ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Μπήκε το πλαφόν τιμής σε καυσόξυλα και πέλετ

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλετ και άλλων στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση βάζει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την αισχροκέρδεια που παρατηρείται στην αγορά.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, απαγορεύεται η υπέρβαση του μικρού κέρδους όταν αυτό υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος πριν την 1η Νοεμβρίου του 2021. Συνεπώς λαμβάνεται ως μέτρο σύγκρισης του κέρδους η περσινή περίοδος αγοράς ξύλων (περσινός Σεπτέμβρης – Οκτώβρης) ώστε να μπει ένα πλαφόν στο κέρδος που μπορούν φέτος να αποκομίζουν οι έμποροι καυσόξυλων.

Το πλαφόν κέρδους ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου 2022 – κατά αρχήν.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πρατήρια καυσίμων, όποια επιχείρηση παραβαίνει το πλαφόν κινδυνεύει με πρόστιμο 5.000 ευρώ έως ένα 1.000.000 ευρώ.

Το πλαφόν κέρδους εφαρμόζεται ανά μονάδα μέτρησης – δηλαδή ανά κιλά ή κυβικά – αντίστοιχα με τα ισχύοντα πέρσι.

Για παράδειγμα :

Έστω μια επιχείρηση

πέρσι πουλούσε 100 ευρώ τον μισό τόνο καυσόξυλα αποκομίζοντας μικτό κέρδος 20 ευρώ επί του μισού τόνου.

φέτος εφόσον η χονδρική έχει αυξηθεί μπορεί να πουλάει τον μισό τόσο – για παράδειγμα – 130 ευρώ εφόσον όμως το περιθώριο μικρού κέρδους δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ

Αν φέτος πουλάει το μισό τόνο 140 ευρώ και αποκομίζει κέρδος 30 ευρώ παρανομεί

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων εντάσσονται στις επιχειρήσεις που υποχρεούνται να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές τα αποθέματα σε καυσόξυλα, πέλλετ, μπρικέτες και προσανάμματα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητής έλλειψης στην αγορά.

Προσοχή, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν προθεσμία μόλις 2 ημερών από την δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ προκειμένου να δηλώσουν τα αποθέματα σε

-καυσόξυλα παντός είδους,

-πέλλετ,

-μπρικέτες,

-προσάναμμα (δαδί).

-Η υποβολή ανακριβούς δήλωσης σημαίνει:

κατάσχεση των εμπορευμάτων που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και

διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα ψηφιστεί σήμερα.

Η ρύθμιση προβλέπει πως έως την 31η.12.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση στερεών καυσίμων κάθε είδους που χρησιμοποιούνται για θέρμανση χώρων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανα μονάδα όγκου ή βάρους, ανάλογα με τον τρόπο πώλησης, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους της 1ης.11.2021».

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων υποχρεούνται να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές τα αποθέματα σε καυσόξυλα, πέλλετ, μπρικέτες και προσανάμματα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητής έλλειψης στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα