Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μητρόπολη Ξάνθης : Παρουσίαση της μελέτης Αποκατάστασης του Νερόμυλου Ξάνθης (video+φωτογραφίες)

Μέσω της ενεργοποίησης του Νερόμυλου θα ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός, θα τονωθεί η τοπική οικονομία και θα δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα φέρει σε επαφή κατοίκους και επισκέπτες με την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης

https://www.facebook.com/mitropolixanthis/videos/1330585007681521

Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης και η ΕΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής σε γνωστό ξενοδοχείο της Ξάνθης,  την Παράδοση της Μελέτης Αποκατάστασης του Νερόμυλου Ξάνθης.

Στην Ξάνθη, την “Αρχόντισσα του Βορρά” υπάρχει ένας παλιός νερόμυλος. Στην καρδιά της πόλης, δίπλα στο ποτάμι αποτελούσε πυρήνα ζωής για την κοινότητα, ώσπου σταδιακά μέσα στα χρόνια εγκαταλείφθηκε.  Το 2018 ο Δήμος και η Μητρόπολη Ξάνθης σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις απευθυνθηκαν σ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με στόχο της επαναλειτουργία του κτηριακόυ συγκροτήματος  του ερειπωμένου Νερόμυλου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επάνω στον ποταμό Κόσυνθο.

Η ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, στην οποία ανήκει το διατηρητέο συγκρότημα, σχεδίασε  την αποκατάσταση του Νερόμυλου της Ξάνθης και των 2 βοηθητικών παραδοσιακών κτιρίων.

 Νερόμυλος θα επαναλειτουργήσει και ως επισκέψιμο κέντρο-μουσείο που θα συνδυάζει εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο την επαναδημιουργία του μηχανισμού του μύλου. Τα δύο άλλα παραδοσιακά κτήρια του συγκροτήματος με επεμβάσεις συμβατές και ήπιες μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε τα έσοδα που αποφέρουν να καλύπτουν όλα τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του συγκροτήματος.

Η Μελέτη Αποκατάστασης ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 και παράλληλα το ΣΑΚ σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ στη Ξάνθη και τη Μητρόπολη συνεργάστηκαν για την διαμόρφωση δράσεων με άξονα το συγκρότημα.

Μέσω της ενεργοποίησης του Νερόμυλου θα ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός, θα τονωθεί η τοπική οικονομία και θα δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα φέρει σε επαφή κατοίκους και επισκέπτες με την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν την παρουσίαση της μελέτης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση  στο χώρο του Νερόμυλου Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα