Κοινωνία Τελευταία Νέα

Υποβολή αιτήσεων στο μεταλυκειακό έτος μαθητείας 22-23

Έχει εκδοθεί η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ_2022-2023 για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

https://pdeamthr.sites.sch.gr/index.php/mathiteia/1163-prosklisi-ypovolis-aitiseon-mathitevomenon-gia-symmetoxi-sto-metalykeiako-etos-taksi-mathiteias-periodou-2022-2023

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την Μαθητεία στο φυλλάδιο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Z ΦΑΣΗ ,στο σχολείο σας και στο τηλέφωνο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ 2531083510 (εσωτ. 104).

Οι αιτήσεις για το έτος 2022-2023 υποβάλλονται στο https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/

Σε ποιους απευθύνεται το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ.

1. Στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας εγγράφονται κατά την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

(Α) κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς τίτλων σε συναφείς ειδικότητες και

(Β) οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. σε συναφείς ειδικότητες.

2. Ο μαθητευόμενος οφείλει να είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την εγγραφή του και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας.

Ποια είναι η καινοτομία του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας;

Οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο (του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα) 4 μέρες την εβδομάδα ενώ μία ημέρα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας σε σχολικά εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. ή σε Εργαστηριακά Κέντρα.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας προσφέρει αμοιβή στους μαθητευόμενους;

Φυσικά. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Προβλέπεται ασφάλιση για τον μαθητευόμενο;

Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Μάθησης σε εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση, τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Για ποιο λόγο να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Γιατί με την ολοκλήρωσή του μπορεί να αποκτήσει Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.

Πόσες ειδικότητες παρέχονται από το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας της ΠΔΕ ΑΜΘ για το έτος 2022-2023;

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης προσφέρει ειδικότητες, συμβατές με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι ειδικότητες είναι οι εξής: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης, Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, Βοηθός Φαρμακείου, και Ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι δύσκολη και χρονοβόρα;

Καθόλου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

e-mathiteia.minedu.gov.gr

Για πληροφορίες

Σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της περιοχής σας

Στην Συντονίστρια Μαθητείας ΠΔΕ ΑΜΘ

Ευαγγελία Βαβούρα, Τηλ. 2531083510 εσωτ.104, Email: [email protected]

Σχετικά Άρθρα