Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν Φυσικό Αέριο… Ξαναμπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της θέρμανσης – Στα 12 λεπτά / θερμική kWh η τιμή του μετά την επιδότηση, έναντι 14 λεπτών του πετρελαίου και 16 του ρεύματος.

Στην πρώτη γραμμή των επιλογών θέρμανσης ξαναβάζει το φυσικό αέριο η γενναία επιδότηση των 9 λεπτών το λίτρο, την οποία ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ενώ μέχρι πρότινος, η ανταγωνιστικότητά του έχανε συνεχώς έδαφος έναντι του ισχυρά πριμοδοτούμενου φέτος πετρελαίου, οι χθεσινές εξαγγελίες το επαναφέρουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Καθώς γνωρίζουμε πλέον πόσο θα επιδοτηθούν φέτος οι τρεις βασικές επιλογές θέρμανσης, σύμφωνα με το energypress.gr το αέριο δύσκολα θα μπει στο περιθώριο: Αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στα 12 λεπτά το λίτρο, μετά την ισχυρή επιδότηση της ΔΕΠΑ, έναντι 13-14 λεπτών του πετρελαίου και με το ρεύμα να διαμορφώνεται για τον Οκτώβριο στα 16 λεπτά. Η λιανική τιμή των 12 λεπτών το λίτρο (120 ευρώ/ MWh) για το αέριο βασίζεται στις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών, με την παραδοχή ότι το TTF θα κινηθεί τους επόμενους μήνες στα επίπεδα των 200 ευρώ/ MWh.

Αν επομένως ένα νοικοκυριό σε σπίτι εκατό τετραγωνικών απαιτεί για να ζεσταθεί το χειμώνα 9.000 κιλοβατώρες, θα πληρώσει 1.100 ευρώ για το φυσικό αέριο, 1.250-1.300 ευρώ για το πετρέλαιο και 1.450-1.500 αν επιλέξει να κάνει χρήση μόνο ηλεκτρικών συσκευών, τα οποία φυσικά δεν θερμαίνουν αποτελεσματικά το χώρο.

Το αέριο δηλαδή, παρ’ ότι έχει αυξηθεί κατά 300% από πέρυσι, εντούτοις δείχνει να παραμένει  – μετά και την επιδότηση των 90 ευρώ από τη ΔΕΠΑ – το πιο ανταγωνιστικό καύσιμο για τη φετινή σεζόν θέρμανσης. Δίχως την πολύ μεγάλη αυτή πριμοδότηση, η κιλοβατώρα στο αέριο θα διαμορφωνόταν φέτος σε πάνω από 21 λεπτά, άρα το νοικοκυριό του παραδείγματος θα πλήρωνε κοντά στα 2.000 ευρώ.

Οι διαφορές

Τα κόστη αυτά πέφτουν κατά τουλάχιστον 40%, γεγονός που θα βάλει ενδεχομένως φρένο στις όποιες φυγόκεντρες τάσεις καταναλωτών προς το πετρέλαιο. Το τελευταίο, μετά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα 1,30 με 1,40 λεπτά το λίτρο, έναντι 1,60-1,70 ευρώ, χωρίς την εν λόγω ενίσχυση. Μετατρέποντας τα λίτρα σε κιλοβατώρες, προκύπτει τιμή στα 13,8 λεπτά. Διαφορά μικρή με το αέριο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον ο οποίος διαμένει σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση αερίου, πολύ περισσότερο αν έχει αυτονομία (ατομικό λέβητα στο μπαλκόνι), να μπει στην δαπάνη να αλλάξει καύσιμο. Το κόστος μετατροπής για μια μέση πολυκατοικία κινείται στα 5.000 ευρω, και δεν αποσβένεται μέσα σε ένα χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν εκ των συνολικά 700.000 οικιακών καταναλωτών που «καίνε» αέριο, οι 500.000 και πλέον διαθέτουν αυτονομία.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι πολύ ακριβότερος από τον περσινό, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις. Η τιμή των 12 λεπτών στο αέριο είναι 70% πάνω από τις περυσινές, καθώς είχε κάνει πρεμιέρα στα 7 λεπτά. Τα 1,40 ευρώ / λίτρο στο πετρέλαιο είναι ακριβότερα κατά 30% πάνω από τα περσινά επίπεδα του 1,10 ευρώ. Και τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα είναι κατά 50% υψηλότερα από τα αντίστοιχα νούμερα του χειμώνα του 2021. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι το κόστος για τη θέρμανση ενός νοικοκυριού με φυσικό αέριο ήταν 61% χαμηλότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% χαμηλότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πως μπορείς να συνδεθείς με το Φυσικό Αέριο στην Ξάνθη;

Το Φυσικό Αέριο Ξάνθης, ως τεχνική εταιρεία εγκατάστασης φυσικού αερίου, μπορεί να σας παρέχει όλες τις υπηρεσίες που θα χρειαστείτε για την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, ζεστών νερών χρήσης ή μαγειρέματος με φυσικό αέριο και αναλαμβάνει από την αρχή και εξολοκλήρου την μελέτη του χώρου σας αλλά και την εγκατάσταση συσκευών Λέβητα ή κουζίνα μαγειρέματος.

Αναλαμβάνουμε την σύνταξη της αίτησης σας προς την ΔΕΔΑ, την σύνταξη μελέτης Εσωτερικής Εγκατάστασης Φυσικού Αερίου, την υλοποίηση της κεντρικής παροχής του διαμερίσματός σας από την πιλοτή προς το διαμέρισμα, την πώληση και εγκατάσταση λέβητα Φυσικού Αερίου, την Υδραυλική και Ηλεκτρολογική του σύνδεση, την έκδοση Πιστοποιητικού Στεγανότητας για την παροχή σας αλλά και την Έκδοση Φύλου Καύσης Καυσαερίων για την νόμιμη λειτουργία του Καυστήρα σας. Τέλος είμαστε και ΠΑΡΟΧΟΣ Φυσικού Αερίου, ως συνεργάτης του Φυσικού Αερίου Ελλάδος στην Ξάνθη.

Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ παροχή και την ΔΩΡΕΑΝ κατάθεση φακέλου δικαιολογητικών αλλά και την δωρεάν τεχνική υποστήριξη, εφ όρου ζωής που παρέχουμε για τον λέβητα και την εγκατάστασή σας…

Περισσότερες πληροφορίες Φυσικό Αέριο Ξάνθης – Σταύρος Καρυπίδης – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. – Α.Μ./Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: 26855. ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: Ξ 23 / 24-06-1996- ΑΡ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ξ-841 και Ξ-ΗΛ.-440

Δνση: Γραφείο Ελπίδος 9 (στον πεζόδρομο έναντι Public) Ξάνθη

Εργοτάξιο: 1ο χλμ Ξάνθης-Καβάλας – 67100 Ξάνθη

Τηλ. 2541600699 και 6947267737

Επίσημος Συνεργάτης για την Ξάνθη, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας.

@karypidisstavros

Φυσικό αέριο ευχάριστα νέα

♬ πρωτότυπος ήχος – KarypidisStavros

Σχετικά Άρθρα