικές σπουδές (τµήµα Θεάτρου του Α.Π.Θ.), αποφοίτους δραµατικών σχολών (Κ.Θ.Β.Ε.) καθώς και άτοµα που διερευνούν το θέατρο και τη σχέση του µε άλλες τέχνες. Το 2013 παρουσίασε στο πλαίσιο του Music Festival το θεατρικό δρώµενο Your ticket please (Φιξ in Art, Θεσσαλονίκη), την παράσταση κατά της σχολικής βίας Τυφλή µύγα (Θέατρο Μελίνα Μερκούρη) και βραβεύτηκε στο 48hour Thessaloniki Festival µε την παράσταση Η Ιστορία του Κ. Τον επόµενο χρόνο συµµετείχε στο TEDx University of Macedonia µε την παράσταση Ithacas και το 2015 πήρε το πρώτο βραβείο στο Bob Theatre Festival µε την παράσταση devised theatre Η ιστορία θα είναι πάντα η ίδια, τίποτα δε θα την απογοητεύει. Την ίδια χρονιά, η παράσταση προσκλήθηκε από το Τµήµα Σχολικής Ψυχολογίας του πανεπιστηµίου Αθηνών και παρουσιάστηκε µε τον τίτλο θα είναι πάντα η ίδια… Το 2017 παρουσίασε την performance Σήµερα οι άνθρωποι µ’ αγαπούν (Θέατρο Κλειώ) και το Μάιο του 2018, µετά από πρόσκληση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, Το κορίτσι που το έλεγαν Πέµπτη (Θέατρο Αστέρια). Παράλληλα, παρουσίασε τις performances: Υµπί υπήρξαµε όλοι µας, βασισµένη στο έργο “Υµπύ Βασιλιάς” του Α. Τζαρύ και Αυτός είναι ο κόσµος µας, µα εγώ θέλω κάτι άλλο, (αφιέρωµα στη Λ. Αναγνωστάκη). Να σηµειωθεί ότι το 2016 η οµάδα συµµετείχε στην ταινία µικρού µήκους The unicorn project. Το 2019 συµµετείχε στο Bridges Festival ( https://skgbridgesfestival.com) (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών του Κ.Θ.Β.Ε.) µε την παράσταση Η τραγωδία µέσα µας, την οποία παρουσίασε και σε ανοιχτά θέατρα και φεστιβάλ, το καλοκαίρι του ίδιου έτους: Φεστιβάλ Ολύµπου: Λείβηθρα – Αρχαιολογικό Πάρκο – Κατερίνη, Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ – Φρόντζου – Ιωάννινα, Ρωµαϊκό Ωδείο Νικόπολης – Πρέβεζα, Θέατρο παλαιών κατασκηνώσεων – Παραµυθιά Θεσπρωτίας, Θέατρο Βουνού – Καστοριά.

Συγγραφή Έργου: Γλυκερία Μπασδέκη

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Ράντου, Γεωργία Σκορδά

Βοήθεια στη Σκηνοθεσία: Γιάννης Διδασκάλου, Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης

Δραµατουργία: Γεωργία Σκορδά, Μαριάννα Ράντου

Κινησιολογία: Αλέξανδρος Γκουντινάκης

Ενδυματολογία: Absent Mirror

Σκηνογραφία: Βάλια Πριοβόλου, Ζώης Οικονόμου, Absent Mirror

Επιµέλεια µουσικής: Γιώργος Χρυσικός, Γεωργία Σκορδά

Μουσική Teaser | Μίξη | Mastering: Γιώργος Χρυσικός

Φωτογραφία | Artwork: Σουμέλα Μακανίκα

Teaser | Βίντεο: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Άλκηστη Σαρμά, Βαλέρια Σάιντη

Παραγωγή: Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι

Εκτέλεση παραγωγής | Επικοινωνία: LibrArt Performing Arts Ensemble

Ηθοποιοί: Μαριάννα Ράντου, Γεωργία Σκορδά

Social Media Ομάδας

https://www.facebook.com/faltsoi

https://www.instagram.com/faltsoi_theatre_ensemble

Σχετικά Άρθρα