Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Οι Έντιμοι Απατεώνες παρουσίασαν τις «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» στην Ξάνθη

«Πώς θα ήταν μία κοινωνία την οποία κυβερνούν αποκλειστικά γυναίκες;»· «γιατί διαφθείρεται όποιος αποκτά εξουσία;»· «μπορεί να υπάρξει άραγε η απόλυτη Δημοκρατία;»…Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα κατέκλυσαν το θερινό δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης το βράδυ της 28ης Αυγούστου, στην επετειακή παράσταση των Έντιμων Απατεώνων. Για τα δέκα χρόνια δραστηριότητας στην πολιτιστική ζωή της Ξάνθης οι Έντιμοι Απατεώνες επιλέξαμε να καταθέσουμε την καλλιτεχνικήμας ματιά πάνω στο έργο«Εκκλησιάζουσες».

Πρόκειται ασφαλώς για την εμβληματική κωμωδία του Αριστοφάνη, στην οποία η πολυμήχανη Πραξαγόρα μεταμφιέζεται σε άνδρα και, μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες,παίρνει στα χέρια της την εξουσία, σε μια εποχή απόλυτης κοινωνικής και πολιτικήςπαρακμής. Γρήγορα όμως το φαινομενικά ιδανικό σύστημα κοινοκτημοσύνηςτο οποίοπροτείνειαποδεικνύεταιουτοπικό και τα πράγματα περιπλέκονται…

Ως γνήσιαπολιτικήσάτιρα το έργο καταφέρνεινα αφυπνίσει πάνω σε ζητήματα διαχρονικάόσο και επίκαιρα, ενώπαράλληλα διεγείρει και άφθονο γέλιο. Εκτός όμως από αυτό, ελπίζουμε πως η παράστασή μας αποτέλεσε μια συνολική αισθητική εμπειρίαγια το κοινό, μέσα από τη δημιουργική συνύπαρξη του θέατρουμε τη μουσική, την οποία επιμελήθηκε η μουσικήομάδα των ΈντιμωνΑπατεώνων υπό τη διεύθυνση του Μάριου Κουτσουρίδη, και τον χορό, με εξέχουσαστιγμήτη δυναμική παρουσία πάνω στη σκηνή του συλλόγουΠοντίων Ξάνθης, τους οποίουςευχαριστούμεθερμά για τη συμμετοχή.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι η αρχικά κανονισμένη παράσταση αναβλήθηκε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Εξίσου συγκινητική ήταν και η ανταπόκρισή του στο κάλεσμα της ομάδας για συλλογήτροφίμων, τα οποία διανεμήθηκαν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσηςHumanityGreece και του κοινωνικούΠαντοπωλείου της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης. Ένα τεράστιο ευχαριστώ λοιπόν για αυτήν τη σύμπραξη, που έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα να ξεδιπλώσει και το εθελοντικό της πρόσωπο. Ιδιαίτερα πολύτιμη και καθοριστική για το ανέβασμα της παράστασηςήταν και η στήριξη του πολιτιστικούσυλλόγου Ξάνθης «Βάτραχοι», στους οποίους απευθύνουμε επίσης πολλές ευχαριστίες.

Μετά από δύο χρόνια θεατρικής αδράνειας λόγω της πανδημίας, ευελπιστούμε πως οι «Εκκλησιάζουσες» αποτέλεσαν τη στιγμή της δυναμικής επανεμφάνισης των Έντιμων Απατεώνων στο πολιτιστικό προσκήνιο της Ξάνθης. Η συνέχεια προμηνύεται εξίσου δυναμική, με πολλές θεατρικές δράσεις μέσα στον Χειμώνα και, φυσικά, έχοντας βάλει ήδη πλώρη για την παράσταση του Αυγούστου του 2023.

Σχετικά Άρθρα