Κοινωνία Τελευταία Νέα

Κυβέρνηση: Έρχονται νέα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Νέο «πακέτο» μέτρων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Ο χειμώνας, κατά γενική ομολογία, αναμένεται δύσκολος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. 

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 12% και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να «μιλούν» για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, το οικονομικό  επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται «πυρετωδώς» προκειμένου να βρει δημοσιονομικό χώρο ώστε να «θωρακίσει» οικονομικά το σύνολο των πολιτών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους του υπουργείου  Οικονομικών, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, να έχουν επεξεργαστεί όλα τα οικονομικά στοιχεία και να έχουν ελέγξει όλες τις παραμέτρους,  προκειμένου στις αρχές Δεκεμβρίου να είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, ενώ αναμένεται να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για να μετριασθούν οι υπερβολικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. 

Ακόμη, θα ληφθούν μέτρα ώστε οι τιμές σε βασικά προϊόντα να «κρατηθούν» χαμηλά καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα.  

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης, τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και εκείνα που θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα αποτελούν προάγγελο του νέου «ισχυρού πακέτου» οικονομικών μέτρων που θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Να σημειωθεί, ότι από 1/1/2023, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αύξηση των συντάξεων μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, καθώς και την  τρίτη κατά σειρά αύξηση, μέσα σε τρία χρόνια, του κατώτατου μισθού. 

Επίσης στις αρχές του 2023 θα καταργηθεί οριστικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που θα ευνοήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι λύσεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα δοθούν και από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου. 

Η αισιοδοξία πηγάζει και από τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει από κοινού το ενεργειακό πρόβλημα. 

Σχετικά Άρθρα