ΑφιερώματαΤελευταία Νέα

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ  ΧΝΑΡΙΑ  ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (Μέρος Β)

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ  ΧΝΑΡΙΑ  ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ένα δράμα σε πολλές πράξεις

Του Θανάση Μουσόπουλου

Β. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : 1919 – 1945
 
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ

  Σημαντικά οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα παγκόσμιας ακτινοβολίας συνέβησαν στην Ευρώπη κατά το Μεσοπόλεμο , 1919 – 1939.

  Στη Ρωσία έχουμε τη μπολσεβίκικη επανάσταση, ενώ ο κόσμος διαιρείται πλέον σε κομμουνιστικό και αντικομμουνιστικό.

Στον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ,  μετά τον α΄ παγκ. πόλεμο ακολουθεί μια περίοδος πλαστής άνθισης , που στηρίζεται στις τραπεζικές πιστώσεις.

  Το 1929 ξεσπά μεγάλη οικονομική κρίση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πράγμα που επηρεάζει όλες τις αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες του πλανήτη.

  Τα αστικά καθεστώτα για να επιβιώσουν παρεμβαίνουν στην οικονομική ζωή, ενώ υπάρχει μια τάση να κατακριθεί η δημοκρατία ως αιτία της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και του κλεισίματος των εργοστασίων.

  Ο Μουσολίνι στην Ιταλία επιβάλλει το φασισμό, στη Γερμανία ο Χίτλερ το Ναζισμό, στην Ισπανία ο Φράνκο συγγενικό καθεστώς.

Στην Ελλάδα το 1934 επιβάλλεται η δικτατορία της 4ης Αυγούστου από τον Ιωάννη Μεταξά με την έγκριση του βασιλιά Γεωργίου Β΄, την ανοχή των πολιτικών και των ξένων δυνάμεων.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1939-1945

  Μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο όλοι ήλπιζαν σε λύση των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο μέσω της Κοινωνίας των Εθνών – ΚΤΕ   Όμως η οικονομική κρίση ανατρέπει τα πάντα.

  Στην Ανατολή η Ιαπωνία και στην Ευρώπη η Γερμανία του Χίτλερ δημιουργούν προβλήματα. Επίσης το 1935 ο Μουσολίνι επιτίθεται στην Αιθιοπία. Η ΚΤΕ όμως δεν έχει καμία δύναμη. Το 1936 η Ιταλία με τη Γερμανία βοηθούν το Φράνκο να επιβάλλει δικτατορία στην Ισπανία.

  Η Γερμανία καταλαμβάνει διάφορες χώρες, ο Μουσολίνι την Αλβανία και η Ιαπωνία που συνεργάζεται με τη Γερμανία πολεμά με την Κίνα. Στην 1η Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία και στις 3 Σεπτεμβρίου η Γαλλία και η Αγγλία, πιστές στις διακηρύξεις τους, κηρύσσουν τον πόλεμο ενάντια στη Γερμανία..

  Οι γερμανοί καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Χίτλερ θέλει να συντρίψει τη βρετανική αεροπορία. Στρέφεται στη Βαλκανική , όπου ο Μουσολίνι είχε επιτεθεί.

  Στις 15 Αυγούστου 1940 οι Ιταλοί τορπίλισαν το αντιτορπιλικό ‘Έλλη’. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 οι έλληνες απαντούν ΟΧΙ στους Ιταλούς εισβολείς και ως τις 31 Μαΐου 1941 πολεμούν ηρωικά στα βουνά της Αλβανίας. Οι Ιταλοί υφίστανται σοβαρές ήττες . Πεζικό, αεροπορία και ναυτικό κάνουν θαύματα σε βάρος των Ιταλών. Γι’  αυτό στις 6 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί χτυπούν την Ελλάδα. Ο Βασιλιάς και η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ ως το Μάιο του 1941 συνεχίζεται η αντίσταση στην Κρήτη.

  Η Ελλάδα κατάστρεψε το γόητρο του Μουσολίνι και εκλεκτές γερμανικές δυνάμεις, αναβάλλοντας την επίθεση του Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Από τα τέλη του 1941 ο πόλεμος γίνεται παγκόσμιος. Το 1943 πέφτει ο Μουσολίνι, το 1944 ελευθερώνεται η Γαλλία και τον Οκτώβρη 1944 η Ελλάδα. Στις 5 Μαΐου 1945 η Γερμανία παραδίδεται. Μετά το ατομικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και Ναγκασάκι, τον Αύγουστο του 1945, η Ιαπωνία αναγκάζεται να παραδοθεί.

  Ο β΄ παγκόσμιος πόλεμος στοίχισε στην ανθρωπότητα 60.000.000 νεκρούς. Το 1946 καταδικάζονται οι πρωταίτιοι ‘εγκληματίες πολέμου’ .

Το 1946 ιδρύεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με πολλές ελπίδες και σοβαρές αδυναμίες.  ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση μοιράζουν τον κόσμο σε ζώνες επιρροής, καπιταλιστικά και σοσιαλιστικά κράτη αντιπαρατίθενται στον ψυχρό πόλεμο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, παραμονές 28ης Οκτωβρίου 2022

Σχετικά Άρθρα