Ελλάδα Τελευταία Νέα

Ξεκινούν οι εγγραφές στις ΕΠΑΣ Μαθητείας – Μέχρι την Κυριακή οι εκπρόθεσμες αιτήσεις για τη συμπλήρωση κενών θέσεων

Ξεκινούν άμεσα οι εγγραφές των υποψηφίων μαθητών στις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ σε 31 ειδικότητες υψηλής ζήτησης για το σχολικό έτος 2022-23.

Μετά την ολοκλήρωση της μοριοδότησης των αιτήσεων τους, οι μαθητές θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την κατάταξή τους στους πίνακες επιλεγέντων και επιλαχόντων, ώστε να προσέλθουν εντός τριών εργασίμων ημερών στην ΕΠΑΣ επιλογής τους για την εγγραφή τους.

Παράλληλα, θα συνεχίζουν να γίνονται δεκτές ηλεκτρονικές αιτήσεις μόνο για ειδικότητες με κενές θέσεις από 13/9/2022 έως και 18/9/2022 και ώρα 23:59. Τις σχετικές ειδικότητες, ανά ΕΠΑΣ, μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/mathitia?tab=ekpaidefomenoi-stis-epas-mathitias&tab2=eghghrafes&tab3=

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1993-2007 (15-29 ετών) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) της ΔΥΠΑ

Οι 50 ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ εφαρμόζουν από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη σχολή με τη μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητευόμενοι αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες σε 31 ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, ενώ η αμοιβή τους είναι 23,89 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας στο χώρο εργασίας για 2 έτη (τέσσερα εξάμηνα).

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:

  • Πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση.
  • Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα
  • Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό
  • Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές
  • Δικαιούνται αναβολή στράτευσης
  • Λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/mathitia

Σχετικά Άρθρα