Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Έναρξη και πάλι των επισκεπτηρίων στο Γηροκομείο Ξάνθης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»

Αγαπητοί συμπολίτες και φίλοι του Γηροκομείου «της καρδιάς μας»,

Εδώ και πολλά χρόνια, που αισίως ξεπεράσανε τα δέκα, σας ενημερώνουμε από την πρώτη μέρα της διοικήσεώς μας για τα τεκταινόμενα καλά και κακά, ευχάριστα  και δυσάρεστα που βιώναμε και αντιμετωπίζαμε στον «Μέγα Βασίλειο». Με τη συμπαράσταση κυρίως των συμπολιτών μας  της Ξάνθης, ξεπεράσαμε τα χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες του παλιού Γηροκομείου. Μαζί μοιραστήκαμε τις χαρές και ζήσαμε την χαρά της ανόρθωσης του φιλανθρωπικού αυτού ιδρύματος. Σας ευγνωμονούμε που σε οποιαδήποτε στιγμή μας, ήσασταν κοντά μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Με τα μηνύματα συμπαράστασης, με τις δωρεές και προσφορές σας, με την εθελοντική σας εργασία, με τη θετική σας αύρα.

Έτσι μπορέσαμε και ξεπεράσαμε, μαζί σας για μια ακόμη φορά,  και την πρόσφατη κρίση-περιπέτεια που αντιμετωπίσαμε εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Θυμίζω ότι ο κορονοιός εισχώρησε στο γηροκομείο μας μετά από τριάντα μήνες από την έναρξη της πανδημίας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι εισχώρησε από ασυμπτωματικό ή ασυμπτωματικούς φορείς, επισκέπτες και προσωπικό που σε μερικές των περιπτώσεων δεν τους «έπιασαν» ούτε τα rapid tests του ΕΟΔΥ παρά μόνο ο μοριακός έλεγχος. Έτσι παρόλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας  μας, κατάφερε και μας νίκησε τον φετινό Αύγουστο. Υπενθυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τα τέλη Ιουλίου του 2022 δεν είχαμε ζήσει ποτέ την εμπειρία και δοκιμασία αυτή, αφού καταφέραμε όλοι μαζί, διοίκηση , προσωπικό και συγγενείς των τροφίμων μας να κρατήσουμε εκτός ιδρύματος τον θανατηφόρο αυτό ιό.

Όμως τελικά ο ιός, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων μας και τη διάθεση πρωτόγνωρων πόρων, εισχώρησε, με αποτέλεσμα να νοσήσει σχεδόν το σύνολο των παππούδων και των γιαγιάδων μας και το 60% του προσωπικού μας. Από τα απλά συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν εξαρχής μόνο με DEPON, βιταμίνες, ειδική διατροφή, απομόνωση όσο αυτή ήταν δυνατή και συνεχείς μετρήσεις θερμοκρασίας και οξυγόνου, σταδιακά χρειάστηκαν και περαιτέρω ενέργειες όπως η χορήγηση αντιβιώσεων, η χορήγηση αντιιικής θεραπείας, αλλά και η νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Πάντα με την ειδική συμπαράσταση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥΞάνθης, της επιτροπής λοιμώξεων του Γ.Ν.Ξάνθης και των ειδικών συνεργατών του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι ήρθανε από την Αθήνα για να μας βοηθήσουνε.

Η πρωτόγνωρη και δύσκολη αυτή περιπέτεια δυστυχώς δεν μας άφησε αλώβητους. Δυστυχώς είχαμε και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Χάσαμε τέσσερις γιαγιάδες μας που δε μπορέσανε να αντέξουμε και αυτή τη δοκιμασία, και μετά από πολυήμερη νοσηλεία «καταλήξανε» στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Είναι κάτι που μας στεναχωρεί αφάνταστα, διοίκηση και προσωπικό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω ανθρωπίνως δυνατόν. Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχούλες τους και ας απαλύνει κάπως τον πόνο των οικείων τους. Θρηνούμε και συμπάσχουμε και εμείς μαζί τους, γιατί ήταν και δικοί μας άνθρωποι.

Ενημερώνουμε λοιπόν και επίσημα αφού ήδη έχουν ενημερωθεί και πάλι πρώτοι οι συγγενείς των αγαπημένων μας ηλικιωμένων ότι από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και πάλι το γηροκομείο της «καρδιάς» μας, είναι ελεύθερο από τον κορονοιό. Ο έλεγχος του ΕΟΔΥ Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των τροφίμων μας και του προσωπικού κατέδειξε ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς που να «φέρει»και νοσεί από τον ιό.

Επιστρέφουμε στην μερική κανονικότητά μας και μπορούμε και πλέον και πάλι να δεχόμαστε επισκεπτήρια από τους συγγενείς και οικείους των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Παρακαλούμε λοιπόν τους συγγενείς και οικείους να επικοινωνήσουν στο γνωστό τηλέφωνο του ιδρύματος στο 25410 23114 και να διευθετήσουν την ώρα και την ημέρα που θα επισκεφτούν τους δικούς τους.  Τηρώντας πάντα όλες τις οδηγίες και υποδείξεις του προσωπικού και της Ελληνικής Πολιτείας. Θυμίζουμε ότι η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική και θέλει μεγάλη προσοχή από όλους μας.

Τέλος, η διοίκηση του ιδρύματος θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της σε όλους τους κάτωθι που βοηθήσανε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την περιπέτεια-κρίση .

Ευχαριστούμε καταρχήν το προσωπικό του ιδρύματος που κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες, που διέκοψε άδειες και ρεπό προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τροφίμους μας, που ξέχασε τα ειδικά του καθήκοντα και πτυχία και βοήθησε όπου και όπως μπορούσε και οι ανάγκες το απαιτούσαν.

Ευχαριστούμε τους εργαζομένους του  ΕΟΔΥ Ξάνθης για τη συμπαράστασή τους, την συμπόνοιά τους και την καθοδήγησή τους,

Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους και γιατρούς, τα μέλη της επιτροπής λοιμώξεων, τη διοίκηση  του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και το ΕΚΑΒ Ξάνθης για τη βοήθειά τους.

Ευχαριστούμε τους ειδικούς συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας για την παροχή οδηγιών και συμβουλών και για τον επαγγελματισμό τους.

Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Γεώργιο Σταμάτη όπως και τον αναπληρωτή διευθυντή της Υφυπουργού κας Δόμνας Μιχαηλίδου, κ. Κωνσταντίνο Μεγαρίτη, για το πραγματικό ενδιαφέρον τους από την πρώτη στιγμή της κρίσης μας, για την προσωπική τους επικοινωνία και για την συμπαράστασή τους.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο και τους συναδέλφους από τα διάφορα μέρη της χώρας,της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων που μας συμπαραστάθηκαν, μας συμπόνεσαν και μας καθησύχασαν.

Ευχαριστούμε την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης της Ξάνθης που αντιμετωπίσανε με διακριτικότητα, αντικειμενικότητα, συμπάθεια και κατανόηση την δοκιμασία μας αυτή.

Ευχαριστούμε τους συγγενείς των τροφίμων μας για την κατανόηση, την υπομονή, την αγάπη τους και τη συμπαράστασή τους.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς, φίλουςαγαπητούς και συμπαραστάτες του Γηροκομείου «της καρδιάς» μας,που μας έχετε πραγματικά στην καρδιά σας. Το αποδείξατε τώρα στις δυσκολίες μας, αποδεικνύοντας ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι όντως για τα δύσκολα.

Για το Διοικ. Συμβούλιοτου Γηροκομείου Ξάνθης

«Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης

Σχετικά Άρθρα