ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Εωθίνο και Λαμπαδηφορία εορτασμού 28ης Οκτωβρίου 2022 στην Σταυρούπολη Ξάνθης

Το εωθίνο σημαίνει το εορταστικό ξύπνημα του χωριού και πραγματοποιείται ανήμερα κάθε εθνικής εορτής, ενώ η λαμπαδηφορία γίνεται το βράδυ της ίδιας ημέρας παραλληλίζοντας το φώς από τις δάδες με το φώς της ελευθερίας.

Το εωθίνο και Λαμπαδηφορία είναι δύο έθιμα πού έρχονται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και συνδιάζουν την ελευθερία του έθνους και την αναγέννηση του γένους..Μετά από διάστημα πολλών χρόνων θα τολμήσουμε να αναβιώσουμε το έθιμο της λαμπαδηφορίας την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 το απόγευμα στις 19:00.

Με αφετηρία την είσοδο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας στη Σταυρούπολη θα ξεκινήσει η πομπή, συνοδεία των τυνπανιστών περιδιαβαίνοντας κεντρικούς δρόμους του οικισμού, με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία όπου θα ψαλεί ο εθνικός ύμνος..

Σημείο συνάντησης ορίζεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Σταυρούπολη και ώρα 18:30 για την απαραίτητη προετοιμασία των συμμετεχόντων..

Κάθε συμμετέχων οφείλει να έχει μαζί του το δικό του κύπελλο ιδιοκατασκευής του.Στουπί και πετρέλαιο θα διατεθεί στο σημείο συνάντησης.. Την Παρασκευή το πρωί μετά το πέρας της παρέλασης θα δοθούν πηχάκια και οδηγίες σε όσους συμμετέχουν.

Οδηγίες κατασκευής: Βιλαδέρης Φώτης

Σχετικά Άρθρα