Το όνομά του σημαίνει όγδοος (octo), μάλιστα προέρχεται από το ρωμαϊκό εορτολόγιο, στο οποίο οι Ρωμαίοι έχοντας ως Πρωτοχρονιά την Πρωτομαρτιά, μετρούσαν τον Οκτώβρη ως όγδοο μήνα. Για τις αγροτικές περιοχές, όπως ήταν η Ανατολική Θράκη και η Ανατολική Ρωμυλία, αλλά και η ύπαιθρος της Ξάνθης, στην οποία οι πρόσφυγες από τα εν λόγω μέρη εγκαταστάθηκαν, το φθινόπωρο σήμαινε τη λήξη των καλοκαιριών εργασιών και της σοδειάς και εν συνεχεία την προετοιμασία του σπόρου και της επιτυχούς καρποφορίας. Γεωργικά είναι ο μήνας της σποράς (Σπαρτός), μια διαδικασία που κρατά με αρχή της το χρονικό όριο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) έως τα Χριστούγεννα: «Οκτώβρης και δεν έσπειρες, σιτάρι λίγο θα ‘χεις», «Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οκτώ σπυριά δεν κάνεις», «Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη έχει οχτώ σειρές στ’ αλώνι», «Άσπορος μη μείνεις, άθερος δε μένεις». Η Κυριακή του Σπορέως δεν τοποθετήθηκε τυχαία σε αυτό το χρονικό σημείο, αιτιολογούμενο και από την καινοδιαθηκική ρήση: «εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού» .
Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ «Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη»
→ 1η ΟΚΤ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ξάνθης
→ 2 ΟΚΤ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΣΤΙΝΗΣ παρεκκλήσιον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Δεκάρχου
→ 18 ΟΚΤ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ, Ι. Καθ. Ναός της του Θεού Σοφίας / παρεκκλήσιο Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
→ 20 ΟΚΤ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (Κεφαλληνίας) Βαφέικων
→ 26 ΟΚΤ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αυξεντίου – ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ / Άνω Καρυόφυτου – ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ / Κιμμερίων / Μέλισσας – ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ / Σταυροχωρίου – ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ / Τυμπάνου – ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ / Σαμακώβ (παρεκκλήσιο) / Σταυρουπόλεως (δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό)