Ροδόπη Τελευταία Νέα

Υποδοχή και Ενθρόνιση τις Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Εγγυητήριας στον Ίασμο (φωτογραφίες)

Μαίρη Δαληκριάδου

Ένα σπουδαίο θρησκευτικό γεγονός για τους ορθόδοξους χριστιανούς της περιοχής του Ιάσμου πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 6 η ώρα το απόγευμα όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονας υποδέχθηκε στην κεντρική πλατεία του Ιάσμου την ιερά εικόνα της Παναγίας της εγγυήτριας και προέστη της ιεράς λιτανεύσεως με προορισμό τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου όπου έγινε η ενθρόνιση της ιεράς εικόνας. Ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρωνείας.

Λίγα λόγια για την εικόνα:

Πρόκειται για πρωτότυπη Εικόνα που αγιογραφήθηκε από τους πατέρες στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, του Αγίου Όρους και ονομάστηκε από τους ίδιους ως Παναγία η Εγγυήτρια.

Η Παναγία η Εγγυήτρια θα εορτάζει στις 6 Οκτωβρίου καθώς είναι αφιερωμένη στην απελευθέρωση του Ιάσμου και αγιογραφήθηκε μετά από συζήτηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Επίσης ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, υμνογράφος της Εκκλησίας μας,  ανέλαβε τη σύνθεση σχετικής Ιεράς Ακολουθίας που θα αναφέρεται τόσο στο πρόσωπο της Παναγίας όσο και την απελευθέρωση του Ιάσμου. Ακολουθία που θα ψάλλεται την ημέρα της απελευθερώσεως του Ιάσμου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων είχε καταθέσει πρόταση για καθιέρωση των ελευθερίων του Ιάσμου τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόταση που έγινε ασμένως αποδεκτή από τον Δήμαρχο Ιάσμου που εκκίνησε τις αναγκαίες διαδικασίες, εισάγοντας το θέμα τον Μάρτιο του 2022 στο δημοτικό συμβούλιο, που υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση. Το σχετικό αίτημα έτσι εστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για την καθιέρωση της ημέρας τοπικής αργίας.

Με πληροφορίες από τον paratiritis-news.gr

Σχετικά Άρθρα