fbpx
Τελευταία Νέα

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Γάλλος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων

Η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας που είχαν ο υφυπουργός Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Α\ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Τιερί Μπέρκχαρντ στη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Α\ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Πριν μεταβεί στο στρατόπεδο «Παπάγου» για την επίσημη υποδοχή και συνάντησή του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός του Επιτελείου ‘Αμυνας της Γαλλίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Ιδιαίτερη μνεία, προστίθεται στην ανακοίνωση, έγινε στην πρόσφατη υποδοχή των έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και στην προμήθεια των φρεγατών Belh@rra, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας τον ρόλο της χώρας μας ως προς την διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι δύο αρχηγοί υπέγραψαν το κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην ‘Αμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Το συγκεκριμένο κείμενο καθορίζει και εξειδικεύει την υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας στους τομείς των επιχειρήσεων, της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολών του διαστήματος, της κυβερνοασφάλειας, των πληροφοριών, της συνεκπαιδεύσης μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, καθώς και σε ό,τι αφορά στην συνεργασία μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Σχετικά Άρθρα