Ροδόπη Τελευταία Νέα

Συμβολική μέρα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία στον Ίασμο (Απολογισμός του φεστιβάλ + φωτογραφίες)


Με μεγάλη επιτυχία και μαζικότητα πραγματοποιήθηκε το 2 ο Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας του Δήμου Ιάσμου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκίνησε στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου με βραβεύσεις των διαγωνισμών ποίησης, φωτογραφίας και ζωγραφικής, με θέμα την ειρήνη και τη δημοκρατία. 

Ακολούθησε το πάνελ των αυτοδιοικητικών με συμμετοχές από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία.  Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος ΠΕΔ κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παγγαίου και μέλος της ΚΕΔΕ κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο Δήμαρχος Σουλεϊμανπασά Ραιδεστού κ. Τζουνέιτ Γιουξέλ, ο Αντιδήμαρχος Σαρκόι Ραιδεστού και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δήμων Θράκης Τουρκίας κ. Τζεμάλ Ογούν Κουρούμογλου,  η Αντιδήμαρχος Δήμου Μομτσίλγκραντ κ. Γκιουλιζάρ Ισμαήλ, ο Δήμαρχος Αχμέτμπεη Κιρκλαρελί κ. Μουσταφά Αλτιντάς, ο Δήμαρχος Πιναρχισάρ Κιρκλάρελι κ. Ιχσάν Ταλάϊ, ο Δήμαρχος Μπουγιουκκαριστιράν Κιρκλάρελι κ. Ερτουγρούλ Τσάμλιτζα, ο Δήμαρχος Χίτρινο κ. Νουριττίν Μπασρή Ισμαήλ και ο Αντιδήμαρχος Σουλεϊμανπασά Ραιδεστού κ. Γκιοκχάν Σαϊγκή.

Παρά την απουσία τους, ο Οντέρ Μουμίν ευχαρίστησε για τα μηνύματα συγχαρητηρίων και συμπαράστασης την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης κα. Ντόρα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Βουλής της Τουρκικής Δημοκρατίας Δρ. Καθ. κ. Μουσταφά Σεντόπ, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη και την Δήμαρχο Μομτσίλγκραντ κα. Ιλκνούρ Κιαζήμ. O Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, υποδέχτηκε όλους τους καλεσμένους στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ιάσμου,  σε κλίμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον από την «πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων». Κατά τους χαιρετισμούς των επισήμων, τιμήθηκε με το «Βραβείο Ειρήνης και Δημοκρατίας» ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, για την διασυνοριακή συνεργασία των αυτοδιοικητικών αρχών μετά τους σεισμούς του 1999.

Πέρα από τους καλεσμένους από το εξωτερικό, παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτριος Χαρίτου και ο Βουλευτής Ροδόπης ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ κ. Ιλχάν Αχμέτ. Μετά τις ομιλίες, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από την ομάδα (αποτελούμενη από μικρά παιδιά) του Δήμου Mομτσίλγκραντ.Το 2. Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας έκλεισε με συναυλιακές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Γήπεδο Ιάσμου. Πρώτη ανέβηκε στη σκηνή η Ράινα από τη Βουλγαρία, ακολούθησε η Ζινέτ Σαλή από την Τουρκία, ενώ στο φινάλε της βραδιάς εμφανίστηκε ο Γιάννης Πλούταρχος.

Τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων για τις συναυλιακές εκδηλώσεις θα διατεθούν στη Δομή Σίτισης, στο Χαμόγελο του Παιδιού και στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Άρσις & Έλλη. Επίσης, την επόμενη μέρα του φεστιβάλ, κατά την επίσκεψη του Γιάννη Πλούταρχου, από κοινού με τον Δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, δώρισαν το ποσό των 4.000 € στη Δομή Σίτισης του Δήμου Ιάσμου. 

Ο αριθμός των πωληθέντων εισιτηρίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ ένα τυχερό ζευγάρι, από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος Ιάσμου, θα κερδίσει ταξίδι στο Ντουμπάι.

Σχετικά Άρθρα