Γενική

ΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ  ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το 5ο  Γυμνάσιο Ξάνθης κατά το  διάστημα 10-14 Οκτωβρίου 2022φιλοξένησε σχολεία από Τουρκία και Γαλλία. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική εβδομάδα κατά την οποία  εκπαιδευτικοί και μαθητές ήρθαν σε επαφή με άτομα από το εξωτερικό για συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Στο εργαστήριο πληροφορικής πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές δράσεις για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, με την χρήση συνεργατικών εργαλείων. Επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν υποδειγματικές  διδασκαλίες διαφόρων μαθημάτων από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Νέστο, όπου σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βιστωνίδας οι μαθητές πήραν μέρος σε βιωματικές δράσεις και διέσχισαν μεγάλο τμήμα του μονοπατιού.

Απαραίτητη ήταν η επίσκεψη στην παλιά πόλη της Ξάνθης ,το Λαογραφικό μουσείο, το σπίτι του Χατζηδάκη   και το Λύκειο Ελληνίδων όπου αναζητήθηκαν ομοιότητες και διαφορές της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας. Στον ίδιο άξονα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στην παλιά πόλη της Καβάλας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι έμειναν οι φιλοξενούμενοι από το Σπίτι της Σκιάς αφού όπως ανέφεραν δεν είχαν βιώσει κάτι ανάλογο μέχρι τώρα.

Αποκορύφωμα των δράσεων υπήρξε η επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τα υποδέχθηκε εκεί οΔήμαρχος της πόλης μας  κ. Τσέπελης.

Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν σπιτικά εδέσματα φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Οι επισκέπτες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για το σχολείο και την πόλη μας. Συντονίστρια των δράσεων ήταν η κ. Καρανικόλα Ειρήνη και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση τους.

Ο Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου

Πυλαρινός Κωνσταντίνος

Σχετικά Άρθρα